CONNECT:  
             

Όταν η επιδερμίδα είναι …αναποφάσιστη.

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Combination skin Από τη μία γυαλίζει και εμφανίζει σπυράκια. Από την άλλη «τραβάει» . Αν αυτή η καθημερινότητα σας θυμίζει κάτι, τότε η φύση ή οι καταστάσεις σας προίκισαν με μια μεικτή επιδερμίδα, έναν… τύπο που παίζει σε πολλά ταμπλό. Η φροντίδα της; γρίφος για γερούς λύτες.

Αν δεν είναι γραμμένο στα γονίδια, εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας 35-45 ετών, συνήθως με ακνεϊκό παρελθόν. Επιδερμίδα θαμπή, με έντονη λιπαρότητα και ατέλειες -σπυράκια, διεσταλμένοι πόροι, κοκκινίλες κλπ- στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πιγούνι). Στην περιοχή των ζυγωματικών πάλι, είναι ξηρή, αφυδατωμένη, κοκκινίζει και «τραβάει». Τι συμβαίνει λοιπόν με τη μεικτή επιδερμίδα;

Όπως μας εξηγούν οι δερματολόγοι, δεν είναι σπάνια η «συνύπαρξη» υπερέκκρισης σμήγματος και έλλειψης νερού, δηλαδή δύο αντίθετων χαρακτηριστικών στην ίδια επιδερμίδα. Συχνά οφείλεται στην άνιση κατανομή των λιπιδίων στην επιδερμίδα. Άλλοτε, κάτω από την επίδραση εξωγενών παραγόντων (αλλαγή εποχών, ρύποι, τσιγάρο, ήλιος, στρες) ή και ενδογενών (ορμονικός κύκλος, λήψη αντισυλληπτικών, ασθένεια, αϋπνίες), ακόμα και μια κανονική, η ξηρή επιδερμίδα μπορεί να εμφανίσει ζώνες με λιπαρότητα, σπυράκια και μαύρα στίγματα να γίνει δηλαδή μεικτή- αλλά μόνο παροδικά.. Μπορεί, τέλος η χρήση προϊόντων με ερεθιστικά συστατικά, να διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες στη ζώνη Τ-όπου είναι έτσι κι αλλιώς πιο δραστήριοι- και συγχρόνως να προκαλέσει ξηρότητα και ερυθρότητα στο υπόλοιπο πρόσωπο, μετατρέποντας μια κανονική επιδερμίδα σε μεικτή.

Το δίλημμα: φροντίδα για την ξηρή ή τη λιπαρή ζώνη;

Ιδανικά θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά προϊόντα στις διαφορετικές ζώνες του προσώπου. Επειδή αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, το μυστικό για τη φροντίδα της μεικτής επιδερμίδας είναι να επικεντρωθείτε στην προβληματική ζώνη Τ. Να θυμάστε μόνο ότι η παρουσία λιπαρότητας δεν κάνει την επιδερμίδα λιγότερο ευαίσθητη. Γι αυτό, αποφεύγετε το πολύ κρύο ή το πολύ ζεστό νερό, το έντονο τρίψιμο, τα επιθετικά scrub, ή τα προϊόντα με βάση το οινόπνευμα γιατί στην προσπάθειά της να αμυνθεί η επιδερμίδα παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα.

Καθαρισμός: Θα πρέπει να είναι πάντα ήπιος, χωρίς ερεθιστικά συστατικά ή άρωμα. Επιλέξτε ένα ζελ ή αφρό καθαρισμού για λιπαρές επιδερμίδες όσο ο καιρός είναι ζεστός το οποίο θα αντικαταστήσετε όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα με ένα προϊόν για κανονικές ή και για ξηρές επιδερμίδες. Τα ιδιαίτερα δημοφιλή, νερά Micellaire είναι κατάλληλα για κάθε εποχή. Μην δείχνετε πάντως υπερβάλλοντα ζήλο με τον καθαρισμό γιατί όπως είπαμε, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε σχολαστικό καθαρισμό το βράδυ και το πρωί απλά να ξεπλένετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό. Αποφύγετε το σαπούνι γιατί φράζει τους πόρους και συγχρόνως ξηραίνει και ερεθίζει την επιδερμίδα, όπως και τις τονωτικές λοσιόν με άρωμα και οινόπνευμα.

Απολέπιση: Δύο φορές την εβδομάδα απομακρύνετε τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα με ένα ήπιο απολεπιστικό προϊόν με ΑΗΑ (γλυκολικό οξύ) ή ΒΗΑ (σαλικυλικό οξύ). Επίσης περιστασιακά (όχι πάνω από μια φορά την εβδομάδα) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό στις λιπαρές ζώνες του προσώπου και μια ενυδατική μάσκα στις ξηρές.

Ενυδάτωση: Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Χρειάζεται να βρείτε την ιδανική ισορροπία μέσα από μια σύνθεση που θα προσφέρει ενυδάτωση σε όλο το πρόσωπο και επιπλέον, ματ αποτέλεσμα στη ζώνη Τ. Στην αγορά θα βρείτε «έξυπνες» κρέμες που εντοπίζουν τις ξηρές ζώνες και απελευθερώνουν τα ενυδατικά συστατικά τους εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν σε μορφή ανάλαφρου ζελ ή ορού, σε όλο το πρόσωπο και σε περίπτωση που η ενυδάτωση που προσφέρει δεν σας φαίνεται αρκετή για την ξηρή περιοχή των ζυγωματικών, να εφαρμόσετε τοπικά μια πιο ενισχυμένη σύνθεση. Τέλος, μπορείτε να υιοθετήσετε την πρακτική συμβουλή πολλών αισθητικών και δερματολόγων: Ενυδάτωση πρωί και βράδυ στις ξηρές ζώνες και μόνο το πρωί στις λιπαρές.

Λάμψη: Μετά το καλοκαίρι ή στο τέλος του χειμώνα, η μεικτή επιδερμίδα δείχνει θαμπή και άτονη. Για να ανακτήσει τη φωτεινότητά της, θα πρέπει να τη βοηθήσετε κι εσείς. Προσθέστε για 3-4 εβδομάδες στο καθημερινό σας πρόγραμμα φροντίδας, μια εντατική θεραπεία λάμψης σε μορφή ορού ή κρέμας νύχτας, με βάση τα οξέα φρούτων ή με βιταμίνη C.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                  

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;