 |
 |
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015
Λένα Ιωαννίδου
|
|
|
|
|
Πολλά έχουν ειπωθεί για την αντηλιακή προστασία και τα φίλτρα, φυσικά ή χημικά, που μας την παρέχουν. Ποια είναι τα καλύτερα, δηλαδή τα πιο αποτελεσματικά; Σε τι υπερέχουν τα μεν ως προς τα δε και ποια δημιουργούν τα λιγότερα προβλήματα; Μήπως ο συνδυασμός τους είναι η ιδανικότερη λύση; Οι ερωτήσεις πολλές. Στη λίστα με τα υπέρ και τα κατά των αντηλιακών φίλτρων που παραθέτουμε, πιστεύουμε ότι θα βρείτε τις απαντήσεις που ζητάτε.
Τα φυσικά φίλτρα
Τι είναι: Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης –για το λόγο αυτό αποκαλούνται και ορυκτά φίλτρα- όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.
Πως δρουν: Με την εφαρμογή του αντηλιακού προϊόντος, τα φυσικά φίλτρα επικάθονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας όπου αντανακλούν και διαχέουν τις ακτίνες UV σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες, εμποδίζοντάς τις να διαπεράσουν στις βαθύτερες στιβάδες της.
Τα υπέρ:
- Προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA
- Προστατεύουν την επιδερμίδα από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους
- Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης κατά την άμεση έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UV.
- Είναι πιο φιλικά με το δέρμα και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς –γι αυτό συστήνονται για την προστασία της παιδικής ή ευαίσθητης επιδερμίδας.
- Σπάνια φράζουν τους πόρους-γι αυτό και συστήνονται στις επιδερμίδες με ατέλειες ή με τάση ακμής
Τα κατά:
- Αφήνουν εύκολα την επιδερμίδα απροστάτευτη, γιατί παρασύρονται από το νερό και τον ιδρώτα , όταν κολυμπάμε ή επιδιδόμαστε σε σπορ, ή απομακρύνονται λόγω της τριβής με την πετσέτα, όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία. Η συχνή ανανέωση είναι επομένως επιβεβλημένη.
- Η ασπρίλα που αφήνουν –εκτός εάν τα μόρια οξειδίου του Ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου στη σύνθεση του αντηλιακού έχουν μέγεθος νανοσωματιδίων (15-100 nm)- κατά την εφαρμογή, ιδιαίτερα ορατή στις σταρένιες και μελαχρινές επιδερμίδες, κάνει τη χρήση τους «αγγαρεία» .
- Εξαιτίας της παχύρρευστης υφής τους απλώνονται δύσκολα.
- Απαιτούν σχολαστική εφαρμογή με μεγάλη ποσότητα αντηλιακού για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει μείνει κανένα σημείο της επιδερμίδας ακάλυπτο στις ακτίνες UV.
- Το διοξείδιο του τιτανίου σε ορισμένες περιπτώσεις είναι φαγεσωρογόνο (προκαλεί δηλαδή μαύρα στίγματα).
- Τα νανοσωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου που χρησιμοποιούνται , τελευταία, για να βελτιώσουν την υφή των αντηλιακών , μολονότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κατατάσσει στα επιτρεπόμενα συστατικά καλλυντικών, ερευνώνται ακόμα για τυχόν κινδύνους που κρύβουν για την υγεία.
Τα χημικά φίλτρα
Τι είναι: Συνδυασμοί άχρωμων οργανικών ενώσεων με βάση τον άνθρακα έτσι ώστε να προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος. Οι πιο γνωστές είναι η οξυβενζόνη, το οκτοκρυλένιο η αβοβενζόνη (γνωστή ως Parsol 1789) και τα συστήματα φωτοσταθερών φίλτρων (π.χ. Mexoryl©SX & XL, Tinasorb© S & M, κλπ)
Τι κάνουν: Μέσω μιας χημικής αντίδρασης, απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, την μετατρέπουν σε υπέρυθρη (χαμηλότερης ενέργειας) και στη συνέχεια την απελευθερώνουν σαν θερμότητα, εμποδίζοντας έτσι τις ακτίνες UV να εισχωρήσουν στο δέρμα.
Τα υπέρ:
- Τα περισσότερα χημικά φίλτρα είναι φωτοσταθερά, δηλαδή δεν αποδυναμώνονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Εξαίρεση αποτελεί το Parsol 1789 το οποίο συνδυάζεται πάντα με άλλα φίλτρα ή ενσωματώνεται σε μικροκάψουλες για να αποκτήσει φωτοσταθερότητα.
- Έχουν λεπτόρρευστη σύσταση, με αποτέλεσμα να είναι ευχάριστα στη χρήση γιατί απλώνονται εύκολα στην επιδερμίδα
- Απαιτείται μικρότερη ποσότητα αντηλιακού κατά την εφαρμογή .
- Η σύστασή τους επιτρέπει την προσθήκη στη φόρμουλα του αντηλιακού και άλλα, ενεργά αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά.
Τα κατά:
Για να δράσουν αποτελεσματικά πρέπει να μεσολαβήσουν 20 λεπτά από την εφαρμογή μέχρι την έκθεσή μας στον ήλιο.
Λόγω της παρουσίας πολλών συστατικών στα χημικά φίλτρα ευρέος φάσματος, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης SPF τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ερεθισμού ή φωτοευαισθησίας της επιδερμίδας- ιδιαίτερα για την ξηρή και ευαίσθητη με διαταραγμένο προστατευτικό φραγμό.
-Η προστασία που προσφέρουν σε συνθήκες άμεσης έκθεσης στις ακτίνες UV μειώνεται γρήγορα. Η συχνή ανανέωση του αντηλιακού είναι και εδώ επιβεβλημένη.
-Ορισμένα από τα χημικά φίλτρα (π.χ. η οξυβενζόνη) κατηγορούνται ότι ευνοούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα.
-Ενδέχεται να φράξουν τους πόρους της λιπαρής επιδερμίδας.
-Αν λόγω της ζέστης και του ιδρώτα στάξουν στα μάτια, τα ερεθίζουν ( προκαλούν δάκρυα και τσούξιμο)
….και τα υβριδικά φίλτρα
Σήμερα, τα περισσότερα αντηλιακά νέας τεχνολογίας που αναπτύσσονται από τις μεγάλες εταιρείες καλλυντικών περιέχουν πλέον ένα συνδυασμό φυσικών και χημικών φίλτρων (μεικτά αντηλιακά), κατορθώνοντας με τον τρόπο αυτό, να αθροίσουν τα πλεονεκτήματα της μιας και της άλλης ομάδας και συγχρόνως να περιορίσουν τα μειονεκτήματά τους.
Σχετικά θέματα
|