CONNECT:  
             

Λάδι καρύδας: το superfood της επιδερμίδας

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

50_of Για πολλά χρόνια το αισθησιακό, εξωτικό άρωμα στα αντηλιακά με λάδι καρύδας σηματοδοτούσε το ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιόδου. Το coconut oil όμως είναι κάτι παραπάνω από ένα αρωματικό έλαιο. Ενυδατώνει σε βάθος, θρέφει και προστατεύει αποτελεσματικά επιδερμίδα και μαλλιά.

Η ιστορία γνωστή. Ένα ακόμη φυτικό έλαιο , βασική πηγή τροφής των κατοίκων των τροπικών χωρών για χιλιάδες χρόνια, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των συστατικών-πανάκεια τόσο για τη θρεπτική και θεραπευτική όπως επίσης και για την πλούσια καλλυντική του δράση. Ο λόγος αυτήν τη φορά στο λάδι καρύδας ( coconut oil) που παράγεται από τη ξηρή σάρκα του καρπού του ομώνυμου δέντρου - cocos nucifera- της οικογένειας των φοινικοειδών. Η σύνθεσή του μοιάζει περισσότερο με τα ζωικά λίπη καθώς περιέχει υψηλό ποσοστό -48%- κορεσμένα λιπαρά. Όμως πρόκειται για μεσαίας αλυσίδας κορεσμένα λιπαρά οξέα - κυρίως λαουρικό (44%) και μυριστικό (16.8%) – που δεν αποθηκεύονται υπό τη μορφή λίπους αλλά μετατρέπονται άμεσα σε πηγή ενέργειας .

Γιατί ξεχωρίζει. Ενυδατώνει, καταρχάς την επιδερμίδα, αποτρέποντας την απώλεια νερού και συγκρατεί τα λιπίδια στην επιφανειακή της στιβάδα . Το καπρυλικό , γνωστό και ως οκτανοϊκό οξύ, που επίσης περιέχεται στη σύνθεσή του, χαρίζει στο λάδι καρύδας ενισχυμένες αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Προσθέστε τέλος την πλούσια αντιοξειδωτική δράση που εξασφαλίζουν το φερουλικό( ferulic) και το κουμαρικό (cumaric) οξύ τα οποία επίσης εντοπίζουμε στη σύστασή του.

Πώς αξιοποιείται. Για όλα τα παραπάνω το λάδι καρύδας αποδεικνύεται ένα από τα πιο δραστικά συστατικά με άμεση αποτελεσματικότητα για την έντονη ξηρότητα της επιδερμίδας, το ηλιακό έγκαυμα και τις κοκκινίλες, τους ερεθισμούς, τη ψωρίαση και το έκζεμα, όπως επίσης τη φαγούρα από τσίμπημα κουνουπιών. Επιπλέον, σημαντικές επιδόσεις καταγράφει στη μάχη με το χρόνο λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, βλέπε λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Παρόλο που έχει πλούσια υφή, το λάδι καρύδας απορροφάται άμεσα. Το αναμειγνύουμε , κατά προτίμηση, με την κρέμα νύχτας για το πρόσωπο ή το ενυδατικό γαλάκτωμα για την περιποίηση της επιδερμίδας του σώματος. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό αποδεικνύεται και στα ξηρά, σκασμένα χείλη. Εκεί όμως που πραγματικά ξεχωρίζει είναι η πλούσια φροντίδα που προσφέρει στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Χάρη στο μικρό μοριακό του βάρος εισχωρεί σε βάθος, ενισχύει την τρίχα - γι αυτό και συστήνεται ιδιαίτερα κατά της τριχόπτωσης- και τη λειαίνει.

Λάδι καρύδας vs Φοινικέλαιο. Τα τελευταία χρόνια το φοινικέλαιο (palm oil) φαίνεται να κερδίζει πόντους στη βιομηχανία της ομορφιάς. Το χαμηλό κόστος παραγωγής του είναι ο κύριος λόγος που διεκδικεί πλέον την πρώτη θέση στην παραγωγή φυτικών ελαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνήθως περιλαμβάνεται σε υγρά προϊόντα καθαρισμού που δημιουργούν αφρό. Οι φήμες θέλουν το λαουρυλοθειικό νάτριο (sodium laureth sulfate) , έναν από τους πιο κοινούς συνθετικούς καθαριστικούς παράγοντες, να είναι παράγωγο φοινικέλαιου. Η βασική διαφορά στα δύο αυτά πολυδιαφημισμένα φυτικά έλαια είναι ότι ενώ το λάδι καρύδας προέρχεται από βιώσιμες καλλιέργειες, η παραγωγή φοινικέλαιου τείνει να εξελιχθεί σε τεράστια οικολογική απειλή. Λόγω της αυξημένης ζήτησης αποψιλώνονται αχανείς εκτάσεις τροπικών δασών στοχεύοντας στη μονοκαλλιέργεια φοίνικα, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας των συγκεκριμένων περιοχών.

 

Σχετικά θέματα
Μαλλιά-λάδια: ένας παλιός έρωτας ξαναγεννιέται
2014-05-27
Μαλλιά-λάδια: ένας παλιός έρωτας ξαναγεννιέται
 
Beauty Oil Co.
2014-07-07
Beauty Oil Co.
 
Λάδια ομορφιάς: οδηγίες χρήσης
2015-03-26
Λάδια ομορφιάς: οδηγίες χρήσης
 

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;