CONNECT:  
             

Η φύση, η αντιγήρανση και μια ελληνική πρωτιά!

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Μια πρωτογενής έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΚΟΡΡΕΣ , φέρνει για πρώτη φορά στο φως ένα πολλά υποσχόμενο φυσικό αντιγηραντικό συστατικό που εξασφαλίζει τη μακροζωία των κυττάρων και τη νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας.

Αν παρακολουθείτε συστηματικά το Skingurus.gr θα γνωρίζετε ήδη για τα πεπτίδια και το σημαντικό ρόλο τους στην καλή λειτουργία των κυττάρων της επιδερμίδας . Σας θυμίζουμε πάντως ότι πρόκειται για αλυσίδες αμινοξέων που δρουν ως αγγελιαφόροι οι οποίοι ανταλλάσουν μηνύματα και μεταφέρουν εντολές μεταξύ των διαφόρων κυτταρικών στιβάδων-για παράδειγμα δίνουν το σύνθημα στους ινοβλάστες για την παραγωγή νέου και καλύτερης ποιότητας κολλαγόνου ή στα κύτταρα της επιδερμίδας για την παραγωγή πρωτεϊνών και την επιδιόρθωση των φθορών τους.

Τα πεπτίδια που συναντάμε στις καλλυντικές φόρμουλες με τη μορφή πολυπεπτιδίων–πενταπεπτίδια, εξαπεπτίδια κλπ- παράγονται με βιοτεχνολογικές μεθόδους, έχουν δηλαδή συνθετική προέλευση.

Η νέα όμως, αμιγώς ελληνική, πρωτογενής έρευνα που διεξάχθηκε από την ΚΟΡΡΕΣ και το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλάζει τα δεδομένα και δίπλα στα προηγμένης τεχνολογίας συνθετικά πεπτίδια που πρωτοστατούσαν μέχρι σήμερα στη μάχη της αντιγήρανσης, παρατάσσει έναν καινούργιο, εξίσου δυνατό «παίκτη». Το Εξαπεπτίδιο-11, το πρώτο φυσικό πολυπεπτίδιο.

Συνολική δράση

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η επίδραση του Εξαπεπτίδιου- 11 στη σύνθεση κολλαγόνου ή ελαστίνης. Η νέα έρευνα όμως αποκάλυψε ένα εξαιρετικό εύρος στη δράση και απέδειξε ότι παρεμβαίνει στο σύνολο των σημαντικών μηχανισμών του κυττάρου που διασφαλίζουν την υγεία και μακροζωία των κυττάρων, κατά συνέπεια και τη νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας.

Πώς το επιτυγχάνει;

Ο υγιής κύκλος ζωής των κυττάρων και τα σημάδια γήρανσης -ξηρότητα, θαμπάδα, χαλάρωση, ρυτίδες- είναι αλληλένδετα. Το Εξαπεπτίδιο-11, έχει τη δύναμη να διασφαλίζει αυτό τον υγιή κύκλο, δρώντας σε πολλαπλά -παράλληλης ή συμπληρωματικής δράσης- βιολογικά μονοπάτια.

Το φυσικό αυτό πολυπεπτίδιο παρεμβαίνει στο σύνολο των κεντρικών βιολογικών μονοπατιών που διασφαλίζουν την πρωτεόσταση των κυττάρων- δηλαδή την καλή κατάσταση και τη μακροζωία τους- συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των κατεστραμμένων δομικών συστατικών τους και στη σύνθεση υγιών. Για παράδειγμα, ενισχύει τη δράση των chaperones- γονίδια που επηρεάζουν καθοριστικά την παραγωγή νέων, υγιών πρωτεϊνών.

Διεθνής απήχηση

Η επισφράγιση της σημασίας των ευρημάτων της πρωτογενούς έρευνας της ΚΟΡΡΕΣ και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη βιομηχανία καλλυντικών αλλά και για άλλους επιστημονικούς τομείς, ήρθε με τη δημοσίευσή της στο επιστημονικό έντυπο κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Redox Biology-έχοντας προηγουμένως αξιολογηθεί από εξειδικευμένη διεθνή επιστημονική ομάδα. Μια ακόμα απόδειξη της δέσμευσης της ΚΟΡΡΕΣ στην προαγωγή της έρευνας στα φυσικά συστατικά σε συνδυασμό με τη βιοχημεία του δέρματος.

Τι σημαίνει για εμάς;

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη καινοτόμων, φυσικών λύσεων ακόμα και για τον πιο απαιτητικό καλλυντικό τομέα, αυτόν της αντιγήρανσης. Η ΚΟΡΡΕΣ μάλιστα αξιοποιεί ήδη το πολλά υποσχόμενο φυσικό πολυπεπτίδιο στη σειρά ολικής αντιγήρανσης Μαύρη Πεύκη.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
2023 beauty routine1

 

2023-01-09
Στοχευμένη, ενισχυμένη και αποτελεσματική: η ρουτίνα ομορφιάς το 2023

Με δύναμη από το πρόσφατο παρελθόν, το skinimalism, ένα από τα πιο διάσημα beauty trends, επανέρχεται...  

332300984

 

2023-02-27
Ο σπόρος που αγαπά την επιδερμίδα!

 

cover 3

 

2022-07-08
Πράσινο ''αποτύπωμα'' - η ομορφιά μας δείχνει τον... τρόπο

Ο ειδικά διαμορφωμένος κήπος στην ταράτσα των κεντρικών γραφείων της L’ Oréal Hellas, που είχαμε...  

3BiothermBottles

 

2021-07-02
Με δύναμη από το...μέλλον

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη όπως και στη ζωή μας έχουν ευαισθητοποιήσει...  

 

2020-03-13
​Ένα βραβείο για την ομορφιά

Ανάμεσα στα  αμέτρητα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, ήταν εκείνα που...  

microbeads

 

2018-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν...  

 

2018-06-28
Με πόσες κουταλιές ζάχαρη πίνετε το τσάι σας;

Σίγουρα γνωρίζετε πως το τσάι είναι πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτό που ίσως δεν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;