CONNECT:  
             

Το αλφαβητάρι της αντιγήρανσης (Part I)

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

24 γράμματα, από το Α ως το Ω . 24 λέξεις. Ένας συνοπτικός οδηγός, για την επιδερμίδα και τις ανάγκες της, για τα σημάδια του χρόνου και τις λύσεις που μας προσφέρει η κοσμητολογία.

A = Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προέρχονται κυρίως από τις τροφές και προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, τα βλαπτικά μόρια οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρα της επιδερμίδας επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Δεν επανορθώνουν απλώς τη φθορά που έχει ήδη συντελεστεί αλλά επιπλέον δρουν προληπτικά. Αναζητήστε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα-σημάδι ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και επιλέγετε καλλυντικές συνθέσεις εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες C και Ε, η ρεσβερατρόλη, το πράσινο τσάι, το φερουλικό οξύ, το ρόδι κ.α.

B = Βλαστικά κύτταρα

Τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα ή βλαστοκύτταρα της επιδερμίδας βρίσκονται προστατευμένα στα βαθύτερα στρώματά της -στη βασική στιβάδα- έτσι ώστε να μην μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια και να απολεπιστούν, δηλαδή να πεθάνουν, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κύτταρα. Κι αυτό γιατί ο ρόλος τους είναι να επιδιορθώνουν τις φθορές των άλλων κυττάρων και να γεννούν νέα. Γερνώντας, τα αποθέματα ενήλικων βλαστοκυττάρων μειώνονται και η αναγεννητική τους δύναμη εξασθενεί. Αυτή την φθίνουσα κατάσταση επιχειρούν να αναστρέψουν οι καλλυντικές συνθέσεις που περιέχουν εκχυλίσματα βλαστοκυττάρων φυτικής προέλευσης, στοχεύοντας στην επιτάχυνση του ρυθμού κυτταρικής ανανέωσης, στην αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου και ελαστίνης και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

Γ = Γλυκοζυλίωση

Είναι το φαινόμενο της σκλήρυνσης του κολλαγόνου από την προσκόλληση σακχάρων εξαιτίας των οποίων οι ρυτίδες βαθαίνουν και η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της. Όταν καταναλώνουμε περισσότερη γλυκόζη –από τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (γλυκά , λευκό ψωμί , ζυμαρικά κ.α.) - από όση τα κύτταρα μπορούν να επεξεργαστούν, τα μόρια που περισσεύουν, σχηματίζουν γλυκοτοξίνες ή «Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης» (AGEs ) που κάνουν τις ίνες κολλαγόνου άκαμπτες και εύθραυστες. Το υποστηρικτικό σύστημα που διατηρεί την επιδερμίδα σφριγηλή σταδιακά αλλοιώνεται και στην επιφάνειά της εμφανίζονται ρυτίδες και χαλάρωση.

Δ = Διατροφή

Οι δίαιτες γιο-γιο είναι εχθρός της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας. Χάνοντας και … ξαναπαίρνοντας κιλά διαρκώς, υποβάλλουμε την επιδερμίδα σε αναγκαστική «γυμναστική» με συνέπεια να χάνει σταδιακά την ελαστικότητά της και τελικά να χαλαρώνει πριν την ώρα της. Για το καλό της επιδερμίδας -και της υγείας σας-, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μην ξεπερνάτε το 1-1,5 κιλό την εβδομάδα και, το σημαντικότερο, ακολουθήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο τόσο στη διάρκεια της δίαιτας όσο και μετά.

E = Ελαστίνη

Η ελαστίνη- όπως και το κολλαγόνο-, είναι η πρωτεΐνη που διασφαλίζει την ελαστικότητα της επιδερμίδας . Είναι αυτή που κάνει το δέρμα μας να επανέρχεται όταν το ανασηκώνουμε, το πιέζουμε ή το τεντώνουμε. Η παραγωγή της όμως μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και η ενεργοποίηση των ινοβλαστών που την παράγουν - σε αντίθεση με το κολλαγόνο- είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα. Η ελαστίνη δυστυχώς δεν ανακτάται εύκολα. Μόνο τα ρετινοειδή και η εντατική ενυδάτωση μπορούν προσφέρουν μια μικρή αλλά σημαντική βοήθεια και να βελτιώσουν τη ελαστικότητα της ώριμης επιδερμίδας .

Ζ = Ζωτικότητα

Η ζωτικότητα των κυττάρων εξαρτάται από την καλή λειτουργία των μιτοχονδρίων, του «εργοστάσιου» που παράγει το 90% της κυτταρικής ενέργειας (ΑΤΡ ή τριφωσφορική αδενοσίνη). Ένα κύτταρο μπορεί να περιέχει εκατοντάδες μιτοχόνδρια, τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν δίκτυα. Η μη αποτελεσματική λειτουργία των μιτοχονδρίων οδηγεί σε αλλοίωση των ιστών της επιδερμίδας, αύξηση του οξειδωτικού στρες , απώλεια της ζωτικότητας και εμφάνιση ορατών σημαδιών κούρασης.

Η = Ήλιος

Η αντηλιακή προστασία είναι το πρώτο και σημαντικότερο αμυντικό όπλο κατά της πρόωρης γήρανσης. Οι ακτίνες UVΑ που καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη της επιδερμίδας είναι παρούσες 365 μέρες το χρόνο. Για το λόγο αυτό η χρήση καλλυντικών προϊόντων με δείκτη προστασίας SPF είναι απαραίτητη χειμώνα-καλοκαίρι.

Θ = Θαλάσσια εκχυλίσματα

Το νερό της θάλασσας και το πλάσμα, το υγρό που περιβάλλει τα κύτταρά μας, έχουν την ίδια πυκνότητα και την ίδια περίπου σύσταση σε θρεπτικά συστατικά. Την ίδια συγγένεια έχουν και τα θαλάσσια εκχυλίσματα από 500 περίπου διαφορετικά φύκη που χρησιμοποιούνται από την κοσμητολογία. Χάρη στα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τις πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, τα λιπίδια και όλες σχεδόν τις βιταμίνες και προβιταμίνες που περιέχουν, αποτελούν ιδανικό αντιγηραντικό συστατικό καθώς κατορθώνουν να ενισχύσουν τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και των ιστών, ενεργοποιούν τη σύνθεση κολλαγόνου και αναστέλλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών.

Ι = Ισορροπία

Οι ορμόνες επηρεάζουν την ισορροπία της επιδερμίδας, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα που συμβάλλουν στην ελαστικότητα και την απαλότητά της. Κατά την εμμηνόπαυση, από τα 50 και μετά, η ορμονική παραγωγή επιβραδύνεται και τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία αυτή και να εμφανίζονται σημάδια ξηρότητας, λέπτυνση της επιδερμίδας και έντονες πτυχώσεις και ρυτίδες λόγω μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου.

Κ = Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο παρέχει δομική στήριξη στην επιδερμίδα, διατηρώντας την σφριγηλότητα και την πυκνότητά της. Μεγαλώνοντας, η μείωση παραγωγής κολλαγόνου οδηγεί σε μείωση του πάχους της επιδερμίδας, στον σχηματισμό ρυτίδων και σε χαλάρωση. Οι καλλυντικές συνθέσεις που περιέχουν, μεταξύ άλλων ενεργών συστατικών, ρετινοειδή, πεπτίδια ή βιταμίνη C διεγείρουν τους ινοβλάστες και συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής νέου και καλύτερης ποιότητας κολλαγόνου.

Λ = Λιπίδια

Τα λιπίδια είναι ουσίες με κηρώδη μορφή που προστατεύουν τον φυσικό φραγμό της επιδερμίδας «κλειδώνοντας» την υγρασία και την διατηρούν απαλή και ελαστική . Η απώλειά τους –λόγω μειωμένης παραγωγής- με το πέρασμα του χρόνου, που φτάνει ακόμα και το 57%, προκαλεί ξηρότητα στην ώριμη επιδερμίδα. Οι πλούσιες ενυδατικές συνθέσεις που περιέχουν κυρίως φυτικά έλαια εντατικής θρέψης ενισχύουν την παραγωγή λιπιδίων και συμβάλλουν στην αποκατάσταση του υδρολιπιδικού φραγμού της επιδερμίδας περιορίζοντας έτσι τα σημάδια ξηρότητας.

M = Μελανίνη

Η παραγωγή της χρωστικής ουσίας που καθορίζει το χρώμα του δέρματος αυξάνεται για να προστατεύει την επιδερμίδα όταν αυτή εκτίθεται στον ήλιο κι εμείς μαυρίζουμε. Με την μακροχρόνια και παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV η κατανομή μελανίνης στην επιφάνεια της επιδερμίδας γίνεται ακανόνιστα δημιουργώντας δυσχρωμίες, δηλαδή πανάδες. Η χρήση αντηλιακής προστασίας ευρέος φάσματος προλαμβάνει την υπερμελάγχρωση ενώ τα ενεργά και απολεπιστικά συστατικά στη σύνθεση καλλυντικών προϊόντων απαλύνουν σταδιακά τη συσσωρευμένη μελανίνη και βελτιώνουν τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας.

(to be continued....)

 

Σχετικά θέματα
Το αλφαβητάρι της αντιγήρανσης (Part II)
2015-10-24
Το αλφαβητάρι της αντιγήρανσης (Part II)
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;