CONNECT:  
             

Είστε έτοιμες να δείξετε τα …πόδια  σας;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

Foot care Είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών, να απαλλαγείτε οριστικά από κάλτσες και κλειστά παπούτσια και να αποκαλύψετε τα κάτω άκρα. Πριν όμως απλώσετε το καινούργιο σας ανοιξιάτικο βερνίκι νυχιών, φροντίστε να είναι … ευπαρουσίαστα. Το πώς, θα το διαβάσετε στο σημερινό μας post, όπου συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει ή θα θέλατε να γνωρίζετε για την υγεία και την ομορφιά των ποδιών σας.

Η περιποίηση…

Πεντικιούρ DIY: Όχι, εμείς δεν θα μιλήσουμε για εκτυφλωτικά χρώματα βερνικιών αλλά για ό,τι προηγείται-που είναι και η ουσία του πεντικιούρ. Αν ο λιγοστός χρόνος ή τα περιορισμένα οικονομικά δεν σας επιτρέπουν να απολαύσετε μια επαγγελματική περιποίηση νυχιών και ποδιών, οπλιστείτε με λίμες, ράσπες, απολεπιστικά και ενυδατικές κρέμες και αφιερώστε μισή ώρα στη φροντίδα τους.

  • Με ένα βαμβάκι ποτισμένο με ασετόν ή με ένα ηπιότερο υγρό αποχρωματισμού (χωρίς ασετόν) αφαιρείτε προσεκτικά κάθε ίχνος από το παλιό βερνίκι. Να θυμάστε ότι αν είναι σκουρόχρωμο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε το κλασικό ασετόν γιατί είναι πιο αποτελεσματικό και δεν αφήνει κατάλοιπα χρωστικών, τα οποία με τον καιρό κιτρινίζουν το νύχι.
  • Ρίξτε στη λεκάνη με το νερό μια χούφτα άλατα, ή ένα ειδικό προϊόν για ποδόλουτρο, βάλτε τα πόδια σας και χαλαρώστε για 10 λεπτά.
  • Βγάλτε το ένα πόδι από το νερό χωρίς να το σκουπίσετε και απλώστε την κρέμα απολέπισης μέχρι τον αστράγαλο κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Ξεπλύνετε καλά και επαναλάβετε με το άλλο.
  • Βγάλτε και πάλι το ένα πόδι, σκουπίστε καλά και στάξτε σε κάθε νύχι, μια σταγόνα λάδι για τα πετσάκια . Περιμένετε 20 δευτερόλεπτα και κάντε ελαφρύ μασάζ. Με τα ειδικά ξύλινα στικ σπρώξτε στη συνέχεια απαλά τα πετσάκια προς τα πίσω.
  • Βυθίστε και πάλι το πόδι στο νερό και επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις με το άλλο.
  • Σκουπίστε τα πόδια και τρίψτε έντονα με τη ράσπα την καμάρα , το πέλμα, τις φτέρνες και τα πλαϊνά τους. Ξεπλύνετε.
  • Σκουπίστε πολύ καλά τα πόδια και με ελαφριές κινήσεις μασάζ, απλώστε body butter, balm ή ενυδατικό γαλάκτωμα με αναζωογονητικά έλαια και θρεπτικά συστατικά. Επιμείνετε στις φτέρνες και στα πλαϊνά.
  • Κόψτε αν είναι απαραίτητο τα νύχια με τον νυχοκόπτη διατηρώντας το σχήμα τους τετράγωνο με ελαφρώς στρογγυλεμένες γωνίες (περίπου 45ο ), για να αποφύγετε την εισχώρηση του νυχιού στο δέρμα.
  • Λιμάρετε τα νύχια για να τελειοποιήσετε το σχήμα τους και ελέγξτε με την αφή για τυχόν τραχιά σημεία. Προαιρετικά, γυαλίστε την επιφάνεια των νυχιών με buffer.
  • Με ένα βαμβάκι ποτισμένο με ασετόν, καθαρίστε τα νύχια από τυχόν υπολείμματα κρέμας ή λαδιού-με το τρικ αυτό το βερνίκι θα κρατήσει περισσότερο. Τώρα είστε έτοιμες για το τελευταίο και πιο ευχάριστο κεφάλαιο του πεντικιούρ, το χρώμα…

Tip: Αν έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, δοκιμάστε μια ενυδατική ή απολεπιστική μάσκα ποδιών. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Τα προβλήματα…

Πώς δημιουργούνται οι κάλοι; Οι κάλοι ή τύλοι, είναι σκληρύνσεις που δημιουργούνται από τη μηχανική πίεση στις άκρες των δακτύλων κατά την κίνηση (ιδίως όταν υπάρχουν παραμορφώσεις των αρθρώσεων), από την καταπόνηση και την τριβή του δέρματος λόγω πολύωρης ορθοστασίας , κυρίως όμως από τη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών. Σε αντίθεση με τους επιφανειακούς και σχετικά ανώδυνους ρόζους , οι κάλοι αναπτύσσονται εσωτερικά. Το δέρμα στην προσπάθειά του να αμυνθεί , σχηματίζει στις βαθύτερες στοιβάδες ένα εξόγκωμα κωνικού σχήματος με ένα σκληρό πυρήνα που προκαλεί έντονο πόνο γιατί πιέζει τα νεύρα που υπάρχουν στην περιοχή.

Όπως τονίζουν οι ποδίατροι, μπορούμε να προλάβουμε τη δημιουργία κάλων με την επιλογή άνετων παπουτσιών με χαμηλό τακούνι, που δεν πιέζουν το πόδι. Επειδή όμως συνήθως δεν …εισακούγονται, προσθέτουν ότι, η τακτική απολέπιση, τα χλιαρά ποδόλουτρα και η καθημερινή ενυδάτωση των ποδιών με τις ειδικές κρέμες που μαλακώνουν τις σκληρύνσεις θα βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κάλων που βρίσκονται στην αρχή τους.

Τα στενά παπούτσια φταίνε για το κότσι; Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, όπως λέγεται το κότσι στην ιατρική ορολογία , είναι η παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Πρόκειται για μια πάθηση με πολυπαραγοντική αιτιολογία, αν και η πιο συνηθισμένη είναι η κληρονομική προδιάθεση. Παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες και πολύ λιγότερο στους άνδρες , με την αναλογία μάλιστα να φτάνει το 9 προς 1! Αυτός είναι ο λόγος που οι στενές, ψηλοτάκουνες γόβες, θεωρούνται ο «συνήθης ύποπτος» για την εμφάνισή του . Ωστόσο , όπως τονίζουν πολλοί επιστήμονες , τα ακατάλληλα παπούτσια μπορούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν το κότσι αλλά μόνο εφόσον υπάρχει προδιάθεση. Δυστυχώς το κότσι, στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.

….και οι απορίες

Γιατί τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν πιο αργά; Μέχρι τώρα δεν υπάρχει πλήρως αποδεκτή εξήγηση γιατί τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν περίπου 3,5 mm το μήνα ενώ των ποδιών μόλις 1,6 mm. Αρκετοί όμως επιστήμονες υιοθετούν τη θεωρία του «μικροτραύματος». Είναι γνωστό ότι όταν κάποιο μέρος του σώματός μας τραυματίζεται, η φυσική αντίδραση του οργανισμού είναι να ενισχύσει την περιοχή με μεγαλύτερη ροή αίματος και θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τη θεωρία, οι συνεχείς μικροτραυματισμοί των δακτύλων των χεριών (για παράδειγμα, από την πληκτρολόγηση στον υπολογιστή…) έχουν σαν συνέπεια τη χρόνια υπερτροφοδότηση της μήτρας (ρίζας) των νυχιών με θρεπτικά συστατικά μέσω των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση του ρυθμού παραγωγής κερατινοποιημένων επιθηλιακών κυττάρων, κάτι που εξηγεί γιατί τα νύχια των χεριών μακραίνουν πιο γρήγορα-ιδιαίτερα του «καλού» χεριού. Αντίθετα, οι μικροτραυματισμοί στα δάχτυλα και τα νύχια των ποδιών είναι σπανιότεροι- εφόσον τον περισσότερο καιρό είναι προστατευμένα με κάλτσες και κλειστά παπούτσια- επομένως η τροφοδότησή τους με θρεπτικά συστατικά υστερεί σε σχέση με τα δάχτυλα των χεριών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη διάρκεια του καλοκαιριού, η άνοδος της θερμοκρασίας διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και η ροή του αίματος αυξάνει, με αποτέλεσμα τα νύχια τόσο των χεριών όσο και των ποδιών να μεγαλώνουν ταχύτερα.

Γιατί με το νερό τα νύχια γίνονται πιο ξηρά; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για τα νύχια που τους επιτρέπει να λυγίζουν χωρίς να σπάνε, είναι περίπου 16%. Όταν το επίπεδο αυτό είναι πιο υψηλό, τα νύχια μαλακώνουν και «σκίζονται», ενώ όταν είναι χαμηλότερο γίνονται εξαιρετικά εύθραυστα. Το παράδοξο όμως είναι ότι όταν τα νύχια «μουλιάζουν» στο νερό, γίνονται πιο ξηρά. Η εξήγηση κρύβεται στην ουρία και το γαλακτικό οξύ, δύο ουσίες που συγκρατούν την υγρασία στα νύχια. Οι ουσίες αυτές, επειδή είναι υδατοδιαλυτές χάνουν αυτή την ιδιότητα όταν τα νύχια μένουν για ώρα στο νερό, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επωφελούνται από αυτό αλλά να χάνουν συγχρόνως τη φυσική τους υγρασία και να αφυδατώνονται. Το ίδιο συμβαίνει με τη συχνή χρήση σκληρών σαπουνιών, απορρυπαντικών όπως και από τους διαλύτες που βρίσκονται στα βερνίκια και το ασετόν.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                               

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ELBOWS AND KNEES

 

2023-05-05
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας

Αγκώνες και γόνατα. Δύο περιοχές του σώματος που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να...  

jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;