CONNECT:  
             

Τι συμβαίνει με το ΤΡΗΡ;

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

TPHP Ένα ακόμα συστατικό που βρίσκουμε στα βερνίκια νυχιών κυκλοφορεί τελευταία στο διαδίκτυο φορτωμένο με βαριές κατηγορίες. Είναι τοξικό; Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας; Μας…. παχαίνει; Ας δούμε τι από όλα αυτά ισχύει.

Κάθε τόσο η δημοσίευση μιας νέας επιστημονικής- ή «επιστημονικής»- μελέτης γύρω από την επικινδυνότητα των συστατικών των καλλυντικών, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αναπαράγεται από blogs και sites και εύλογα θορυβεί τις καταναλώτριες. Τελευταίο «μαύρο πρόβατο» στη σειρά των συστατικών που απειλούν- θεωρητικά- την υγεία μας είναι το φωσφορικό τριφαινύλιο (Triphenyl phosphate) ή TPHP, ένα χημικό που χρησιμοποιείται στα βερνίκια νυχιών για να αυξάνει την ελαστικότητά τους. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι από σοβαρές- πιθανός ενδοκρινικός διαταράκτης- έως αστείες- «μας παχαίνει»! Πριν πανικοβληθούμε για άλλη μια φορά και δαιμονοποιήσουμε μια ακόμα χημική ουσία, ας δούμε τι συμβαίνει πραγματικά.

Τι είναι: Το φωσφορικό τριφαινύλιο είναι μια άχρωμη χημική ουσία ((τρι-)εστέρας του φωσφορικού οξέος και της φαινόλης) η οποία χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικό πυρός αλλά και ως πλαστικοποιητής σε βερνίκια νυχιών. Η ΤΡΗΡ μεταβολίζεται από τον οργανισμό και αποβάλλεται με τα ούρα.

Γιατί κατηγορείται: Πειράματα σε ζώα, μελέτες in vitro και λιγοστές μέχρι στιγμής επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το TPHP ενδέχεται να είναι ενδοκρινικός διαταράκτης, να επηρεάζει δηλαδή τις ορμόνες, ιδίως αυτές που συνδέονται με την αναπαραγωγική υγεία και τον μεταβολισμό του λίπους-κάπως έτσι βγήκε το… συμπέρασμα ότι τα βερνίκια «μας παχαίνουν»! Πρόσφατα το Environmental Working Group (EWG), η διάσημη ακτιβιστική ΜΚΟ για την υγεία των καταναλωτών δημοσίευσε δύο νέες μελέτες, από το Πανεπιστήμιο του Duke σε πολύ μικρό όμως δείγμα ατόμων (26 γυναίκες) σύμφωνα με τις οποίες η χρήση βερνικιών νυχιών αυξάνει τα επίπεδα του ΤΡΗΡ στον οργανισμό σε σύγκριση με γυναίκες που δεν βάφουν τα νύχια τους- τα διαφανή είχαν υψηλότερα ποσοστά ΤΡΗΡ από ό,τι τα χρωματιστά βερνίκια. Αυτό που κανείς δεν γνωρίζει έως τώρα είναι το κατά πόσο αυτά τα απειροελάχιστα ποσοστά της ουσίας (μιλάμε για εκατομμυριοστά του γραμμαρίου) είναι όντως τοξικά και μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για το ΤΡΗΡ-όπως και για πολλές άλλες χημικές ουσίες που κατηγορούνται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες- που να επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητά του. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι αν το TPHP μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος μέσα από τα νύχια- τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα διαπερατά από τα χημικά- ή με κάποιον άλλο τρόπο (π. χ από την επιδερμίδα που τα περιβάλλει ή με το «φάγωμα των νυχιών»). Ακόμα και οι τοξικολόγοι του EWG αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Απαιτείται εκτενέστερη έρευνα για να αποφανθούμε κατά όσο τα επίπεδα έκθεσης στο ΤΡΗΡ από τα βερνίκια νυχιών θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία»…

Skingurus say: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αμέτρητες χημικές ουσίες και όχι μόνο στα καλλυντικά, που θεωρούνται πιθανοί ενδοκρινικοί διαταράκτες- η ειρωνεία είναι ότι το ΤΡΗΡ αντικατέστησε στα βερνίκια τις φθαλικές ενώσεις, οι οποίες είχαν κατηγορηθεί από το EWG, ως ενδοκρινικοί διαταράκτες! Χωρίς όμως να έχουμε σοβαρές επιστημονικές αποδείξεις, δεν θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Το γεγονός ότι το ΤΡΗΡ μεταβολίζεται και αποβάλλεται γρήγορα, σημαίνει ότι το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού μας λειτουργεί… ρολόι. Να σημειώσουμε επίσης ότι στις παλιότερες μελέτες που έδειξαν πιθανή τοξικότητα του ΤΡΗΡ, τα πειραματόζωα εκτέθηκαν στην ουσία σε απείρως υψηλότερο βαθμό συγκριτικά με τα ποσοστά που περιέχονται σε ένα βερνίκι. Γι αυτό πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να καταχωνιάσουμε τα βερνίκια νυχιών στο βάθος του ντουλαπιού-τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας…

 

Σχετικά θέματα
Κινδυνεύουμε πράγματι από τα κραγιόν;
2015-05-17
Κινδυνεύουμε πράγματι από τα κραγιόν;
 
Συστατικά στο...εδώλιο
2016-06-25
Συστατικά στο...εδώλιο
 
Βερνίκι και νύχια ή, η… χημεία μιας σχέσης
2017-11-03
Βερνίκι και νύχια ή, η… χημεία μιας σχέσης
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;