CONNECT:  
             

6+1 ερωτήσεις για τις ακτίνες UV και τα αντηλιακά

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Έστω κι αν το φετινό καλοκαίρι δεν μοιάζει με τα προηγούμενα, ο καυτός ήλιος είναι πάντα και παντού παρών και η ανάγκη να θωρακίσουμε την επιδερμίδα μας απέναντι  στην υπεριώδη ακτινοβολία παραμένει επιτακτική. Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντηλιακή προστασία, με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Πώς μαυρίζουμε;

Η διαδικασία του μαυρίσματος έχει άμεση σχέση με τις λειτουργίες των κυττάρων. Οι ακτίνες UV «αναγκάζουν» τα κερατινοκύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας να απελευθερώσουν ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα μελανινοκύτταρα που βρίσκονται στις βαθύτερες στιβάδες της και αυτά αρχίζουν να παράγουν μελανίνη. Η μελανίνη φτάνει στα κερατινοκύτταρα και τα καλύπτει σαν ομπρέλα από την πλευρά που τα «βλέπει» ο ήλιος, προστατεύοντας έτσι τον πυρήνα τους, εκεί που βρίσκεται το DNA τους. Στην παιδική και νεανική ηλικία, η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων της επιδερμίδας λειτουργεί άψογα, γι’ αυτό και το μήνυμα για την προστασία τους φτάνει γρήγορα στον τελικό αποδέκτη, δηλαδή στα μελανινοκύτταρα. Μεγαλώνοντας όμως , ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων επιβραδύνεται , το μήνυμα «παραδίδεται" καθυστερημένα και ο μειωμένος, πλέον, αριθμός των μελανινοκυττάρων δεν παράγει την αναγκαία ποσότητα μελανίνης. Για το λόγο αυτό το μαύρισμα στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι λιγότερο έντονο και συχνά ανομοιόμορφο. Αυτό όμως σημαίνει πως και η φυσική ομπρέλα προστασίας της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι πλέον ανεπαρκής.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB;

Στην αγγλική γλώσσα «Ageing» σημαίνει γήρανση και «Burning» σημαίνει έγκαυμα. Οι δερματολόγοι, λοιπόν, παίζοντας με τις λέξεις συχνά μιλούν για «UVAgeing» και «UVBurning», για να θυμόμαστε εύκολα τις κυριότερες επιπτώσεις που έχουν στο δέρμα οι δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας. Αντίθετα, για τις περιπτώσεις αλλοίωσης των κυττάρων και βλάβης του DNA, δηλαδή για τον καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), ευθύνονται τόσο οι ακτίνες UVA όσο και οι UVB. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε πως την κύρια ευθύνη φέρουμε εμείς, με την επαναλαμβανόμενη και χωρίς προστασία έκθεση της επιδερμίδας μας στον ήλιο.

Βραχείες και μακρές UVA: Σε τι διαφέρουν;

Την τελευταία δεκαετία, νέα δεδομένα έφεραν στο φως τις βλάβες που οφείλονται στις μακρές UVA . Αποτελούν έως και το 75% της UV ακτινοβολίας που φτάνει στη γη, είναι παρούσες όλο το χρόνο και έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τα σύννεφα, το τζάμι και βέβαια την επιδερμίδα. Συγκεκριμένα, ενώ οι UVB φτάνουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και οι βραχείες UVA στις επιφανειακές στιβάδες του χορίου, οι μακρές UVA διεισδύουν ακόμα βαθύτερα στο χόριο. Οι αντιδραστικές μορφές οξυγόνου που σχηματίζουν , δηλαδή οι ελεύθερες ρίζες, έχουν βλαβερές συνέπειες στο δέρμα : μελαγχρωματικές διαταραχές (πανάδες) και φωτογήρανση.

IR/UVC: Τι συμβαίνει με την ορατή και την υπέρυθρη ακτινοβολία; Είναι κι αυτές επικίνδυνες;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια γνωρίζαμε ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι αυτή που μας ζεσταίνει και πως σε ακραίες καταστάσεις έκθεσης, προκαλεί ηλίαση και θερμοπληξία. Νεότερες μελέτες όμως έδειξαν ότι οι ακτίνες UVC καθώς διεισδύουν σε βάθος και θερμαίνουν το δέρμα, ενεργοποιούν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Από την άλλη, σύμφωνα με έρευνες της φωτοβιολογίας, η ακτινοβολία IR (το ορατό φως του ήλιου) ενοχοποιείται και αυτή για φωτοευαισθησία, αλλεργίες, ακόμα και καρκίνο του δέρματος αλλά και για οξειδωτικό στρες, δυσχρωμίες και φωτογήρανση της επιδερμίδας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το 50% του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τον ήλιο οφείλεται στην υπέρυθρη και την ορατή ακτινοβολία. Για την αντιμετώπιση αυτών των ακτινοβολιών, κριτήριο για την επιλογή μιας αντηλιακής σύνθεσης θα πρέπει πλέον να είναι όχι μόνο η αντηλιακή αλλά και η αντιοξειδωτική αποτελεσματικότητα που παρέχει.

Αντηλιακά με χημικά ή φυσικά φίλτρα; Σε τι διαφέρουν; Ποια είναι καλύτερα;

Τα χημικά φίλτρα είναι συνθετικές ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ τα φυσικά ή ορυκτά φίλτρα περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που αντανακλούν σαν καθρέφτες τις ακτίνες UV. Τα χημικά φίλτρα έχουν κατηγορηθεί ότι συχνά προκαλούν ερεθισμούς σε ευαίσθητες επιδερμίδες. Σήμερα όμως κυκλοφορούν αντηλιακές συνθέσεις νέας τεχνολογίας με χημικά αλλά και φυσικά φίλτρα ειδικά για ευαίσθητες ή και δυσανεκτικές στον ήλιο επιδερμίδες. Τα φυσικά φίλτρα θεωρούνται μεν πιο ασφαλή, έχουν κατηγορηθεί όμως ότι δεν έχουν καλλυντική υφή -αφήνουν «ασπρίλες». Το μειονέκτημα αυτό έχει σχεδόν εκλείψει, δεδομένου ότι οι νέες φόρμουλες απλώνονται εύκολα στην επιδερμίδα, χωρίς να αφήνουν ίχνη. Οι περισσότερες πάντως εταιρείες καλλυντικών προτείνουν, για μεγίστη αντηλιακή προστασία, συνθέσεις με συνδυασμό χημικών και φυσικών φίλτρων.

Γιατί δεν κυκλοφορούν πια αντηλιακά με δείκτες προστασίας, πάνω από SPF50;

Δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2008 θέσπισε αυστηρότερες προδιαγραφές σχετικά με τη σήμανση των αντηλιακών, σύμφωνα με τις οποίες τα προϊόντα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την προστασία που προσφέρουν: χαμηλή (SPF 6 ή 10), μεσαία (SPF 15,20 ή 25), υψηλή (SPF 30 έως 50) και πολύ υψηλή (SPF50+). Απαίτηση δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα προϊόντα αυτά να παρέχουν επαρκή προστασία από το σύνολο της ακτινοβολίας UV (UVA και UVB). Ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή της νομοθεσίας ήταν η - παραπλανητική σήμανση πολλών αντηλιακών με υπερβολικά υψηλούς δείκτες- γεγονός που οδήγησε τελικά σε εφησυχασμό των καταναλωτών και πλημμελή χρήση των προϊόντων. Οι ειδικοί βέβαια είχαν ήδη επισημάνει ότι προστασία 100% δεν υφίσταται και ότι μια σύνθεση με SPF 50+ που μπλοκάρει το 98% της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι υπεραρκετή.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στο αντηλιακό που θα επιλέξουμε;

  • Να περιέχει φίλτρα αντηλιακής προστασίας ευρέος φάσματος UVB /UVA (βραχείες και μακρές) . Να θυμάστε ότι μόνο τα αντηλιακά ευρέος φάσματος , με SPF 15 –SPF50+ μπορούν να ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην πρόληψη της φωτογήρανσης και του καρκίνου του δέρματος.
  • Να είναι εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες για την προστασία της επιδερμίδας από την υπέρυθρη και ορατή ακτινοβολία UVC/IR
  • Να περιέχει ενυδατικούς και καταπραϋντικούς παράγοντες.
  • Να είναι-κατά προτίμηση-ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                                 

Σχετικά θέματα
6 νέοι κανόνες για τα αντηλιακά
2014-06-05
6 νέοι κανόνες για τα αντηλιακά
 
Στον ήλιο με ασφάλεια: 6 σημεία ζητούν την προσοχή μας.
2016-07-03
Στον ήλιο με ασφάλεια: 6 σημεία ζητούν την προσοχή μας.
 
5+1 λάθη που αποδυναμώνουν το  αντηλιακό  μας
2015-06-23
5+1 λάθη που αποδυναμώνουν το  αντηλιακό  μας
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;