CONNECT:  
             

Συσφιγκτικές κρέμες: ευεργετικές αλλά όχι θαυματουργές

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

sagging skin «Λίφτινγκ χωρίς νυστέρι». Μια υπόσχεση που θα θέλαμε πολύ να είναι αλήθεια. Καινοτόμες καλλυντικές συνθέσεις επιστρατεύουν ενεργά συστατικά και τεχνολογία αιχμής για να προσφέρουν ανόρθωση του περιγράμματος και σύσφιξη. Ωφελούν την ώριμη επιδερμίδα; Σίγουρα ναι. Όχι όμως με τον τρόπο που μας αφήνουν να φανταζόμαστε….

Οι ρυτίδες, λειαίνονται, «γεμίζουν» , καμουφλάρονται. Οι πανάδες προλαμβάνονται, απαλύνονται, «σβήνουν». Τι γίνεται όμως με τη χαλάρωση της επιδερμίδας το δυσκολότερο από τα εμπόδια που μας βάζει ο χρόνος; Πόση… αλήθεια μπορεί να περιέχει μια κρέμα «λίφτινγκ»; Το σίγουρο είναι ένα. Κανένα καλλυντικό προϊόν σύσφιξης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις επεμβατικές ή μη μεθόδους της αισθητικής δερματολογίας και της πλαστικής χειρουργικής .Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια τέτοια σύνθεση δεν θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα την επιδερμίδα μας και άμεσα την ...ανυπομονησία μας! Για να καταλάβουμε πώς, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η άνοδος και η πτώση της… σφριγηλότητας

Φανταστείτε το δέρμα μας σαν ένα στρώμα. Το υλικό με το οποίο γεμίζεται για να το βοηθά να διατηρεί τον όγκο τη συνοχή και το σχήμα του, στο δέρμα μας είναι το κολλαγόνο. Τα ελατήρια που τοποθετούνται και βοηθούν το στρώμα να διατηρεί την ελαστικότητά του, στο δέρμα μας αντιστοιχούν με την ελαστίνη. Το …εργοστάσιο των ελατηρίων, στην περίπτωσή μας, οι ινοβλάστες (τα λειτουργικά κύτταρα του χορίου), αρχίζουν να παράγουν ίνες ελαστίνης, από τη στιγμή που το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα ως το τέλος της παιδικής ηλικίας. Μετά δυστυχώς μειώνουν δραματικά την παραγωγή… Με το πέρασμα του χρόνου και με τη «βοήθεια» της UV ακτινοβολίας μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και οι ίνες ελαστίνης φθείρονται χωρίς να μπορούν –τουλάχιστον όλες- να αντικατασταθούν με νέες. Σταδιακά, η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της και χαλαρώνει.

Τι μπορούν να μας προσφέρουν οι κρέμες;

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι αντιγηραντικές συνθέσεις που υπόσχονται επανόρθωση και σύσφιξη δεν περιέχουν κολλαγόνο και ελαστίνη –ακόμα κι αν τα περιείχαν όμως δεν θα μπορούσαν να διαπεράσουν, λόγω μεγάλου μοριακού βάρους, την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας, να «αναγνωριστούν» από τα κύτταρα και να προστεθούν ή να ενισχύσουν τις υπάρχουσες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.

Οι καλλυντικές φόρμουλες που απευθύνονται στην αναδόμηση της ώριμης επιδερμίδας , έχουν ουσιαστικά 4 στόχους:

  1. Να «ξυπνήσουν» τους ινοβλάστες : να τους ενθαρρύνουν δηλαδή να παράγουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας κολλαγόνο. Με την ενίσχυση αυτή η επιδερμίδα, έστω κι αν δεν έχει πια τη νεανική της ελαστικότητα, μπορεί να δείχνει πιο τονωμένη, πιο σφριγηλή. Στα ενεργά συστατικά που, σύμφωνα με μελέτες, διεγείρουν τη λειτουργία των ινοβλαστών ανήκουν: Η ρετινόλη, το συστατικό σταρ στον τομέα της αντιγήρανσης, η βιταμίνη C, τα αμινοξέα, το υαλουρονικό οξύ, τα φυτικά βλαστοκύτταρα και οι διάφορες μορφές πεπτιδίων. Τέλος, το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ, δύο υδροξυοξέα (ΑΗΑ &ΒΗΑ), με απολεπιστική δράση, προάγουν επιπλέον τη σύνθεση νέου κολλαγόνου.
  2. Να προλάβουν τη φθορά: Η προστασία των ινών κολλαγόνου από τον σοβαρότερο εχθρό τους, τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, είναι αναμφίβολα ο αποτελεσματικότερος τρόπος να προλάβουμε τη χαλάρωση αλλά και να αποτρέψουμε την επιδείνωσή της. Το ρόλο αυτόν αναλαμβάνουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε, το πράσινο τσάι, η ρεσβερατρόλη κ.α., και τα αντηλιακά φίλτρα UV .
  3. Να αναστρέψουν τη φθορά: Το δίκτυο ινών στήριξης της επιδερμίδας έχει και εσωτερικούς εχθρούς. Πρόκειται για τις μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs), ομάδες ενζύμων που αποδομούν το υπάρχον κολλαγόνο (το ένζυμο κολλαγενάση) και την ελαστίνη (το ένζυμο ελαστάση). Η έρευνα έχει δείξει ότι οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες φυτικής προέλευσης) αναστέλλουν τη δράση των MMPs και ενισχύουν τον συνδετικό ιστό της επιδερμίδας. Επίσης, η τοπική χρήση ρετινόλης, σύμφωνα με μελέτες, έχει τη δύναμη όχι μόνο να προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης αλλά και να «διορθώνει» το σχήμα των υπαρχουσών ινών ελαστίνης.
  4. Να προσφέρουν αίσθηση σύσφιξης: Το «άμεσο αποτέλεσμα λίφτινγκ» που υπόσχονται όλες σχεδόν οι συσφιγκτικές κρέμες οφείλεται σε παράγοντες που σχηματίζουν ένα αόρατο φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας το οποίο δίνει την αίσθηση "σύσφιξης". Το φιλμ αυτό είναι στην ουσία ένα «ειδικό εφέ» με προσωρινά αποτελέσματα, προσφέρει όμως αυτό ακριβώς που απαιτούν οι περισσότερες καταναλώτριες: να αισθανθούν ότι η κρέμα τους «δουλεύει», ει δυνατόν και από την πρώτη εφαρμογή. Την αληθινή δουλειά όμως, ας μην το ξεχνάμε, θα κάνουν όλα τα υπόλοιπα ενεργά συστατικά της σύνθεσης. Απλά η δράση τους είναι αργή και μεθοδική και το αποτέλεσμα θα αρχίσει να φαίνεται αρκετά αργότερα…

 

Σχετικά θέματα
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
2015-03-31
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
 
Αντιγήρανση: 10 απλές ερωτήσεις, 10 ακόμα πιο απλές απαντήσεις
2019-03-08
Αντιγήρανση: 10 απλές ερωτήσεις, 10 ακόμα πιο απλές απαντήσεις
 
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;
2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;
 

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;