CONNECT:  
             

Μαυρίζουμε με τα αντηλιακά;

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Η αγωνία μας να πάρουμε λίγο χρώμα το τριήμερο ή σε ένα σαββατοκύριακο, μας παρασύρει σε ένα από τα ασυγχώρητα λάθη συμπεριφοράς απέναντι στον ήλιο: να μη βάζουμε αντηλιακό . Υιοθετώντας  ουσιαστικά  έναν μύθο –γιατί περί αυτού πρόκειται-ανοίγουμε απλώς το δρόμο στο έγκαυμα και σε άλλα πολλά….  

Ο μύθος:

«Αν βάλω αντηλιακό δεν θα μαυρίσω ποτέ»!

Οι αλήθειες:

Τι είναι το «μαύρισμα»; Είναι η φυσική διαδικασία παραγωγής μιας χρωστικής η οποία ονομάζεται μελανίνη. Ενεργοποιείται αυτόματα από τα δερματικά κύτταρα, μόλις εκτεθούμε στον ήλιο και στις ακτίνες UVA-UVB. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του μαυρίσματος . Η μελανίνη απορροφά την UV ακτινοβολία και διαχέει την ενέργεια με τη μορφή αβλαβούς θερμότητας, εμποδίζοντας τις ακτίνες να βλάψουν τους ιστούς του δέρματος. Έτσι η επιδερμίδα αποκτά επιπλέον προστασία όταν την έχει ανάγκη. Ανάλογα με το γενετικό προφίλ και τον φωτότυπο στον οποίο ανήκουν, κάποιοι άνθρωποι μαυρίζουν γρήγορα και άλλοι πάλι μαυρίζουν αργά ή και καθόλου.

Οι ακτίνες και το μαύρισμα: Τόσο οι ακτίνες UVA όσο και οι UVB μαυρίζουν. H UVA δίνει πιο γρήγορα χρώμα γιατί δεν πυροδοτεί απλώς την απελευθέρωση περισσότερης μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα, αλλά συγχρόνως οξειδώνει τη μελανίνη που υπάρχει ήδη στα επιφανειακά κύτταρα με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δείχνει πιο σκούρα. Αντίθετα, το μαύρισμα που δίνει η UVB ακτινοβολία χρειάζεται δύο περίπου μέρες να αναπτυχθεί γιατί δίνει απλώς το σύνθημα στα μελανινοκύτταρα να συνθέσουν περισσότερη μελανίνη.

Τι κάνει ένα αντηλιακό; Ας δούμε πρώτα τι σημαίνει: Σύμφωνα με την Wikipedia, είναι ένα καλλυντικό προϊόν σε μορφή γαλακτώματος, κρέμας , σπρέι κλπ. το οποίο εφαρμόζεται τοπικά στην εκτεθειμένη στον ήλιο επιδερμίδα και απορροφά ή αντανακλά «μέρος» των υπεριωδών ακτινών UV, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία από το ηλιακό έγκαυμα. Είναι επομένως σαφές ότι τα αντηλιακά δεν μπορούν να εμποδίσουν όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας από το να φτάσει σε εμάς.

Αυτό τώρα, είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να αισθανθούμε ούτε την ορατή ακτινοβολία, το ηλιακό φως που μας φτιάχνει τη διάθεση, ούτε την υπέρυθρη, εκείνη που μας ζεσταίνει. Και βέβαια, δεν θα μαυρίζαμε καθόλου!

Κακό είναι ότι παρά τα φίλτρα UVB και UVA (από βραχείες και μακρές ακτίνες ), καθώς και τα νέα συστήματα θωράκισης των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν, όπως αποδείχθηκε τελευταία, τόσο η υπέρυθρη ακτινοβολία όσο και το ορατό φως, τα αντηλιακά δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να προστατεύουν την επιδερμίδα, 100%. Για το λόγο αυτό άλλωστε όλοι οι επιστήμονες συστήνουν σύνεση και φειδώ με την ηλιοθεραπεία, ακόμα κι όταν φοράμε σωστά το αντηλιακό μας….

Ο δείκτης SPF : είναι η εργαστηριακή μονάδα μέτρησης της αποτελεσματικότητας του αντηλιακού απέναντι στη UVB ακτινοβολία- και μόνο αυτή. Όσο πιο υψηλός είναι τόσο πιο αποτελεσματικά προστατεύει την επιδερμίδα από το ηλιακό έγκαυμα και από τις φωτοχημικές αλλοιώσεις που προκαλούν οι UVB στο DNA των κυττάρων της. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ο υψηλότερος δείκτης SPF δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να εμποδίσει το μαύρισμα ούτε να αναστείλει την παραγωγή μελανίνης. Ακόμα και τα αντηλιακά νέας τεχνολογίας, όσα συμμορφώνονται δηλαδή με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχουν προστασία ευρέως φάσματος UVA/UVB (στη συσκευασία τους δίπλα στο SPF εμφανίζεται το σήμα UVA, μέσα σε κύκλο) , δεν εμποδίζουν το μαύρισμα.

Το μόνο που θα κάνουν είναι να το καθυστερήσουν λίγο και να δώσουν στην επιδερμίδα ένα χρώμα ελαφρώς ανοιχτότερο από ό,τι αν θα κάναμε ηλιοθεραπεία χωρίς αντηλιακή προστασία-με κίνδυνο βεβαίως να καούμε και να ξεφλουδίσουμε , χάνοντας εντέλει το χρώμα για το οποίο τόσο πασχίσαμε ….

Συμπέρασμα; Μόνο ένα «φυσικό εμπόδιο» είναι σε θέση να αποτρέψει το μαύρισμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το συνδυασμό ρούχων, καπέλου, γυαλιών και η σκιά της ομπρέλας. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος να θέσετε την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας σας σε κίνδυνο αφήνοντας το αντηλιακό σας στην άκρη. Το πολυπόθητο «χρώμα καλοκαιριού», θα κάνει αργά ή γρήγορα την εμφάνισή του…

 

Σχετικά θέματα
Χρησιμοποιείτε σωστά τα αντιηλιακά σας;
2014-07-30
Χρησιμοποιείτε σωστά τα αντιηλιακά σας;
 
6 νέοι κανόνες για τα αντηλιακά
2014-06-05
6 νέοι κανόνες για τα αντηλιακά
 
​Τα αντηλιακά μας προστατεύουν από τις UV, όχι όμως 100%
2014-08-14
​Τα αντηλιακά μας προστατεύουν από τις UV, όχι όμως 100%
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2019-05-06
​Χρειάζεται αποτοξίνωση η επιδερμίδα μας;

Detox.  Μια πολυδιαφημισμένη λέξη που τελευταία φιγουράρει ολοένα και πιο συχνά στις ετικέτες των...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

sunscreen

 

2020-07-06
​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;

Είναι δίχως άλλο, το πιο συχνό δίλημμα της εποχής. Τι κάνουμε με το μισογεμάτο αντηλιακό που ξέμεινε...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

JOJOBA

 

2020-09-23
​Jojoba: Όταν η φύση κάνει… τα μαγικά της

Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας...  

Sunscreen rules

 

2020-06-19
Αντηλιακών το...ανάγνωσμα

Summer is... loading και τα αντηλιακά μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας. Στο σημερινό μας post συνοψίσαμε...  

clean beauty

 

2019-10-16
​Η «καθαρή ομορφιά» είναι ...in

Δεν είναι μόνο φυτικά, δεν είναι μόνο «οικολογικά», δεν είναι μόνο φιλικά προς την επιδερμίδα. Τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;