CONNECT:  
             

PPD στις βαφές: Πρέπει να ανησυχούμε;

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Δίνει το «παρών» σε όλες σχεδόν τις βαφές. Σκουραίνει τα μαλλιά, καλύπτει τέλεια τα λευκά, μας κάνει όμως συχνά να… χάνουμε το χρώμα μας ακούγοντας και διαβάζοντας όσα του καταλογίζουν. Είναι επικίνδυνο τελικά το PPD;  Κι αν ναι, πότε;


Τι είναι: To PPD (παραφαινυλενδιαμίνη/ paraphenylenediamine) είναι μια χημική χρωστική ουσία (συγκεκριμένα μια ομάδα χρωμοφόρων συστατικών), που χρησιμοποιείται ως βάση στο 99% των βαφών, ενώ προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην κάλυψη των λευκών και γκρίζων μαλλιών. Τη βρίσκουμε στη μια από τις δύο συσκευασίες (η άλλη είναι ο συζευκτήρας ή coupler) που περιέχει κάθε κιτ μόνιμης/ οξειδωτικής βαφής, δύο μείγματα τα οποία ενώνονται λίγο πριν την εφαρμογή της στα μαλλιά. Η χημική αντίδραση από τη μείξη τους- με τη βοήθεια του οξειδωτικού παράγοντα -, είναι που δίνει το επιθυμητό χρώμα. Τα μόρια των χρωστικών εισχωρούν στο εσωτερικό της τρίχας και «παγιδεύονται» -λόγω του μεγάλου μεγέθους τους- μόνιμα εκεί, μέχρι να μεγαλώσει ή να πέσει φυσιολογικά η τρίχα.

Γιατί κατηγορείται: Αφήνοντας κατά μέρος την κατηγορία ότι είναι καρκινογόνο- εφόσον οι επιστήμονες του Αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία -, ας δούμε γιατί το PPD είναι η ουσία που έχει συνδεθεί περισσότερο από όλα τα όλα τα συστατικά των βαφών, με τις αλλεργίες. Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις δερματικής αντίδρασης στο PPD (περίπου 1,5% στην Ευρώπη) από τη χρήση βαφής, ενώ το ποσοστό σοβαρής αλλεργίας (αναφυλαξία) είναι πολύ μικρότερο (περίπου 0,1% του πληθυσμού). Σε γενικές γραμμές πάντως τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων είναι σπάνια (μεταξύ 0,3 και 0,4 σε κάθε εκατομμύριο προϊόντων βαφής που πωλείται).

Στα άτομα με προδιάθεση αντίδρασης στο PPD, ο ερεθισμός δεν εμφανίζεται αμέσως, με τις πρώτες χρήσεις. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα όμως , αναγνωρίζει κατά λάθος το PPD ως «εισβολέα», το καταγράφει στη μνήμη του και κάποια στιγμή, ερχόμενο ξανά σε επαφή με την ουσία, τη «θυμάται» και υπεραντιδρά με ερεθισμό ή και αλλεργία στο δέρμα.

Αυτός είναι ο λόγος που, ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε την ίδια βαφή για καιρό, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, επιβάλλεται να κάνουμε το τεστ αλλεργίας 48 ώρες πριν τη βαφή που συστήνουν όλες οι εταιρείες –αναγράφεται υποχρεωτικά στις οδηγίες χρήσης.

Τι λέει ο νόμος: Το PPD δεν είναι απαγορευμένο ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Αμερική. Η Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από αυστηρότατους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί, το έχει κατατάξει στις επιτρεπόμενες -επομένως ασφαλείς- ουσίες για καλλυντική χρήση σε προϊόντα βαφής μαλλιών, με την προϋπόθεση ότι η περιεκτικότητα της φόρμουλας σε PPD δεν ξεπερνά το 2% (η μέγιστη συγκέντρωση PPD συναντάται στις σκούρες αποχρώσεις)..

Η Επιτροπή επίσης έχει κρίνει ότι η ποσότητα PPD που μπορεί ενδεχομένως να απορροφηθεί από το δέρμα του κεφαλιού, κατά τη διάρκεια της βαφής, είναι αμελητέα, δεν αποθηκεύεται και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα σε 24 ώρες

Σύμφωνα όμως με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε κανένα άλλο καλλυντικό προϊόν, εκτός από τις βαφές μαλλιών δεν επιτρέπεται η χρήση PPD.

Βαφές χωρίς , ή με λιγότερο PPD: Τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρίες καλλυντικών , κυρίως φυσικών (πχ. Η Apivita και ο Korres στην Ελλάδα), έχουν αναπτύξει νέες φόρμουλες για τις βαφές μαλλιών στις οποίες το PPD έχει αντικατασταθεί από την TDS (toluene-2 5-diamine sulfate), μια εξίσου αποτελεσματική, αλλά λιγότερο «ύποπτη» ένωση. Δεν παύει ωστόσο να είναι και αυτή μια χημική ουσία. Επίσης, οι βαφές που δεν περιέχουν αμμωνία έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα PPD (περίπου 0,4% ). Μέχρι στιγμής πάντως , η κοσμητολογία δεν έχει βρει τον τρόπο να δημιουργήσει μια μόνιμη βαφή μαλλιών που να είναι 100% φυτική και συγχρόνως 100% αποτελεσματική. …

Το PPD και η μαύρη χένα
Τα τόσο δημοφιλή προσωρινά τατουάζ που γίνονται σε λίγα λεπτά , στην παραλία, από πλανόδιους καλλιτέχνες κρύβουν δυστυχώς ένα απρόβλεπτο κίνδυνο για το δέρμα. Η αποκαλούμενη «μαύρη χένα» που χρησιμοποιείται –στην πραγματικότητα η φυσική χένα έχει πορτοκαλί/κόκκινο χρώμα- περιέχει PPD . Ενώ όμως η χρήση του, όπως αναφέραμε, επιτρέπεται στις βαφές μαλλιών, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την άμεση επαφή της ουσίας με το δέρμα. Η υψηλή περιεκτικότητα PPD στο μείγμα που χρησιμοποιείται -για να «πιάσει» το τατουάζ –μπορεί να προκαλέσει άμεσα, ερεθισμό , οίδημα ή και δερματίτιδα εξ επαφής, ενώ, μακροπρόθεσμα μπορεί να «ξυπνήσει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναγκάζοντάς το να πυροδοτήσει ξαφνικές αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη χρήση άλλων, ασφαλών προϊόντων (π.χ. τη συνηθισμένη μας βαφή) που περιέχουν PPD.

 

Σχετικά θέματα
Βαμμένα... φυσικά μαλλιά. Αντίφαση; Όχι, Nature’s professional!
2015-01-15
Βαμμένα... φυσικά μαλλιά. Αντίφαση; Όχι, Nature’s professional!
 
3 Μύθοι και 1 Αλήθεια για τις βαφές
2015-03-24
3 Μύθοι και 1 Αλήθεια για τις βαφές
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;