CONNECT:  
             

Η προστασία μας, η απειλή τους

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Τι μπορεί να συνδέει τους αχινούς με τα αντηλιακά ; Μια νέα επιστημονική μελέτη του  Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποκαλύπτει ότι η ζωή τους εκτίθεται σε κίνδυνο από  τα hitech νανοϋλικά  που ενσωματώνονται στις  φόρμουλες των αντηλιακών  για να μας εξασφαλίσουν υψηλή προστασία και αόρατη υφή …

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ασφάλεια των καινοτόμων καλλυντικών νανοτεχνολογίας , ειδικότερα των αντηλιακών . Να θυμίσουμε ότι η χρήση σωματιδίων νανο-μεγέθους αντί των συμβατικών μικρο-σωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου και οξειδίου του ψευδαργύρου –τα πιο γνωστά φυσικά φίλτρα – γίνεται για να μας απαλλάξει από τη λευκή και παχύρρευστη υφή των αντηλιακών με υψηλό βαθμό προστασίας. Η ανησυχία είναι ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος , θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν θεμελιωμένες ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες και τα προϊόντα που περιέχουν νανοσωματίδια θεωρούνται, μέχρι νεωτέρας, ασφαλή. Φαίνεται όμως ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και με το περιβάλλον.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχουν τα συνθετικά νανοϋλικά στη θαλάσσια ζωή και συγκεκριμένα στα έμβρυα του λευκού αχινού (ένα είδος που συναντάμε στον βόρειο Ειρηνικό). Με άρθρο τους που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό στο επιστημονικό περιοδικό "American Chemical Societys journal of Environmental Science & Technology» υποστηρίζουν ότι η έκθεσή τους σε νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου - στα επίπεδα ενός συνηθισμένου αντηλιακού- αποδυναμώνει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς τους, με αποτέλεσμα να κατακρατούν άλλες επικίνδυνες τοξικές ουσίες, τις οποίες δεν κατορθώνουν να εξουδετερώσουν .

Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και από άλλα νανοσωματίδια μετάλλων, όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του χαλκού .

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η διαρκής εξέλιξη της νανοτεχνολογίας θα δώσει τη δυνατότητα στη βιομηχανία καλλυντικών να αξιοποιήσει νέες μορφές νανοσωματιδίων τα οποία, χωρίς να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους , θα είναι περισσότερο ασφαλή για το περιβάλλον και την υγεία μας.

Πηγή: Cosmetics Design

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
PRIX DE BEAUTE 22

 

2022-11-15
​Μια...short list γεμάτη ομορφιά

Η προετοιμασία της ετήσιας διοργάνωσης των Βραβείων Ομορφιάς Prix de Beauté, που φέτος κλείνουν...  

cover 3

 

2022-07-08
Πράσινο ''αποτύπωμα'' - η ομορφιά μας δείχνει τον... τρόπο

Ο ειδικά διαμορφωμένος κήπος στην ταράτσα των κεντρικών γραφείων της L’ Oréal Hellas, που είχαμε...  

insta-antiaging

 

2020-04-21
Τι ζητάμε στα προϊόντα αντιγήρανσης

Ποια είναι τα συστατικά που προσδίδουν ολοκληρωμένη αντιγηραντική δράση σε ένα καλλυντικό προϊόν....  

2022

 

2022-01-03
Πού πάει η ομορφιά το 2022;

Η καινούργια χρονιά κάνει τα πρώτα της βήματα και ελπίδα όλων μας είναι να μας οδηγήσουν όσο γίνεται...  

3BiothermBottles

 

2021-07-02
Με δύναμη από το...μέλλον

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη όπως και στη ζωή μας έχουν ευαισθητοποιήσει...  

 

2020-03-13
​Ένα βραβείο για την ομορφιά

Ανάμεσα στα  αμέτρητα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, ήταν εκείνα που...  

microbeads

 

2018-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;