CONNECT:  
             

Το αλφαβητάρι της αντιγήρανσης (Part II)

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

24 γράμματα, από το Α ως το Ω . 24 λέξεις. Ένας μικρός οδηγός, για την επιδερμίδα και τις ανάγκες της, για τα σημάδια του χρόνου και τις λύσεις που μας προσφέρει η κοσμητολογία.

Ν = Νιασιναμίδη

Ένα παράγωγο της βιταμίνης Β3 με αντιφλεγμονώδη δράση που συμβάλλει στην αποκατάσταση του υδρολιπιδικού φιλμ της επιδερμίδας, ενθαρρύνει την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνει την ερυθρότητα και αποτρέπει τον σχηματισμό κηλίδων μπλοκάροντας τη μεταφορά των μελανοσωμάτων από τα μελανινοκύτταρα προς την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Ξ = Ξηρότητα

Ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια της βιολογικής γήρανσης. Οι ρυθμοί του κυτταρικού μεταβολισμού επιβραδύνονται , η παραγωγή σμήγματος και το φυσικό υαλουρονικό οξύ μειώνονται, με αποτέλεσμα τη διεπιδερμική απώλεια νερού και την αφυδάτωση. Για την αποκατάστασή της επιλέξτε ενυδατικά συστατικά με φιλμογενή βάση, που περιβάλλουν την ώριμη επιδερμίδα με ένα υδρόφοβο λιπιδικό φιλμ –περιορίζοντας έτσι την απώλεια νερού - και ενισχύουν τη συνοχή των κερατινοκυττάρων. Από τα πιο γνωστά είναι η βαζελίνη, η λανολίνη, η σιλικόνη, τα έλαια και τα φυτικά εκχυλίσματα.

Ο = Οξειδωτικό στρες

Οι επιστήμονες λένε ότι η επιδερμίδα «δεν γερνά, απλά οξειδώνεται». Έχει υπολογιστεί ότι κάθε κύτταρο δέχεται περίπου 1000 επιθέσεις ελευθέρων ριζών την ημέρα! Για την εξουδετέρωσή τους, ο οργανισμός διαθέτει φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα. Όμως οι ακτίνες UV, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου, η μη ισορροπημένη διατροφή, το στρες , ακόμα και η ακτινοβολία που εκπέμπει ο υπολογιστής, αυξάνουν κατακόρυφα τον αριθμό των ελευθέρων ριζών. Οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί δεν κατορθώνουν να τις εξουδετερώσουν έγκαιρα, με αποτέλεσμα οι ελεύθερες ρίζες να συσσωρεύονται και να προκαλούν το λεγόμενο οξειδωτικό στρες της επιδερμίδας, μια από τις σοβαρότερες αιτίες πρόωρης γήρανσης. Ευτυχώς μπορούμε να το προλάβουμε περιορίζοντας την έκθεση της επιδερμίδας σε στρεσογόνους παράγοντες και ενισχύοντάς την με αντιοξειδωτικά συστατικά.

Π = Πεπτίδια

Τα φυσικά πεπτίδια που διαθέτει το σώμα μας είναι αυτά που μεταφέρουν εντολές στα κύτταρα της επιδερμίδας π.χ. να συνθέσουν κολλαγόνο. Τα συνθετικά πεπτίδια που χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα από τη βιομηχανία καλλυντικών στις αντιγηραντικές συνθέσεις έχουν βιομιμητική δράση, αναλαμβάνουν δηλαδή να μεταφέρουν εντολές , όπως θα έκαναν και τα φυσικά , αποκαθιστώντας την ενδοκυτταρική επικοινωνία και συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία της επιδερμίδας .

Ρ= Ρετινόλη

Τα ρετινοειδή είναι ως γνωστόν, το μυστικό αντιγηραντικό όπλο της ομορφιάς. Η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, η ρετινόλη αλλά και τα παράγωγά της, έχουν αντιοξειδωτική δράση, επιταχύνουν την κυτταρική ανανέωση, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, απαλύνουν τις δυσχρωμίες, προσφέρουν σύσφιξη και φωτεινότητα στην επιδερμίδα.

Σ= Συνένζυμο Q10

Μια φυσική ουσία –ένζυμο- που συμμετέχει στις μεταβολικές λειτουργίες των κυττάρων- π.χ. στην παραγωγή ενέργειας και οξυγόνου από τα μιτοχόνδρια- εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμά το οξειδωτικό στρες. Όμως, μετά τα 30 αρχίζει να μειώνεται. Το συνένζυμο Q10 που εμπλουτίζει τη σύνθεση πολλών καλλυντικών προϊόντων έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη της φωτογήρανσης και των ρυτίδων, αυξάνει την ενυδάτωση, ενισχύει την επανορθωτική δράση των κυττάρων και περιορίζει τις βλάβες από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών.

T= Τσιγάρο

Τα τσιγάρα περιέχουν χημικές ουσίες που φθείρουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δυσχεραίνουν την αιμάτωση της επιδερμίδας στερώντας της το οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C . Αποτέλεσμα: γκρίζα, θαμπή όψη και πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. Η αντιοξειδωτική προστασία και τα ρετινοειδή μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημαδιών, οριστική λύση ωστόσο θα δώσει μόνο η διακοπή του καπνίσματος.

Υ = Ύπνος

Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου στερεί από την επιδερμίδα τη δυνατότητα να επανορθώσει στη διάρκεια της νύχτας τις φθορές της και να ανανεωθεί ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον σχηματισμό ρυτίδων. Επιπλέον προκαλεί υπερπαραγωγή αδρεναλίνης, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος –με συνέπεια τη φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης- και καταστρέφει τον ενυδατικό φραγμό της επιδερμίδας . Γι αυτό, βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας. Η έκφραση beauty sleep δεν βγήκε τυχαία…

Φ = Φωτογήρανση

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η βασική αιτία φωτογήρανσης ή πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των κυττάρων και μειώνει τους ρυθμούς ανανέωσής τους με αποτέλεσμα τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα να δίνουν θαμπή και άτονη χροιά στην επιδερμίδα. Η παραγωγή κακής ποιότητας κολλαγόνου από τους ινοβλάστες η υπερπαραγωγή μελανίνης οδηγούν στην πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων και δυσχρωμιών. Η φωτογήρανση ωστόσο είναι η μόνη μορφή γήρανσης που μπορεί πραγματικά να προληφθεί με την καθημερινή αντηλιακή προστασία, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου .

Χ = Χαλάρωση

Με το πέρασμα του χρόνου, οι μυς του προσώπου παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης και η μορφολογία του αλλοιώνεται. Το δέρμα χάνει κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ και η επιδερμίδα, εκτεθειμένη στο νόμο της βαρύτητας, οδηγείται σε χαλάρωση . Ενεργά συστατικά όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, το κολλαγόνο, τα πεπτίδια ή τα φυτικά βλαστικά κύτταρα που εμπλουτίζουν τις καλλυντικές συνθέσεις αναδόμησης και σύσφιξης , βοηθούν να αποκατασταθεί η πυκνότητα δέρματος έτσι ώστε να ανακτήσει το πρόσωπο τον όγκο του και η επιδερμίδα το σφρίγος της .

Ψ = Ψευδάργυρος

Τα φυσικά αντηλιακά φίλτρα που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου- ένα αδρανές ορυκτό που έχει την ιδιότητα να αντανακλά και να διαχέει το φως μπλοκάροντας έτσι όλο το φάσμα των ακτίνων UV - θεωρούνται ιδανικά για τις ευαίσθητες επιδερμίδες με τάση για δυσχρωμίες και κηλίδες.

Ω = Ωμέγα 3 & 6 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 ενισχύουν τις φυσικές άμυνες των κυττάρων και τον μεταβολισμό τους, διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία, θρέφουν και διατηρούν τα αποθέματα υγρασίας στην κεράτινη στιβάδα σε φυσιολογικά επίπεδα . Πολλά προϊόντα ανάπλασης και θρέψης της ώριμης επιδερμίδας περιέχουν φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα 3 και 6 ( π.χ το αργανέλαιο).

 

Σχετικά θέματα
Το αλφαβητάρι της αντιγήρανσης (Part I)
2015-10-23
Το αλφαβητάρι της αντιγήρανσης (Part I)
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;