CONNECT:  
             

Πεπτίδια χαλκού: «Επουλώνουν» τα σημάδια του χρόνου

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Η γήρανση δεν είναι τίποτε άλλο από αδιόρατες «ουλές» που μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας από τις καθημερινές επιθέσεις του εχθρικού περιβάλλοντος . Έστω κι αν κάθε βράδυ μπαίνει σε λειτουργία ο μηχανισμός επανόρθωσης των φθορών της ημέρας, μεγαλώνοντας, η επούλωση αρχίζει να είναι ατελής. Οι μικροσκοπικές «ουλές» συσσωρεύονται και σιγά-σιγά, μεταμορφώνονται σε ρυτίδες και χαλάρωση. Τα πεπτίδια χαλκού, ένα από τα πολλά υποσχόμενα αντιγηραντικά συστατικά της βιομηχανίας καλλυντικών, αναλαμβάνουν να βοηθήσουν την επιδερμίδα να κάνει πιο σωστά τη… δουλειά της.

Τι είναι: Μικροσκοπικά κλάσματα πρωτεϊνών με ισχυρό δεσμό προς τα ιόντα χαλκού. Βρίσκονται φυσιολογικά στο ανθρώπινο πλάσμα και απομονώθηκαν για πρώτη φορά από τον δρ. Loren Pickart το 1973. Τα πεπτίδια χαλκού που χρησιμοποιούνται από το 1997 στη βιομηχανία καλλυντικών ως αντιγηραντικά συστατικά έχουν συνθετική προέλευση.

Τι κάνουν: Ενεργοποιούν τη διαδικασία επούλωσης των πληγών-περιορίζοντας τον σχηματισμό ουλών- προσφέρουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και διεγείρουν τη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης -ο χαλκός είναι ένα μέταλλο απαραίτητο στην παραγωγή της λυσυλικής οξειδάσης, του ενζύμου που «πλέκει» μεταξύ τους τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης- και των γλυκοζαμινογλυκανών (π.χ. το υαλουρονικό οξύ). Επιστημονικές έρευνες των τελευταίων χρόνων έδειξαν επίσης ότι τα πεπτίδια χαλκού μπορούν να αναστείλουν την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στη διαδικασία γήρανσης επιπλέον δε, ενθαρρύνουν τα βλαστικά κύτταρα της επιδερμίδας να επιταχύνουν την κυτταρική ανανέωση και να αναπλάσουν τους ιστούς , προάγοντας έτσι μια υγιή και πιο νεανική επιδερμίδα. Μέχρι τα 20 είναι ιδιαίτερα ενεργά, αμέσως μετά όμως, παρατηρείται ραγδαία πτώση της δραστηριότητάς τους . Έτσι, οι συσσωρευμένες βλάβες που προκαλούν στις πρωτεΐνες του δέρματος , οι ακτίνες UV, οι ελεύθερες ρίζες, τα σάκχαρα κ.α. δεν επιδιορθώνονται και η επιδερμίδα γερνά .
Οι καλλυντικές –αντιγηραντικές συνθέσεις που περιέχουν πεπτίδια χαλκού δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον στην επιδερμίδα που τη βοηθά να απομακρύνει ταχύτερα τις κατεστραμμένες πρωτεΐνες και να συνθέσει νέες, αναδημιουργώντας ένα πυκνότερο δίκτυο ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, με καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι οι βιταμίνες C και Α. Συγχρόνως, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους , προστατεύουν την επιδερμίδα από ερεθισμούς- η παρουσία τους επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.
Η αποτελεσματικότητά τους μεγιστοποιείται όταν συνδυάζονται με απολεπιστικά συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ.

Risk factor
Η υπερβολική χρήση πεπτιδίων χαλκού, ενδέχεται να προκαλέσει φθορά στο κολλαγόνο αντί να το ενισχύει. Στις συγκεντρώσεις όμως που χρησιμοποιούνται στις καλλυντικές συνθέσεις είναι απολύτως ασφαλή.

Μάθετε περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών:

 

Σχετικά θέματα
​Πεπτίδια: Δράση ναι, άμεση όχι…
2014-03-08
​Πεπτίδια: Δράση ναι, άμεση όχι…
 
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
2015-03-31
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
 

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;