CONNECT:  
             

Οι τηγανιτές πατάτες και… το φαινόμενο της αναπλήρωσης

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Junk food και αναψυκτικά τύπου λάιτ, μελέτη Μια νέα επιστημονική μελέτη πάνω στις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 22.000 ενηλίκων στην Αμερική αποκαλύπτει ότι επιλέγοντας ποτά και αναψυκτικά τύπου λάιτ, ασυναίσθητα «αναπληρώνουμε»  τις θερμίδες  που γλιτώνουμε, καταναλώνοντας περισσότερο junk food!  

Τηγανιτές πατάτες, γλυκά, μπισκότα αλλά πάντα … με κόκα κόλα λάιτ. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτόν τον …παράλογο αλλά ακαταμάχητο συνδυασμό, μια νέα επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι δεν είστε οι μόνες!

Τα νέα μας έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο καθηγητής κινησιολογίας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, δρ. Ruopeng An μελέτησε τα δεδομένα των 10 τελευταίων χρόνων μιας μεγάλης έρευνας που διεξάγεται από Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας της Αμερικής, στην οποία ζητείται από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν και να καταγράψουν οτιδήποτε τρώνε ή πίνουν σε 2 μη συνεχόμενες ημέρες.

Ο δρ. An συνέκρινε την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων από 22.000 άτομα, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν η κατανάλωση τροφών κενών θερμίδων, με πέντε τύπους ποτών –αναψυκτικά με ζάχαρη, αναψυκτικά λάιτ ή χωρίς ζάχαρη, καφές, τσάι και αλκοολούχα ποτά. Για τη μελέτη του χρησιμοποίησε μια λίστα με 661 τροφές κενών θερμίδων, δηλαδή υψηλής θερμιδικής ενέργειας αλλά χαμηλής θρεπτικής αξίας -π.χ. μπισκότα, σοκολάτα, παγωτό, γλυκά και τηγανιτές πατάτες- οι οποίες δεν κατατάσσονται στις βασικές ομάδες τροφών, δεν είναι απαραίτητες στον ανθρώπινο οργανισμό προσθέτουν όμως ποικιλία στο διαιτολόγιό μας.

Σύμφωνα με τα ευρήματά του, πάνω από το 90% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, κατανάλωναν τροφές κενών θερμίδων, καθημερινά, «φορτώνοντας» τον οργανισμό τους κατά μέσο όρο με 482 θερμίδες παραπάνω!

Το 97% περίπου, των συμμετεχόντων, κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον έναν από τους 5 τύπους ποτών, το 41%, τουλάχιστον δύο, ενώ πάνω από το 25%, κατανάλωναν τρία ή και περισσότερα είδη από την πεντάδα.

Ενώ όμως όσοι προτιμούσαν τον καφέ και τα αναψυκτικά διαίτης προσλάμβαναν καθημερινά λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν αλκοόλ ή αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη, η μελέτη έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος από το σύνολο των θερμίδων προερχόταν από τροφές κενών θερμίδων, δηλαδή junk food!

Χαρακτηριστική λεπτομέρεια της μελέτης: Τα παχύσαρκα άτομα που έπιναν ροφήματα λάιτ κατανάλωναν περισσότερες κενές θερμίδες από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που έπιναν αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη…

Όπως παρατηρεί ο δρ. An, "ενδεχομένως τα άτομα που καταναλώνουν ροφήματα και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη αισθάνονται ότι «δικαιούνται» να φάνε περισσότερο και έτσι επιλέγουν ένα γλυκό ή ένα σακουλάκι τσιπς. Ή ίσως αναγκάζονται να καταναλώνουν περισσότερες τροφές υψηλής θερμιδικής ενέργειας για να νοιώσουν απόλαυση από το φαγητό τους.”

Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη πιθανή εξήγηση, επισημαίνει ο δρ. An. Ότι τα άτομα που επιλέγουν ροφήματα και αναψυκτικά λάιτ απλώς "ξεπλένουν" τις ενοχές που έχουν κάθε φορά που καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές…. Μπορεί να ισχύει ένας -ή και συνδυασμός - από τους τρεις μηχανισμούς. Δεν γνωρίζουμε ακόμα με ποιο τρόπο λειτουργεί αυτό το φαινόμενο της αναπλήρωσης”.

“Θα συμβούλευα τον κόσμο να καταγράφει προσεκτικά την καθημερινή θερμιδική πρόσληψη τόσο από τα ποτά όσο και από τις περιττές τροφές που καταναλώνει γιατί και τα δύο προσθέτουν θερμίδες-και πιθανότατα κιλά-στο σώμα. ” καταλήγει ο δρ. An. "Το να αντικαταστήσουμε απλά τα γλυκά ροφήματα και τα αναψυκτικά, με προϊόντα λάιτ δεν εγγυάται απαραίτητα ότι θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσουμε στην παγίδα του μυαλού μας και να… φάμε τις περιττές θερμίδες αντί να τις πιούμε!”.

Η μελέτη του δρ. Ruopeng An θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του Περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Πηγή: University of Illinois at Urbana-Champaign. "Diet beverage drinkers compensate by eating unhealthy food, study finds." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 September 2015.

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
world environment day

 

2019-06-05
Η ομορφιά στηρίζει το περιβάλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου δίνει μια ωραία αφορμή...  

FREE FROM CLAIMS

 

2019-07-24
​Έρχεται το τέλος του “Free from” στα καλλυντικά μας;

 Μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, βάζει αυστηρούς κανόνες...  

BCC

 

2019-10-24
​Η ελπίδα για θεραπεία, μας ενώνει όλους

Κάθε 15 δευτερόλεπτα, κάπου στον κόσμο, μια γυναίκα μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού....  

L' Oreal

 

2019-02-23
Ένα app για το μέλλον της επιδερμίδας σας

H L’Oréal επιχειρεί μια νέα προσέγγιση της ομορφιάς μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες και...  

Beauty trends 2019

 

2019-01-02
​Πού πάει …η ομορφιά το 2019;

Η καινούργια χρονιά κάνει μόλις τα πρώτα της βήματα.  Για μια ακόμα φορά, οι ειδικοί αναλυτές μελέτησαν...  

microbeads

 

2016-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν...  

 

2015-06-28
Με πόσες κουταλιές ζάχαρη πίνετε το τσάι σας;

Σίγουρα γνωρίζετε πως το τσάι είναι πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών. Αυτό που ίσως δεν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;