CONNECT:  
             

Πρωτεΐνες: αποστολή τους, τα γερά, δυνατά μαλλιά

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Vitamins Στη λίστα με τα πιο αποτελεσματικά ενεργά συστατικά για την καλή υγεία και εμφάνιση των μαλλιών έχουν την πρώτη θέση. Ίσως γιατί, ως δομικό συστατικό της τρίχας, οι πρωτεΐνες δρουν…. σε γνώριμα εδάφη καλύπτοντας ουσιαστικές ανάγκες των μαλλιών.

Τι συμβαίνει στο τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από κερατίνη, δηλαδή πρωτεΐνη. Για να διατηρούνται υγιή απαιτείται ο συνεχής «ανεφοδιασμός» μέσω της καθημερινής διατροφής . Ιδανικά,ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει, σε ποσοστό 25-30%, πρωτεϊνούχες τροφές. Σε αντίθετη περίπτωση, έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται ο αριθμός των τριχών που παραμένουν στην καταγενή φάση, την περίοδο αδράνειας, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι απώλειες στην τελική φάση του κύκλου να είναι μεγαλύτερες. Στο μεταξύ βέβαια και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν στο τριχωτό της κεφαλής, τα μαλλιά είναι ξηρά, λεπτά και εύθραυστα.

Πως δρουν οι πρωτεΐνες των προϊόντων καθημερινής φροντίδας. Ακριβώς επειδή αποτελούν δομικό συστατικό της τρίχας- άρα «αναγνωρίζονται» πολύ εύκολα- έλκονται και απορροφώνται άμεσα από τα μαλλιά. Οι πρωτεΐνες με μεγαλύτερο μοριακό βάρος, όπως είναι οι πρωτεΐνες βρώμης ( oat proteins), σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ που ενυδατώνει και χαρίζει άμεση λάμψη στα μαλλιά. Στα λεπτά μαλλιά ενισχύουν τον όγκο της τρίχας. Και όταν τα μαλλιά είναι πορώδη, οι πρωτεΐνες εισχωρούν ανάμεσα στα λέπια, γεμίζουν τα κενά και προστατεύουν την τρίχα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται. Τεχνικές επεξεργασίες, υψηλές θερμοκρασίες στο στέγνωμα, ή το καθημερινό styling με το πιστολάκι, το χλώριο της πισίνας, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το υπερβολικό βούρτσισμα καταπονούν την τρίχα. Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά είναι πιο πορώδη και χάνουν την υγρασία στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν ξηρά και εύθραυστα. Οι πρωτεΐνες βελτιώνουν σημαντικά τα επίπεδα ενυδάτωσης- σε αντίθεση με τα έλαια και τις σιλικόνες που αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας- , τονώνουν και οχυρώνουν την τρίχα στις καθημερινές επιθέσεις.

Πώς τις εντοπίζουμε. Αναζητούμε στη λίστα με τα συστατικά την ονομασία πρωτεΐνη, υδρολυμένη πρωτεΐνη , που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στη φόρμουλα είναι σε μικρότερες συγκεντρώσεις χάρη στη μέθοδο της υδρόλυσης, αμινοξέα, αφού ακριβώς αυτά είναι τα συστατικά που σχηματίζουν μια πρωτεΐνη, κερατίνη και κολλαγόνο.

Πώς επιλέγουμε τις κατάλληλες.

Υδρολυμένη πρωτεΐνη σίτου ( hydrolyzed wheat protein). Υδροδιαλυτές πρωτεΐνες που προέρχονται από σιτάρι, οι οποίες εισχωρούν στα λέπια της τρίχας. Τονώνουν και ενυδατώνουν την τρίχα που συγκρατεί τα αποθέματα υγρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Υδρολυμένη πρωτεΐνη μεταξιού ( hydrolyzed silk protein). Σχηματίζει ένα προστατευτικό φιλμ , βελτιώνει την ελαστικότητα, την ανθεκτικότητα και προσδίδει λάμψη στην τρίχα.

Γλυκοπρωτεΐνες ( glyco protein). Προέρχονται από το κέλυφος στρειδιών , περιέχουν αμινοξέα και σάκχαρα που δυναμώνουν και λειαίνουν την τρίχα.

Πρωτεΐνες γάλακτος ( lactabumin). Προέρχονται από το γάλα, είναι πλούσιες σε γαλακτικό οξύ και περιέχουν 8 πολύτιμα αμινοξέα. Θεωρούνται από τους ειδικούς ως οι καλύτερες πρωτεΐνες και συστήνονται ιδιαίτερα στα ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά.

Υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας ( hydrolyzed soy protein). Υδροδιαλυτή πρωτεΐνη που προέρχεται από τη σόγια. Τονώνει την αδύναμη τρίχα και ενισχύει την ικανότητα της να συγκρατεί την υγρασία ενώ, ταυτόχρονα, χαρίζει λάμψη και απαλότητα.

Πρωτεΐνες κολλαγόνου. Ενισχύουν την ελαστικότητα της τρίχας.

Φυτικές πρωτεΐνες. Απορροφώνται πολύ εύκολα και ενυδατώνουν σε βάθος την τρίχα. Συστήνονται ιδιαίτερα στα πορώδη, ταλαιπωρημένα μαλλιά με ψαλίδα.

Κερατίνη. Είναι η φυσική πρωτεΐνη της τρίχας. Όταν λοιπόν περιλαμβάνεται στα προϊόντα περιποίησης αναπληρώνει τις δομικές ελλείψεις της πορώδους, ταλαιπωρημένης , εύθραυστης τρίχας και προστατεύει από το φριζάρισμα χαρίζοντας απαλότητα και λάμψη.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                             

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
scalp-care

 

2021-12-03
Γιατί όλοι μιλούν πια για υγιές τριχωτό;

Οι ειδικοί επιμένουν. Το μυστικό για να διατηρούν πάντα τα μαλλιά μας τη φυσική τους λάμψη και ζωντάνια...  

LONG HAIR

 

2022-01-21
Άλμα… εις μήκος: 8 tips για όμορφα, υγιή, μακριά μαλλιά

Πολλές τα ονειρευόμαστε, λίγες όμως το επιχειρούμε, ίσως γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο το...  

hair sun

 

2022-06-17
​​Αντηλιακή προστασία: Αρχίστε από ...ψηλά

Ήλιος, αλάτι, χλώριο. Τρεις καλοκαιρινές απειλές για την ομορφιά των μαλλιών. Προστατέψτε τα, όπως...  

air dry2

 

2022-11-11
Air-dry ή πώς θα στεγνώσουμε τα μαλλιά μας ανέξοδα!

Η παρουσία του σεσουάρ στο top10 των πιο ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, προξενεί...  

covid hair loss

 

2020-09-18
Ο κορωνοϊός και… τα μαλλιά μας

Η αιφνίδια τριχόπτωση είναι ίσως η πιο αναπάντεχη «παρενέργεια» του Covid-19. Τι ακριβώς συμβαίνει;...  

HAIR MASKS

 

2020-11-23
Και τα μαλλιά θέλουν τη μάσκα τους…

Όποιος κι αν είναι ο τύπος τους, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες τους, όσο λίγη ώρα και αν έχετε στη...  

static hair

 

2021-01-17
​Όταν τα μαλλιά «ηλεκτρίζονται»

Με το χειμωνιάτικο κρύο-άργησε φέτος αλλά ήρθε- τα μαλλιά μας, ιδίως αν είναι λεπτά και ίσια, ξαφνικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;