Πες μου τι τρως-και πίνεις- να σου πω πόσο χρονών …θα δείχνεις
![]()
Αδιάψευστος μάρτυρας των καλών ή κακών διατροφικών επιλογών μας είναι, σύμφωνα με τους δερματολόγους , η επιδερμίδα μας. Μπορεί μερικές ατασθαλίες, πού και πού, να μην έχουν επιπτώσεις στη νεανική της εμφάνιση, ωστόσο όταν αυτές γίνονται κανόνας, τότε η διαδικασία γήρανσης …ανεβάζει στροφές και φτάνει πολύ νωρίτερα από ό,τι την περιμένουμε. Ας δούμε από ποιες τροφές είναι προτιμότερο να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας.
Ζάχαρη: ο σύμμαχος των ρυτίδων
Δεν είναι πρώτη φορά που αναφερόμαστε από το site αυτό στον καταστροφικό ρόλο της ζάχαρης και άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων (γλυκά , λευκό ψωμί , ζυμαρικά κ.α.) στην πρόωρη γήρανση. Όπως μας εξηγούν οι επιστήμονες, όταν καταναλώνουμε περισσότερη γλυκόζη από όση τα κύτταρα μπορούν να επεξεργαστούν, τα μόρια που περισσεύουν, σχηματίζουν γλυκοτοξίνες ή «Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης» ( τα περίφημα AGEs ) , προσκολλώνται στις πρωτεΐνες και πιο συγκεκριμένα στις ίνες κολλαγόνου και τις «κοκαλώνουν» , τις κάνουν σκληρές και άκαμπτες, με αποτέλεσμα, η επιδερμίδα να χάνει σταδιακά τη σφριγηλότητά της και να εμφανίζονται πρόωρα ρυτίδες.
Αλκοόλ: αλυσιδωτές αντιδράσεις
Γνωρίζουμε καλά ότι έπειτα από ένα ξενύχτι με άφθονο αλκοόλ η επιδερμίδα αφυδατώνεται. Αν αυτή η …παρεκτροπή επαναλαμβάνεται συστηματικά, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Δεν είναι όμως η μόνη συνέπεια. Η δυσλειτουργία του συκωτιού εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ δυσχεραίνει τη φυσιολογική αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Το γεγονός αυτό, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και την επιδερμίδα, με ξαφνικές εξάρσεις ακμής, κιτρινωπή χροιά και ρυτίδες. Τέλος, ας μην ξεχνάμε τον άσχημο ύπνο- μια ακόμα παράπλευρη «απώλεια» του αλκοόλ- που συνδέεται, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, με την εμφάνιση ρυτίδων, δυσχρωμιών και απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας.
Λίπος: κάτι …κακό ψήνεται
Μπορεί η μυρωδιά των κρεατικών που ψήνονται στο κυριακάτικο μπάρμπεκιου να μας ανοίγει την όρεξη , όμως ο καπνός που παράγεται από το λιωμένο λίπος που καίγεται στη θράκα αλλά και η ξεροψημένη επιφάνεια του μπιφτεκιού ή της μπριζόλας, περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες . Τι είναι πάλι αυτό, θα αναρωτηθείτε. Πρόκειται για οργανικές ουσίες οι οποίες όχι μόνο θεωρούνται επικίνδυνες (κατατάσσονται στις καρκινογόνες ουσίες), αλλά επιπλέον, πυροδοτούν στα κύτταρα του δέρματος φλεγμονές οι οποίες ευθύνονται για τη φθορά-τον κατακερματισμό –του κολλαγόνου. Αν δεν μπορείτε να απαρνηθείτε την απόλαυση του… «όλα στα κάρβουνα», τουλάχιστον φροντίστε να τα συνοδεύετε απαραίτητα με μια πράσινη σαλάτα . Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει θα αντισταθμίσουν εν μέρει τη ζημιά.
Κόκκινο κρέας: πλούσιο σε… ελεύθερες ρίζες
Η κατανάλωση λιπαρού, κόκκινου κρέατος σε καθημερινή σχεδόν βάση –πόσες φορές το γεύμα μας δεν είναι ένα χάμπουργκερ, ένα σουβλάκι , ή ένα hot dog ;- αναγκάζει τον οργανισμό μας να παράγει περισσότερες ελεύθερες ρίζες από όσες μπορεί να εξουδετερώσει, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ένα βιοχημικό φαινόμενο, γνωστό ως οξειδωτικό στρες. Το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο, εκτός από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την φθορά των κυττάρων και των ιστών του δέρματος που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Ακόμα μεγαλύτερη φθορά προκαλούν τα επεξεργασμένα κρέατα (σαλάμι, λουκάνικα, μπέικον, καπνιστά, κρέατα σε κονσέρβα κλπ) . Τα συντηρητικά, το αλάτι και τα νιτρικά άλατα που περιέχουν συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονών και επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία γήρανσης.
Τρανς λιπαρά: μας αφήνουν απροστάτευτες
Κατηγορούνται-όχι άδικα- για τα ανεβασμένα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης και για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η δράση τους όμως δεν σταματά εκεί. Τα υδρογονωμένα έλαια ή τρανς λιπαρά που βρίσκουμε στα τηγανιτά τρόφιμα ή στα σνακ (κυρίως στα νοστιμότατα τσιπς) «επιτίθενται» και στην νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας . Πυροδοτούν φλεγμονές , οδηγώντας το κολλαγόνο σε πρόωρη γήρανση , ενώ, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, κάνουν την επιδερμίδα περισσότερο ευάλωτη στη φθορά που προξενούν οι ακτίνες UV , δηλαδή στη φωτογήρανση.
Σχετικά θέματα
|
|||||||||||||||||
|
© Copyright 2023 - Skingurus.gr |
|
Disclaimer |
![]() |
|
|
2022-05-09 Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από... |
![]() |
|
|
2022-03-04 Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη... |
![]() |
|
|
2022-06-24 Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας; Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά.... |
![]() |
|
|
2023-03-22 SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται; Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα... |
![]() |
|
|
2022-05-16 Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και... |
![]() |
|
|
2023-06-28 5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά... |
![]() |
|
|
2022-11-02 4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών... |
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;