CONNECT:  
             

Η πολυτάλαντη βιταμίνη C

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Courtesy Helena Rubinstein Force C3 Η αγορά των καλλυντικών παρουσιάζει κάθε τόσο νέα ενεργά συστατικά για την προστασία και την επανόρθωση της επιδερμίδας. Υπάρχουν βέβαια και οι διαχρονικά σταθερές αξίες, συστατικά  με πολλαπλά αποδεδειγμένη δράση  που δικαιολογεί απόλυτα τη φήμη τους . Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η βιταμίνη C.

Από τον 18ο αιώνα που ο Σκότος γιατρός του Βρετανικού Ναυτικού James Lind παρατήρησε ότι η υγεία των ναυτών που έπασχαν από σκορβούτο βελτιωνόταν θεαματικά με την κατανάλωση χυμού από λεμόνι και πορτοκάλι, μέχρι σήμερα που η καθαρή βιταμίνη C και τα παράγωγά της εμπλουτίζουν τη σύνθεση μερικών από τα πιο δραστικά καλλυντικά των τελευταίων 20 χρόνων, μεσολάβησαν σχεδόν 3 αιώνες, απονεμήθηκε ένα Νόμπελ χημείας ( στον Norman Haworth που ανακάλυψε τη δομή του ασκορβικού οξέος), αναπτύχθηκαν τεχνολογίες αιχμής για να τη «δαμάσουν» και πάνω από όλα διεξάχθηκαν αμέτρητες επιστημονικές μελέτες και συνεχίζουν να διεξάγονται γιατί όπως φαίνεται, η πολύτιμη αυτή βιταμίνη μας κρύβει ακόμα πολλά για τη δράση της.

Η βιταμίνη C (ή ασκορβικό οξύ) είναι η ισχυρότερη υδατοδιαλυτή βιταμίνη του οργανισμού μας την οποία προσλαμβάνουμε μόνο από τις τροφές-σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πρωτεύοντα του ζωικού βασιλείου ο άνθρωπος δεν μπορεί να τη συνθέσει λόγω της απουσίας ενός ενζύμου. Με έντονη παρουσία στον εξωκυττάριο χώρο της επιδερμίδας η C παρεμβαίνει πολλαπλά και ευεργετικά στην κυτταρική λειτουργία. Όπως έχει αποδειχθεί :

  • Μειώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας
  • Καταπολεμά τις δυσχρωμίες αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου τυροσινάση
  • Περιορίζει τη φλεγμονή
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ενδυναμώνει την αντηλιακή προστασία
  • Αυξάνει τα επίπεδα των αναστολέων των μεταλλοπρωτεϊνασών των ουσιών που ευθύνονται για τη φθορά του κολλαγόνου.
  • Αυξάνει το πάχος της επιδερμίδας
  • Διατηρεί τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας

Η βιταμίνη C….

…και οι ελεύθερες ρίζες

Γνωρίζουμε ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι τα καταστροφικά μόρια που ανοίγουν το δρόμο στην πρόωρη γήρανση. Αυτά τα ασταθή, «αζευγάρωτα» ηλεκτρόνια επιτίθενται σε υγιή κύτταρα –για να βρουν το… ταίρι τους - και τα οξειδώνουν, αλλοιώνουν δηλαδή τη δομή τους με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σωστά, όπως τα νεανικά κύτταρα. Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο το σώμα παράγει ελεύθερες ρίζες για την παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας για τη ζωή των κυττάρων. Από τα διάφορα είδη ελευθέρων ριζών οι πιο επικίνδυνες είναι οι δραστικές οξυγονούχες ενώσεις ή ROS (Reactive Oxygen Species). Φυσιολογικά, τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού μας διατηρούν τις συγκεντρώσεις των ROS στα φυσιολογικά και απαραίτητα επίπεδα. Η οξείδωση όμως που προκαλούν είναι σαν τη φωτιά: απελευθερώνει μεν πολύτιμη ενέργεια αλλά αν αφήσει σπινθήρες να ξεφύγουν, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Έτσι, αν οι οξειδωτικές δράσεις ξεπεράσουν το σημείο ισορροπίας – λόγω της έκθεσής μας στη UV ακτινοβολία, τη ρύπανση, τον καπνό του τσιγάρου αλλά και από το ίδιο το οξυγόνο που αναπνέουμε- ο οργανισμός φτάνει σε κατάσταση οξειδωτικού στρες (oxidative stress). Σύμφωνα όμως με πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει όλες τις δομές του κυττάρου εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες (και τις ROS) που βρίσκονται μέσα και γύρω από αυτό. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι προστατεύει το DNA από τις μεταλλάξεις και επιπλέον συμβάλλει στην αποβολή (το «θάνατο») των μη υγιών κυττάρων.

…και η βιταμίνη E
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε είναι γνωστές ιδίως όταν συνδυάζεται με την C. Μελέτες ωστόσο έδειξαν ότι η σχέση τους είναι ακόμα πιο στενή. Η Βιταμίνη Ε, για να εξουδετερώσει μια ελεύθερη ρίζα, πρέπει πρώτα να απορροφήσει το επιπλέον ηλεκτρόνιό της. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα η βιταμίνη να απενεργοποιείται . Και τότε αναλαμβάνει δράση η βιταμίνη C η οποία «δέχεται» το επιπλέον ηλεκτρόνιο αποκαθιστώντας και πάλι την αντιοξειδωτική δύναμη της Ε.

…και οι UV
Η έκθεση της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία μειώνει τα επίπεδα βιταμίνης C που υπάρχουν φυσικά στην επιδερμίδα. Ευτυχώς η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C έχει αποδειχθεί όχι μόνο ότι προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι ακτίνες UV –λειτουργεί δηλαδή σαν αντηλιακό- αλλά και ότι επανορθώνει προϋπάρχουσες βλάβες φωτογήρανσης.


… και οι κηλίδες

Η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C μειώνει τις δυσχρωμίες της επιδερμίδας και συμβάλλει στην ανάκτηση της φωτεινότητάς της, με την αναστολή της δράσης της τυροσινάσης, της χημικής ουσίας που παρεμβαίνει στη σύνθεση σχηματισμό μελανίνης.


...και το κολλαγόνο
Μια από τις διαφορές ανάμεσα στη νεανική και τη γηρασμένη –ή φωτογηρασμένη- επιδερμίδα, είναι η μειωμένη παραγωγή νέου κολλαγόνου. Στη φθορά αυτή έρχεται να προστεθεί και η μειωμένη συγκέντρωση ασκορβικού οξέος (βιταμίνη
C) στους ιστούς. Ευτυχώς, όπως έχουν αποδείξει οι επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων, η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C στην επιδερμίδα διεγείρει την παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες -και συμβάλλει ώστε τα γηρασμένα κύτταρα να λειτουργούν και πάλι όπως τα νεανικά-σχεδόν…. Επιπλέον δρα επανορθωτικά σε ορισμένες δομικές αλλοιώσεις που συνδέονται με τη διαδικασία γήρανσης, όπως είναι η λέπτυνση της επιδερμίδας, ενισχύοντας τη μικροκυκλοφορία και αυξάνοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης των κυττάρων.


…και η αστάθειά της

Οι δράσεις και τα οφέλη της βιταμίνης C, είναι ομολογουμένως αξιοθαύμαστα. Έχει όμως και ένα … ελάττωμα. Είναι ασταθής και πολύ ευαίσθητη. Στην επαφή της με το φως ,τον αέρα, τη ζέστη, την υγρασία, αποσταθεροποιείται, οξειδώνεται. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται πάντα προστατευμένη σε αδιαφανείς και αεροστεγείς συσκευασίες .

…και τα παράγωγά της

Στην καθαρή της μορφή, η βιταμίνη C ή L-ασκορβικό οξύ ( ascorbic acid ή L-ascorbic acid), χρησιμοποιείται κυρίως μόνη της και σε υψηλές συγκεντρώσεις ως εντατική αντιγηραντική θεραπεία. Οι περισσότερες καλλυντικές φόρμουλες είναι εμπλουτισμένες με συνθετικά και μεγαλύτερης σταθερότητας παράγωγα της βιταμίνης C (θα τα βρείτε με ονόματα όπως ascorbyl palmitate, magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl tetra-isopalmitoyl, tetrahexyldecyl ascorbate, and sodium ascorbyl phosphate κ. α) σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά ή ενεργά συστατικά.

Και μια λεπτομέρεια: η βιταμίνη C προσφέρει αποτελεσματική αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση ακόμα και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (ακόμα και 0,6%) .

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                

Σχετικά θέματα
Ελεύθερες και…επικίνδυνες
2014-11-08
Ελεύθερες και…επικίνδυνες
 
Οι 4 σωματοφύλακες της ομορφιάς
2015-01-19
Οι 4 σωματοφύλακες της ομορφιάς
 
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
2015-03-31
​Το κολλαγόνο και πώς θα το …ανακτήσουμε
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;