CONNECT:  
             

Ποιος μπορεί να τα βάλει με την ακμή

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

oily Σε όποια ηλικία- νεανική ή ενήλικη- κι αν εμφανίζεται είναι ενοχλητική. Και όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να απαλλαγούμε, τόσο το καλύτερο. Επιλέγοντας τα κατάλληλα συστατικά για την καθημερινή περιποίηση έχουμε πολλές πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε την ακμή αποτελεσματικά.

Θεωρείται και είναι η βασική δερματοπάθεια της εφηβικής ηλικίας. Όμως τα τελευταία χρόνια φαίνεται να απασχολεί και ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων. Ο λόγος για την ακμή που εμφανίζεται ξαφνικά μετά τα 25 έως τα 40 και σε άτομα τα οποία δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ ανάλογο πρόβλημα. Αν και η κύρια αιτία είναι οι ορμονικές διαταραχές, τα στοιχεία αναδεικνύουν , για την ενήλικη, τουλάχιστον, μορφή της, το στρες ως βασικό ένοχο. Όλα ξεκινούν από την υπερπαραγωγή σμήγματος που έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη βακτηριδίων, τα οποία εγκλωβίζονται στους πόρους, με αποτέλεσμα , καταρχήν τα μαύρα στίγματα και , στη συνέχεια, τα σπυράκια ή τις κύστεις- στην πιο σοβαρή μορφή της- κάτω από το δέρμα. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να διατηρούμε καθαρούς τους πόρους φροντίζοντας να απελευθερώνουμε συστηματικά το παραπανίσιο σμήγμα. Από την πληθώρα δραστικών συστατικών, που αφθονούν πλέον στη σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς, ξεχωρίζουμε τρεις παράγοντες οι οποίοι, χάρη στην ενισχυμένη κερατολυτική και αντιβακτηριδιακή τους δράση , εξασφαλίζουν ορατά αποτελέσματα.

Υπεροξείδιο του βενζολίου(benzoyl peroxide). Αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό συστατικό που στοχεύει στον…. αφανισμό των βακτηρίων με πρώτο στη λίστα το προπιονικό βακτήριο της ακμής P.acnes ( Propionibacterium acnes). Και το επιτυγχάνει απελευθερώνοντας οξυγόνο στους πόρους της επιδερμίδας . Έχει επίσης κερατολυτική και σμηγματορρυθμιστική δράση. Ελέγχουμε πάντα ότι η περιεκτικότητα του υπεροξειδίου του βενζολίου δεν ξεπερνά το 2,5%. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνει η αιτία για ανεπιθύμητους ερεθισμούς. Είναι όμως φωτοευαισθητοποιό συστατικό, αυξάνει δηλαδή την ευαισθησία της επιδερμίδας στον ήλιο , και γι αυτό συστήνεται αποκλειστικά για βραδινή χρήση. Ενώ, το επόμενο πρωί φροντίζουμε τόσο για τη εντατική ενυδάτωση όσο φυσικά και για την αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας .

Tαιριάζει… στις λιπαρές επιδερμίδες, ιδιαίτερα στις νεανικές που είναι και πιο ανθεκτικές.

Με προσοχή…. οι μεικτές επιδερμίδες. Εδώ οι ειδικοί συστήνουν την τοπική εφαρμογή του στο σημείο Τ του προσώπου, όπου η λιπαρότητα είναι έντονη.

Σαλικυλικό οξύ ( salicylic acid). Από τα πιο δημοφιλή βήτα -υδροξυοξέα το σαλικυλικό οξύ ξεχωρίζει γιατί εισχωρεί στους πόρους και τους καθαρίζει σε βάθος απελευθερώνοντας έτσι σμήγμα και βακτήρια που έχουν εγκλωβιστεί. Έχει επίσης πλούσια απολεπιστική δράση , με αποτέλεσμα να απομακρύνονται ευκολότερα τα νεκρά κύτταρα, τα οποία σε συνδυασμό με το σμήγμα φράζουν τους πόρους. Που σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες για μαύρα στίγματα και φαγέσωρες. Η περιεκτικότητά του στα προϊόντα κυμαίνεται από 0.25% στη χαμηλότερη συγκέντρωση έως 2% η υψηλότερη.

Ταιριάζει… στις επιδερμίδες που μετά τη χρήση πιο «επιθετικών» συστατικών, βλέπε υπεροξείδιο του βενζολίου για παράδειγμα, παρουσιάζουν έντονη ξηρότητα.

Αντενδείκνυται ….. σε άτομα με αλλεργία στην ασπιρίνη.

Γλυκολικό οξύ ( glycolic acid). Το πιο γνωστό και ίσως το πιο δραστικό από τα οξέα φρούτων ή α-υδροξυοξέα. Ξεκινάμε με την ισχυρή κερατολυτική του δράση. Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται άμεσα από την επιφανειακή στιβάδα. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να φράξουν οι πόροι από το συνδυασμό νεκρών κυττάρων και σμήγματος. Επιπλέον, λόγω του μικρού μοριακού του βάρους εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος , διεγείρει τους ινοβλάστες που παράγουν περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.

Ταιριάζει… στις περιπτώσεις ενήλικης ακμής γιατί αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τόσο τα μαύρα στίγματα όσο και τις πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες, χάρη στην πλούσια λειαντική και τονωτική δράση.

Αντενδείκνυται… στις πολύ νεαρές ηλικίες, στις ευαίσθητες επιδερμίδες και στις γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης. Θεωρείται και είναι ένα αρκετά ισχυρό δραστικό το οποίο σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 6% μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητους ερεθισμούς.

 

Σχετικά θέματα
Τι γνωρίζετε για τα οξέα φρούτων;
2014-03-23
Τι γνωρίζετε για τα οξέα φρούτων;
 
Ακμή: δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες.....
2017-11-15
Ακμή: δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες.....
 
Ακμή στο πιγούνι: Ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης
2018-12-05
Ακμή στο πιγούνι: Ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;