CONNECT:  
             

Ακμή στο πιγούνι: Ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

breakouts on the chin Εμφανίζεται  όταν πια έχουμε ξεχάσει τα ενοχλητικά σπυράκια της εφηβείας και μάλιστα με επίμονο και επώδυνο τρόπο . Είναι μια  μορφή όψιμης  ακμής  που προτιμά να εγκαθίσταται στο πιγούνι και στην κάτω γνάθο. Ας δούμε τι φταίει και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Ορμόνες είναι η αιτία

Μεγάλα σπυράκια, κόκκινα ή με «κρυφή» κύστη κάτω από την επιδερμίδα, σημαδεύουν το κάτω μέρος του προσώπου, σε περιόδους στρες, κατά τη διάρκεια της περιόδου ή και ξαφνικά, χωρίς προφανή λόγο. Αυτός ο τύπος ακμής είναι πολύ συνηθισμένος στις ενήλικες γυναίκες (μετά τα 25) και τις περισσότερες φορές οφείλει την παρουσία του στα παιχνίδια των ορμονών. Εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ανδρογόνων (συμβαίνει συνήθως σε παχύσαρκες γυναίκες ή με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν και η έκκριση μεγάλης ποσότητας σμήγματος, οδηγεί συχνά σε ανάπτυξη βακτηριδίων που εγκλωβίζονται στους πόρους , προκαλώντας σπυράκια με κόκκινη βάση και λευκή κορυφή ή, σε βαρύτερες περιπτώσεις επώδυνα οζίδια και κύστεις κάτω από το δέρμα.

Το πρόβλημα με την ακμή αυτής της μορφής είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται πάντα αποτελεσματικά με τις συνηθισμένες συνθέσεις που «μαραίνουν» τα σπυράκια των εφήβων, ούτε υποχωρεί εύκολα ή γρήγορα. Ο ερεθισμός ενδέχεται να διαρκέσει ακόμα και για 15 μέρες και, το χειρότερο, να αφήσει σημάδια για αρκετό καιρό. Είναι επομένως προτιμότερο να προλάβουμε, όσο είναι εφικτό, τις εξάρσεις ακμής για να μην χρειαστεί να τις καταπολεμήσουμε.

Η πρόληψη

Μην αγγίζετε: Ακουμπάμε ασυναίσθητα, τρίβουμε ή στηρίζουμε το πιγούνι μας, πολλές φορές και με όχι και τόσο καθαρά χέρια . Αν σκεφτούμε όμως ότι τα τόσο ενοχλητικά σπυράκια , είναι συνέπεια της συσσώρευσης βακτηριδίων και σμήγματος στους πόρους, θα καταλάβουμε ότι με τις μηχανικές καθημερινές κινήσεις μας κάνουμε τα πράγματα απλώς χειρότερα. Προσπαθήστε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας ή, αν δεν μπορείτε να το ελέγξετε, τουλάχιστον πλένετε τα χέρια σας συχνά στη διάρκεια της μέρας. Τέλος φροντίζετε να καθαρίζετε σχολαστικά την επιδερμίδα κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείτε για να απομακρύνετε τα βακτήρια που ενδέχεται να επιδεινώσουν την ακμή.

Hands free: Μπορεί το συχνό πλύσιμο των χεριών να απομακρύνει προσωρινά τα τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηριδίων και τη μεταφορά τους στο πρόσωπο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την πολυπληθή εστία βακτηρίων που δεν είναι άλλη από το κινητό σας τηλέφωνο –το οποίο δυστυχώς δεν …πλένεται. Αν ταλαιπωρείστε ήδη από συχνές εξάρσεις ακμής, αποφύγετε να μιλάτε ακουμπώντας το τηλέφωνο στο πρόσωπό σας. Χρησιμοποιείτε hands free. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να καθαρίζετε το κινητό σας καθημερινά με ένα υγρό απολυμαντικό μαντιλάκι.

Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας: Αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια ή αν βρίσκεστε στην κλιμακτήριο ίσως θα πρέπει να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας, γιατί οι μεταβολές που συντελούνται στο σώμα ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα της επιδερμίδας σας. Στην περίπτωση αυτή ο γυναικολόγος θα μπορέσει να σας βοηθήσει αποτελεσματικά .

Λιγότερα γαλακτοκομικά. Είναι γνωστό ότι στα περισσότερα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων (ιδίως στις αγελάδες) χορηγούνται αυξητικές ορμόνες . Με την κατανάλωση γαλακτοκομικών οι ορμόνες αυτές περνούν στο σώμα μας και μιμούνται τη δράση των φυσικών ορμονών , πυροδοτούν δηλαδή την έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας σμήγματος . Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές μελέτες, το δέρμα μας λειτουργεί συχνά σαν ένα απεκκριτικό σύστημα μέσα από το οποίο ο οργανισμός μας προσπαθεί να αποβάλλει οποιαδήποτε ουσία περισσεύει ή τον δυσκολεύει - τα γαλακτοκομικά (το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά) για πολλούς είναι δύσπεπτες τροφές . Όταν λοιπόν τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, ο οργανισμός μας προσπαθεί να «ξεφορτωθεί» ό,τι δεν θέλει ή δεν χρειάζεται, από τους σμηγματογόνους αδένες-οι ορμόνες είναι λιποδιαλυτές ουσίες όπως και το σμήγμα- δείχνοντας μια προτίμηση σε αυτούς του πιγουνιού. Για να διαπιστώσετε αν ανήκετε σε αυτήν την περίπτωση-πολύ πιθανότερο αν έχετε και δυσανεξία στη λακτόζη-μειώστε δραστικά την κατανάλωση γαλακτοκομικών κάθε είδους για 2 εβδομάδες. Αν τα σπυράκια δεν εμφανιστούν ξανά θα ξέρετε τι φταίει.

Η αντιμετώπιση

Καθαροί πόροι : Πολύ συχνά, τα παλιότερα σπυράκια που δεν έχουν σβήσει εντελώς-έχουν μείνει λευκά στίγματα στο πιγούνι- γίνονται η αιτία δημιουργίας κλειστών φαγεσώρων και φραγμένων πόρων οι οποίοι μολύνονται ξανά από βακτηρίδια . Ο επαγγελματικός καθαρισμός και η εξυγίανση των πόρων είναι σημαντικά βήματα που θα προλάβουν την επανεμφάνιση της ακμής. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, αναζητήστε δερμοκαλλυντικά προϊόντα καθαρισμού ειδικά για τις ακνεϊκές επιδερμίδες.

Το οξύ που «δουλεύει»: Αναζητήστε δραστικές συνθέσεις (κατά προτίμηση σε μορφή ορού) , χωρίς οινόπνευμα, που εμπλουτίζονται με σαλικυλικό οξύ (ΒΗΑ) . Το συστατικό αυτό λειτουργεί τόσο προληπτικά όσο και επανορθωτικά. Εκτός από κερατολυτική δράση, έχει την ικανότητα να εισχωρεί στους πόρους και να μειώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν ακμή. Συμπληρωματικά, τα προϊόντα καθαρισμού ή οι μάσκες με σαλικυλικό οξύ θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηριδίων που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Εξίσου καλά αποτελέσματα έχουν το γλυκολικό και το αζελαϊκό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου, ο γλυκονικός ψευδάργυρος, η ολαμινική πιροκτόνη, τα ρετινοειδή και όλα τα υδροξυοξέα.

Στοχευμένη εφαρμογή: Αν το πρόβλημα της ακμής περιορίζεται στην περιοχή του πιγουνιού και της κάτω γνάθου, αντιμετωπίστε το με προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής, αλλά μόνο εκεί. Οι εξειδικευμένες συνθέσεις (καθαριστικά, κρέμες, οροί και μάσκες) για τις ακνεϊκές επιδερμίδες θα προκαλέσουν ξηρότητα στο υπόλοιπο πρόσωπο που δεν υποφέρει από ακμή.

Με συνταγή γιατρού: Αν παρά τη φροντίδα με καλλυντικά προϊόντα, το πρόβλημα της ακμής επιμένει, συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο. Ίσως είναι απαραίτητη η αντιβίωση ή η τοπική φαρμακευτική αγωγή.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                    

Σχετικά θέματα
Ακμή: δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες.....
2017-11-15
Ακμή: δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες.....
 
Κάθε δεκαετία και η ακμή της
2021-12-13
Κάθε δεκαετία και η ακμή της
 
​Όταν η επιδερμίδα… περιμένει περίοδο
2017-02-15
​Όταν η επιδερμίδα… περιμένει περίοδο
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  

skin types

 

2022-01-12
​Όταν η επιδερμίδα συμπεριφέρεται…αλλιώς

Ο τύπος δέρματος με τον οποίο μας προίκισε η φύση δύσκολα αλλάζει. Συμβαίνει συχνά όμως, να αλλάζει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;