CONNECT:  
             

Γέλη πετρελαίου: είστε σίγουρες ότι δεν τη γνωρίζετε;

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

petroleum jelly Την εντοπίζουμε στο 40% των προϊόντων ενυδάτωσης σώματος και στο 15% των κραγιόν. Το συστατικό-πανάκεια για ορισμένους, με υπερεκτιμημένη αξία για πολλούς άλλους, βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο άδικης, όπως έχει αποδειχτεί, κριτικής, εξαιτίας της προέλευσής της . Ο λόγος για τη γέλη πετρελαίου τη γνωστή μας βαζελίνη ....

Τι είναι: Η βαζελίνη – το όνομα προέρχεται από τη γερμανική λέξη wasser= νερό και την ελληνική έλαιον-, όπως είναι η εμπορική της ονομασία, ή, για την ακρίβεια, η γέλη πετρελαίου ( petrolatum), είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά, όταν το ζητούμενο είναι η ενυδάτωση της επιδερμίδας, που όμως έχει κατά καιρούς, δαιμονοποιηθεί εξαιτίας, κυρίως, της προέλευσής του. Πρόκειται για ένα παράγωγο πετρελαίου, ασφαλές μεν για την επιδερμίδα, μη βιοδιασπώμενο όμως συστατικό, άρα μη φιλικό προς το περιβάλλον.

Τι κάνει: Ενυδατώνει αποτελεσματικά αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας, ενώ ανακουφίζει άμεσα και επανορθώνει τη ξηρή επιδερμίδα. Η βαζελίνη συστήνεται για:

· τα ξηρά, σκασμένα χείλη και χέρια

· τις φτέρνες, τους αγκώνες, τα γόνατα και άλλα σκληρά σημεία του σώματος

· τις ραβδώσεις που σκληραίνουν και προκαλούν σπασίματα στα νύχια

· για την προστασία της επιδερμίδας από τη βαφή των μαλλιών

Σωστό ή λάθος;

H γέλη πετρελαίου/βαζελίνη παραμένει στην επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας.

ΣΩΣΤΟ. Σχηματίζει ένα λεπτό προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας αποτρέποντας έτσι την απώλεια υγρασίας. Αυτό την κάνει ένα από τους πιο αποτελεσματικούς ενυδατικούς παράγοντες όσο φυσικά αξιοποιείται ως αποκλειστικό συστατικό στη σύνθεση του προϊόντος και δεν λειτουργεί σαν μεταφορέας άλλων ενεργών στοιχείων στην επιδερμίδα.

Η γέλη πετρελαίου/βαζελίνη φράζει τους πόρους της επιδερμίδας.

ΛΑΘΟΣ. To ότι η βαζελίνη συμπεριλαμβάνεται στους μη φαγεσωρογόνους παράγοντες και δεν προκαλεί αλλεργίες έχει, προ πολλού, επιβεβαιωθεί από τους ειδικούς (American Academy of Dermatology Invitational on Comedogenisity 1989). Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι μένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας , με αποτέλεσμα να «παγιδεύει» και τα υπόλοιπα συστατικά του προϊόντος , τα οποία μπορεί να είναι φαγεσωρογόνα κι έτσι δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για τα μαύρα στίγματα και σπυράκια. Γι αυτό το λόγο αποφεύγουμε να συνδυάζουμε τη βαζελίνη με προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεσή τους λανολίνη, φοινικέλαιο (palm oil), σκουαλένιο ( squalene) και oρυκτά έλαια ( mineral oils). Για τους ίδιους, ακριβώς, λόγους αντενδείκνυται η χρήση της από τις λιπαρές επιδερμίδες.

Η γέλη πετρελαίου/βαζελίνη έχει ήπιες θεραπευτικές ιδιότητες.

ΣΩΣΤΟ. Από τη στιγμή που παραμένει στην επιφάνεια, προστατεύει την επιδερμίδα από τα βακτήρια και τις μολύνσεις διευκολύνοντας έτσι τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης τυχόν φλεγμονών και ερεθισμών. Επιπλέον, αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας διατηρεί την επιδερμίδα σωστά ενυδατωμένη άρα και πιο ανθεκτική στις καθημερινές , εξωτερικές επιθέσεις.

Η γέλη πετρελαίου/βαζελίνη είναι ασφαλές συστατικό.

ΣΩΣΤΟ. Λόγω της προέλευσής της κυκλοφορούν, κατά καιρούς, διάφορες φήμες γύρω από το αν και κατά πόσο η βαζελίνη είναι ασφαλές συστατικό. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα καλλυντικά προϊόντα γνωστών και αξιόπιστων εταιριών που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν περάσει από εντατικούς και εξονυχιστικούς ελέγχους τόσο για την ασφάλεια των συστατικών τους όσο και για την αποτελεσματικότητά τους. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα λόγο να ανησυχούμε, αρκεί φυσικά να την αξιοποιούμε σωστά με απόλυτο σεβασμό στις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας.

 

Σχετικά θέματα
SOS! Dry Skin
2015-01-21
SOS! Dry Skin
 
Ενυδάτωση: αποτελεσματική μόνο με τα κατάλληλα συστατικά
2015-02-03
Ενυδάτωση: αποτελεσματική μόνο με τα κατάλληλα συστατικά
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;