CONNECT:  
             

Το «νύχι της γάτας»

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Θα χρειαστεί να ταξιδέψετε στα τροπικά δάση του Αμαζονίου για να συναντήσετε το Ουνκάρια (Uncaria Tormentosa),  την  αναρριχητική ξυλώδη άμπελο με τις θεραπευτικές, σχεδόν μαγικές ιδιότητες, που αγκαλιάζει τα πανύψηλα δέντρα με τα μικρά γαμψά του αγκάθια , σαν νύχια γάτας -αυτά που του χάρισαν το όνομα Cat’s Claw.

Σύμφωνα με την πανάρχαια Περουβιανή ιατρική ο φλοιός από τον κορμό και οι ρίζες από «το ιερό χορτάρι του τροπικού δάσους» όπως το αποκαλούσαν, είχαν θεραπευτικές, σχεδόν μαγικές ιδιότητες: για περισσότερα από 2000 χρόνια οι ιθαγενείς έφτιαχναν γιατρικά που καταπράυναν τη δυσπεψία και τους πόνους στο στομάχι, επούλωναν πληγές , αντιμετώπιζαν την αρθρίτιδα , γιάτρευαν ακόμα και τον καρκίνο… Οι Δυτικοί ερευνητές βοτανολόγοι το ανακάλυψαν μόλις τη δεκαετία του 70 και επιστημονικές μελέτες που διεξάχθηκαν, επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τη δράση του στην καταπολέμηση των φλεγμονών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος-ιδιαίτερα των ασθενών με AIDS. Σήμερα, το δημοφιλέστατο Cats Claw είναι ένα από τα βοτανικά σκευάσματα με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Αμερική. Αποδείχθηκε όμως ότι είναι και ένα πολύτιμο ενεργό συστατικό που προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία και μας επιτρέπει να απολαύσουμε τον ήλιο με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι είναι: Το Uncaria tomentosa είναι ένα αυτοφυές αναρριχητικό φυτό της οικογένειας Rubiacées. Φύεται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου , επάνω και γύρω από τα δέντρα. Το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα 50 μέτρα. Έχει αγκιστροειδή αγκάθια στην βάση των φύλλων του, λευκά και κίτρινα αμφιφυλόφιλα άνθη και καρπούς με πολλούς μικρούς σπόρους. Ο φλοιός του κορμού του είναι πλούσιος σε αλκαλοειδή (οξινδόλιο), καθώς και ισχυρές αντιοξειδωτικές (προανθοκυανιδίνες ) και αντιφλεγμονώδεις (β-σιτοστερόλες ) ουσίες.

Τι κάνει: Το απόσταγμα Uncaria, διαθέτει ιδιότητες κατά των ελευθέρων ριζών , 40 φορές ανώτερες από αυτές της βιταμίνης Ε. Επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι είναι η μόνη φυσική πηγή ουσιών οι οποίες μπορούν, ταυτόχρονα, να ενισχύσουν τη φυσιολογική διαδικασία επανόρθωσης του DNA των κυττάρων και να προσφέρουν αξιόλογη αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα. Συγκεκριμένα το απόσταγμα διεγείρει τη σύνθεση των HSP (Heat Shock Proteins), των φυσικών πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην προστασία των ινοβλαστών από τις αλλοιώσεις που οφείλονται στην UV ακτινοβολία. Επιπλέον μειώνει την παραγωγή των μεταλλοπρωτεϊνασών ΜΜΡ εξαιτίας της ηλιακής έκθεσης - ένζυμα που φθείρουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Τέλος, το απόσταγμα Uncaria, προστατεύει τα κερατινοκύτταρα από το έγκαυμα που προκαλείται από τη UVB ακτινοβολία. Η «συνύπαρξη» αυτών των δύο ιδιοτήτων σε ένα ενεργό συστατικό, οδήγησε στην ανάπτυξη καλλυντικών συνθέσεων (από τα εργαστήρια Galénic ), στις οποίες το εκχύλισμα Uncaria του Αμαζονίου συνδυάζεται με γνωστά αντηλιακά φίλτρα, για την ολοκληρωμένη προστασία της επιδερμίδας από τη UV ακτινοβολία και τη φωτογήρανση.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;