CONNECT:  
             

Μπορούμε να ελέγξουμε τη γήρανση της επιδερμίδας;

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

women Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που ο χρόνος αποτυπώνεται στην επιδερμίδα χωρίς εμείς να μπορούμε να το αποτρέψουμε. Η πρόκληση βρίσκεται στην πρόωρη γήρανση. Αν καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο κάποιες καταστροφικές, όπως αποδεικνύεται, συνήθειες του σύγχρονου life style έχουμε σοβαρές πιθανότητες να την καθυστερήσουμε.

Εκτός ελέγχου:

Γονίδια. Είναι ο βασικός λόγος - σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία- για τη γήρανση της επιδερμίδας. Τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν τη σωστή λειτουργία των κυττάρων- κυτταρικός μεταβολισμός, παραγωγή κολλαγόνου- ώστε να διατηρείται η επιδερμίδα υγιής, σφριγηλή και ελαστική στο πέρασμα του χρόνου. Οι γενετικά λοιπόν προκαθορισμένες αλλοιώσεις της επιδερμίδας, του χορίου και του υποδόριου ιστού συνεργούν στη χαλάρωση της στιβάδας στήριξης της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των ρυτίδων στην επιφάνεια. Στα γονίδια επίσης πολλοί αποδίδουν και την «αντοχή» της επιδερμίδας στις εξωτερικές επιθέσεις, στην υπεριώδη ακτινοβολία και την καθημερινή περιβαλλοντική μόλυνση.

Ορμονικές αλλαγές . Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης μειώνεται η ορμονική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η γήρανση της επιδερμίδας. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων οδηγεί σε μείωση του κολλαγόνου, το δίκτυο στήριξης της επιφανειακής στιβάδας εξασθενεί και τότε η επιδερμίδα ξηραίνεται, λεπταίνει και χαλαρώνει.

Μυογήρανση. Είναι η αιτία για τις πρώτες λεπτές γραμμές που εμφανίζονται στα μέσα, περίπου, της δεκαετίας των τριάντα. Οι έντονες και επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου, προκαλούν συνεχείς συσπάσεις των μυών, τη συστολή των ινοβλαστών και την παραγωγή κακής ποιότητας κολλαγόνου. Σε αρχικά στάδια η επιδερμίδα επανέρχεται άμεσα. Με το πέρασμα όμως του χρόνου και τις καθημερινές επαναλήψεις των κινήσεων οι λεπτές γραμμές «εγκαθίστανται» στην επιδερμίδα. Έτσι οι πρώτες ρυτίδες είναι πλέον γεγονός.

Υπό έλεγχο:

Υπεριώδης ακτινοβολία. Ή, η αιτία για τη φωτογήρανση, τον πρώτο και κύριο λόγο πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος και εκφυλίζει τα δερματικά κύτταρα. Ο ρυθμός κυτταρικού μεταβολισμού φθίνει και τα νεκρά κύτταρα που παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην επιφανειακή στιβάδα συνεργούν στο θαμπό, άτονο χρώμα της επιδερμίδας. Οι ινοβλάστες παράγουν κακής ποιότητας κολλαγόνο, γεγονός που συντελεί στην πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. Παράλληλα, η υπερδραστηριότητα των μελανινοκυττάρων είναι η αιτία για τη δημιουργία των ηλιακών κηλίδων που αλλοιώνουν την ομοιογένεια της χροιάς της επιδερμίδας. Ευτυχώς, με την καθημερινή αντηλιακή προστασία, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και τηρώντας κάποιους βασικούς κανόνες το καλοκαίρι - φροντίζουμε για τη σταδιακή έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο αποφεύγοντας τις μεσημεριανές ώρες- μπορούμε να προλάβουμε τη φωτογήρανση ..

Κάπνισμα. Είναι η δεύτερη, μετά τη φωτογήρανση, αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Τα πρώτα στοιχεία ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την επιδερμίδα καταγράφονται ήδη από τη δεκαετία του ΄60. Πενήντα και βάλε χρόνια μετά, όλοι συμφωνούν ότι το κάπνισμα έχει σημαντικό ρόλο στη γήρανση της επιδερμίδας. Πρώτον, είναι ο βασικός ένοχος για τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες που εμφανίζονται γύρω από τα χείλη εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων κινήσεων των μυών του προσώπου στο συγκεκριμένο σημείο. Παράλληλα, ο καπνός του τσιγάρου εμποδίζει τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων, συμβάλλει στη δημιουργία ελεύθερων ριζών και στη φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Στα παραπάνω άλλωστε οφείλεται και το θαμπό, άτονο χρώμα όπως και η τραχιά υφή της επιδερμίδας των καπνιστών.

Αλκοόλ. Μπορεί ένα ποτήρι κόκκινο κρασί να είναι απαραίτητο, αφού αποτελεί πλούσια πηγή ρεσβερατρόλης, του πολύτιμου αυτού αντιοξειδωτικού συστατικού, όμως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδεικνύεται ολέθρια για την υγεία και νεανική όψη της επιδερμίδας. Ως ισχυρό διουρητικό συμβάλλει στην έντονη αφυδάτωση, προκαλεί οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα, πολύ σύντομα, να καταλήγει ξηρή, θαμπή και άτονη.

Διατροφή. Από τη μια οι καταχρήσεις και από την άλλη οι ελλείψεις πολύτιμων θρεπτικών συστατικών από το καθημερινό διαιτολόγιο απειλούν όχι μόνο τη σιλουέτα αλλά και την καλή εικόνα και κατάσταση της επιδερμίδας, με την πρόωρη γήρανση να αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, τις λανθασμένες διατροφικές μας συνήθειες. Γλυκά, τηγανιτά, αλμυρά, κόκκινο κρέας και μπαχαρικά προκαλούν φλεγμονές που, με τη σειρά τους, καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, αφυδατώνουν, δυσχεραίνουν τη μικροκυκλοφορία. Τα κύτταρα δεν οξυγονώνονται σωστά, γερνούν πριν από την ώρα τους και οι ρυτίδες εμφανίζονται στην επιδερμίδα.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2019-05-06
​Χρειάζεται αποτοξίνωση η επιδερμίδα μας;

Detox.  Μια πολυδιαφημισμένη λέξη που τελευταία φιγουράρει ολοένα και πιο συχνά στις ετικέτες των...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

sunscreen

 

2020-07-06
​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;

Είναι δίχως άλλο, το πιο συχνό δίλημμα της εποχής. Τι κάνουμε με το μισογεμάτο αντηλιακό που ξέμεινε...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

JOJOBA

 

2020-09-23
​Jojoba: Όταν η φύση κάνει… τα μαγικά της

Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

EXPIRED COSMETICS

 

2020-11-27
Μήπως φοράτε ...ληγμένα καλλυντικά;

Αν κρατάτε την πανάκριβη κρέμα που αγοράσατε κάποτε, μόνο για ειδικές περιστάσεις, ή τη χρησιμοποιείτε...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;