CONNECT:  
             

Βερνίκι και νύχια ή, η… χημεία μιας σχέσης

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

nail care Πριν απλώσουμε μια από τις trendy αποχρώσεις της νέας σεζόν επιχειρούμε να απαντήσουμε σε όλα όσα λέγονται για τα  βερνίκια νυχιών. Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες για την ασφάλειά τους; Μήπως κινδυνεύουμε από …υπερβολική χρήση; Θα πρέπει να αποφεύγουμε κάποια συστατικά; Πως θα θωρακίσουμε τα νύχια μας χωρίς να στερηθούμε το χρώμα που τόσο μας αρέσει;  

Βερνίκια: ο παράδεισος των... χημικών

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα βερνίκια νυχιών από όλα τα καλλυντικά, είναι τα κατεξοχήν χημικά προϊόντα. Η φόρμουλά τους αποτελείται από χρωστικές (πιγμέντα) ορυκτής συνήθως προέλευσης και ρητίνες. Για να αποκτήσουν όμως την πλούσια, ρευστή μορφή που όλες γνωρίζουμε, αλλά και για να απλώνονται εύκολα και ομοιόμορφα, προστίθενται σκληρυντικά (πυρίτιο), διαλύτες (ακετόνη, φορμαλδεΰδη, τολουόλιο και οξικός αιθυλεστέρας). Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες γιατί όταν εξατμίζονται κάνουν το επιφανειακό στρώμα του βερνικιού να σκληραίνει και να σταθεροποιείται, δηλαδή να στεγνώνει- παρεμπιπτόντως, το τολουόλιο είναι αυτό που δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά των βερνικιών. Τέλος στη φόρμουλα βρίσκουμε πλαστικοποιητές (π.χ. φωσφορικό τριφαινύλιο ή TPHP) και μαλακτικά έλαια, συστατικά που προσδίδουν στο βερνίκι ελαστικότητα και ανθεκτικότητα στο νερό.

Αλήθειες, μύθοι ή και τα δύο…

Τα βερνίκια καταστρέφουν τα νύχια

Αλήθεια & Μύθος. Η έκθεση στα χημικά των βερνικιών ταλαιπωρεί τα νύχια. Μπορούν όμως, πολύ εύκολα να προστατευτούν. Με τη χρήση της βάσης- το πιο σημαντικό βήμα στο μανικιούρ- σχηματίζεται στην επιφάνεια των νυχιών ένα αόρατο φιλμ που εμποδίζει τις χρωστικές των βερνικιών να «ποτίσουν» στο νύχι και να το κιτρινίσουν. Ένας ακόμα τρόπος προστασίας των νυχιών από την «ασφυξία» που τους προκαλούν τα βερνίκια, είναι να αφήνουμε να περάσει ένα εικοσάλεπτο πριν απλώσουμε τη δεύτερη στρώση-ναι, ξέρουμε, είναι δύσκολο, είναι όμως και το σωστό… Tip: Μη ρίχνετε ασετόν στο βερνίκι που έχει πήξει γιατί αλλοιώνει τα έλαια και το νερό που υπάρχουν στην αρχική φόρμουλα για να προστατεύουν το νύχι και τα πετσάκια.

Η συχνή χρήση βερνικιών κάνει κακό

Αλήθεια: Τα κύτταρα που σχηματίζουν το νύχι έχουν διάταξη που μοιάζει με τα κεραμίδια μιας στέγης. Η κερατίνη από την οποία αποτελούνται-κυρίως- όταν εκτίθεται για μεγάλο χρονικό διάστημα -πάνω από 1 μήνα- σε ορισμένα από τα χημικά που περιέχουν τα βερνίκια, φθείρεται και τα νύχια ευαισθητοποιούνται. Προσοχή όμως. Ο ένοχος για τα νύχια που σχίζονται ή εμφανίζουν ραβδώσεις, δεν είναι το βερνίκι αλλά προβλήματα κερατινοποίησης (η κερατίνη είναι το βασικό συστατικό του νυχιού) που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών και μετάλλων ή σε συχνή επαφή με επιθετικά προϊόντα καθαρισμού (απορρυπαντικά) χωρίς τη χρήση γαντιών κουζίνας.

Θα πρέπει να αφήνουμε πού και πού τα νύχια άβαφα για να «αναπνέουν».

Αλήθεια & Μύθος: Τα νύχια δεν "αναπνέουν" από τον αέρα. Παίρνουν το οξυγόνο που φτάνει -όπως και τα θρεπτικά συστατικά- μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Είναι ωστόσο προτιμότερο να αφήνετε τα νύχια σας να ξεκουράζονται από καιρού εις καιρόν γιατί όταν είναι βαμμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρείται συχνά ένα φαινόμενο που ονομάζεται κοκκιοποίηση της κερατίνης- τα νύχια, μετά την αφαίρεση του βερνικιού εμφανίζουν τραχιές λευκές κηλίδες. Tip: Αφήστε άβαφα τα νύχια των ποδιών σας το χειμώνα για να συνέλθουν από τα έντονα συνήθως χρώματα που χρησιμοποιείτε όλο τον υπόλοιπο χρόνο, κάνοντας μόνο πεντικιούρ (περιποίηση) που δεν παύει να είναι απαραίτητο. Όσο για τα νύχια των χεριών, αν μπορείτε, αφήνετε να περάσουν δύο μέρες (τουλάχιστον), χωρίς βερνίκι, πριν κλείσετε το επόμενο ραντεβού σας για μανικιούρ.

Αποφεύγουμε τα βερνίκια όταν τα νύχια έχουν ραβδώσεις, ξεφλουδίζουν ή σπάνε εύκολα.

Μύθος: Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ισχύει το αντίθετο. Το βερνίκι μπορεί να λειτουργήσει και προστατευτικά, ιδίως αν είναι ενισχυμένο με περιποιητικά συστατικά, καθώς το φιλμ που σχηματίζει στην επιφάνεια των νυχιών τα κάνει πιο ανθεκτικά στους καθημερινούς μικροτραυματισμού ς-από τα μαστορέματα του σπιτιού και την επαφή με το νερό, ως το χτύπημα των νυχιών στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή…. Tip: Μην το παρακάνετε με την ...καθαριότητα.Το νερό και το οινόπνευμα που περιέχουν τα υγρά απολυμαντικά μαντιλάκια κάνει τα νύχια ξηρά και εύθραυστα.

Τα βερνίκια χωρίς διαλύτες είναι πιο «φιλικά» για τα νύχια

Αλήθεια: Τα βερνίκια χωρίς ακετόνη, τολουόλιο (διαλύτες) ή κολοφώνιο (αλλεργιογόνος ρητίνη), σχεδιάστηκαν αρχικά για την αποφυγή περιπτώσεων δερματίτιδας εξ επαφής –σε άτομα με ευαίσθητη ή δυσανεκτική επιδερμίδα, η επαφή των νυχιών με το πρόσωπο, π.χ. το τρίψιμο των ματιών μπορεί να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις. Τα τελευταία χρόνια αρκετές μάρκες (π.χ. η Korres) έχουν αναπτύξει συνθέσεις απαλλαγμένες από ουσίες «ύποπτες» για εμφάνιση αλλεργιών ή , μακροπρόθεσμα, για αλλοιώσεις της κερατίνης των νυχιών.

Το χρώμα που «ποτίζει» τα νύχια και τα σκουραίνει, είναι επικίνδυνο

Μύθος: Δεν είναι επικίνδυνο, απλά αντιαισθητικό. Για να απαλλαγούμε από την κιτρινίλα, θα πρέπει αναγκαστικά να περιμένουμε μέχρι να αναπτυχθεί το νέο νύχι. Μπορούμε όμως να την απαλύνουμε, γυαλίζοντας τα νύχια με την ειδική λίμα (buffer)- χωρίς ωστόσο να το παρακάνουμε- και χρησιμοποιώντας τα ειδικά βερνίκια κατά του κιτρινίσματος.

Το ασετόν ταλαιπωρεί τα νύχια

Αλήθεια: Με την αφαίρεση του βερνικιού παρασύρεται και η επιφανειακή στιβάδα των κυττάρων του νυχιού με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ενοχλητική ασπρίλα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε κοινό «ξεβαφτικό», δηλαδή ασετόν. Όσο πιο δυνατό είναι-θα το καταλάβετε από τη μυρωδιά- τόσο περισσότερο στεγνώνει τα νύχια και τα κάνει εύθραυστα. Για να είστε σίγουρες, αναζητήστε προϊόντα για την αφαίρεση του βερνικιού χωρίς ασετόν.

Τα «θεραπευτικά» βερνίκια κάνουν καλό

Αλήθεια: Στην αγορά θα βρείτε πολλά τέτοια βερνίκια –με χρώμα ή χωρίς . Ωστόσο, το τι θα επιλέξετε εξαρτάται από τη φυσιολογία του νυχιού και τη συχνότητα της εφαρμογής. Για τα εύθραυστα νύχια που σχίζονται ή κάνουν ραβδώσεις νύχια συνιστώνται οι συνθέσεις που περιέχουν πυρίτιο –ενισχύει την κερατίνη του νυχιού και το κάνει λιγότερο πορώδες. Εάν τα νύχια σας είναι πάντα βαμμένα επιλέξτε συνθέσεις με μαλακτικούς, ενυδατικούς παράγοντες και θρεπτικά έλαια. Τέλος, για πιο σοβαρά προβλήματα, μην επαφίεστε στις θεραπευτικές ιδιότητες των βερνικιών αλλά συμβουλευτείτε το δερματολόγο. Ίσως είναι μια προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά στην υγεία σας.

 

Σχετικά θέματα
5 λάθη που ταλαιπωρούν τα νύχια
2022-07-13
5 λάθη που ταλαιπωρούν τα νύχια
 
Τι αποκαλύπτουν τα νύχια μας
2020-02-21
Τι αποκαλύπτουν τα νύχια μας
 
Ουδέν μονιμότερο του ….ημιμόνιμου (βερνικιού)
2016-06-18
Ουδέν μονιμότερο του ….ημιμόνιμου (βερνικιού)
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;