CONNECT:  
             

Σώζει την ξηρή επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

moisturizer Ένα ακόμη στοιχείο που υπάρχει φυσικά στην επιδερμίδα, μας δείχνει... τον τρόπο να απαλλαγούμε από ενοχλητικές καταστάσεις. Ο λόγος για την ουρία, τον καλύτερο σύμμαχο κατά της δυσφορίας και όχι μόνο, που προκαλεί η έντονη ξηρότητα.

Tι είναι. H ουρία είναι ένα ενεργός υγραντικός και κερατολυτικός παράγοντας. Για την ακρίβεια είναι ο ένας- σε ποσοστό 7%- από τους τρεις φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες- το γαλακτικό οξύ και τα αμινοξέα είναι οι άλλοι δύο- στην επιφανειακή στιβάδα που παράγεται από τον οργανισμό μέσω της διάσπασης των πρωτεϊνών του δέρματος.

Γιατί ξεχωρίζει.

Ενυδατώνει. Όπως όλοι οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες ελκύει και συγκρατεί νερό γύρω από τα κερατινοκύτταρα αυξάνοντας τα επίπεδα υγρασίας σε ποσοστό 97,8% . Στην πραγματικότητα, δρα σαν ένα συνδετικό μόριο και συνεργεί με αυτόν τον τρόπο στο να διατηρείται λεία και ελαστική, η ξηρή επιδερμίδα.

Αποτρέπει την απώλεια νερού. Το επόμενο βήμα για τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας. Λόγω της ικανότητας της ουρίας να συγκρατεί το νερό, συμβάλει ενεργά στο να διατηρούνται τα αποθέματα υγρασίας στα επιθυμητά επίπεδα.

Οχυρώνει το προστατευτικό φραγμό του δέρματος. Χάρη στην απαλή απολεπιστική της δράση, η ουρία συμβάλλει δραστικά στην κυτταρική ανανέωση . Τα νέα και υγιή κύτταρα που έρχονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αναχαιτίζουν την απώλεια υγρασίας ενώ, ταυτόχρονα, είναι πιο ανθεκτικά στις καθημερινές επιθέσεις.

Εκτελούνται ….μεταφορές. Η ουρία διεισδύει εύκολα στην επιδερμίδα. Γι αυτό και λειτουργεί ως αποτελεσματικός μεταφορέας άλλων ενεργών συστατικών, εκεί που τα έχει περισσότερο ανάγκη η επιδερμίδα.

Επουλωτική δράση. Ενεργοποιώντας τον κυτταρικό μεταβολισμό, επιταχύνει και τη διαδικασία επούλωσης τυχόν ερεθισμών στην επιδερμίδα.

Πως αξιοποιείται. Στη συνθετική της μορφή, ως συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα για τοπική χρήση, η ουρία καταγράφει σημαντικές επιδόσεις κατά της έντονης ξηρότητας- συστήνεται ιδιαίτερα στις τραχιές επιδερμίδες- είναι άμεσα αποτελεσματική στα ξηρά πόδια που μας ταλαιπωρούν στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενδείκνυται επίσης σε περιπτώσεις υπερκεράτωσης της επιδερμίδας- πρόκειται για την πάχυνση της κεράτινης στιβάδας-, στην ιχθύαση - κληρονομική νόσος με ξηρό και λεπιδώδες δέρμα- , στο έκζεμα και στη ψωρίαση.

Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται. Παρόλο που θεωρείται και είναι ασφαλές συστατικό, η χρήση της αντενδείκνυται στις λιπαρές, με τάση ακμής επιδερμίδες - λόγω της πλούσιας σύστασής της- , στις ευαίσθητες- μπορεί να νιώσετε ότι τσιμπάει και τραβάει- , στις ερεθισμένες επιδερμίδες με κοκκινίλες όπως και στα μικρά παιδιά κάτω των 3 χρόνων.

Πως τη βρίσκουμε. Η ουρία είναι ένα υδροδιαλυτό συστατικό με τη μορφή λευκής σκόνης σε κόκκους και διακριτικό άρωμα. Στη σύγχρονη κοσμητολογία τη βρίσκουμε κυρίως ως υγραντικό παράγοντα, (hydroxyethyl urea), αλλά και με τη μορφή συντηρητικού, (diazolidinyl urea), για προστασία από τα βακτήρια. Το τελευταίο έχει κατηγορηθεί ως τοξικό και καρκινογόνο συστατικό, επειδή απελευθερώνει φορμαλδεΰδη. Σε χαμηλές όμως συγκεντρώσεις θεωρείται ασφαλές και γι αυτό είναι ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα συντηρητικά σε μεγάλη γκάμα προϊόντων.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

              

Σχετικά θέματα
SOS! Dry Skin
2015-01-21
SOS! Dry Skin
 
Ξηρά, σκασμένα χέρια: τι φταίει και πως μπορώ να απαλλαγώ;
2015-02-27
Ξηρά, σκασμένα χέρια: τι φταίει και πως μπορώ να απαλλαγώ;
 
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας
2023-05-05
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;