CONNECT:  
             

Πρωτεΐνες: αποστολή τους, τα γερά, δυνατά μαλλιά

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Vitamins Στη λίστα με τα πιο αποτελεσματικά ενεργά συστατικά για την καλή υγεία και εμφάνιση των μαλλιών έχουν την πρώτη θέση. Ίσως γιατί, ως δομικό συστατικό της τρίχας, οι πρωτεΐνες δρουν…. σε γνώριμα εδάφη καλύπτοντας ουσιαστικές ανάγκες των μαλλιών.

Τι συμβαίνει στο τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από κερατίνη, δηλαδή πρωτεΐνη. Για να διατηρούνται υγιή απαιτείται ο συνεχής «ανεφοδιασμός» μέσω της καθημερινής διατροφής . Ιδανικά,ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει, σε ποσοστό 25-30%, πρωτεϊνούχες τροφές. Σε αντίθετη περίπτωση, έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται ο αριθμός των τριχών που παραμένουν στην καταγενή φάση, την περίοδο αδράνειας, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι απώλειες στην τελική φάση του κύκλου να είναι μεγαλύτερες. Στο μεταξύ βέβαια και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν στο τριχωτό της κεφαλής, τα μαλλιά είναι ξηρά, λεπτά και εύθραυστα.

Πως δρουν οι πρωτεΐνες των προϊόντων καθημερινής φροντίδας. Ακριβώς επειδή αποτελούν δομικό συστατικό της τρίχας- άρα «αναγνωρίζονται» πολύ εύκολα- έλκονται και απορροφώνται άμεσα από τα μαλλιά. Οι πρωτεΐνες με μεγαλύτερο μοριακό βάρος, όπως είναι οι πρωτεΐνες βρώμης ( oat proteins), σχηματίζουν ένα προστατευτικό φιλμ που ενυδατώνει και χαρίζει άμεση λάμψη στα μαλλιά. Στα λεπτά μαλλιά ενισχύουν τον όγκο της τρίχας. Και όταν τα μαλλιά είναι πορώδη, οι πρωτεΐνες εισχωρούν ανάμεσα στα λέπια, γεμίζουν τα κενά και προστατεύουν την τρίχα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται. Τεχνικές επεξεργασίες, υψηλές θερμοκρασίες στο στέγνωμα, ή το καθημερινό styling με το πιστολάκι, το χλώριο της πισίνας, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το υπερβολικό βούρτσισμα καταπονούν την τρίχα. Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά είναι πιο πορώδη και χάνουν την υγρασία στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν ξηρά και εύθραυστα. Οι πρωτεΐνες βελτιώνουν σημαντικά τα επίπεδα ενυδάτωσης- σε αντίθεση με τα έλαια και τις σιλικόνες που αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας- , τονώνουν και οχυρώνουν την τρίχα στις καθημερινές επιθέσεις.

Πώς τις εντοπίζουμε. Αναζητούμε στη λίστα με τα συστατικά την ονομασία πρωτεΐνη, υδρολυμένη πρωτεΐνη , που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στη φόρμουλα είναι σε μικρότερες συγκεντρώσεις χάρη στη μέθοδο της υδρόλυσης, αμινοξέα, αφού ακριβώς αυτά είναι τα συστατικά που σχηματίζουν μια πρωτεΐνη, κερατίνη και κολλαγόνο.

Πώς επιλέγουμε τις κατάλληλες.

Υδρολυμένη πρωτεΐνη σίτου ( hydrolyzed wheat protein). Υδροδιαλυτές πρωτεΐνες που προέρχονται από σιτάρι, οι οποίες εισχωρούν στα λέπια της τρίχας. Τονώνουν και ενυδατώνουν την τρίχα που συγκρατεί τα αποθέματα υγρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Υδρολυμένη πρωτεΐνη μεταξιού ( hydrolyzed silk protein). Σχηματίζει ένα προστατευτικό φιλμ , βελτιώνει την ελαστικότητα, την ανθεκτικότητα και προσδίδει λάμψη στην τρίχα.

Γλυκοπρωτεΐνες ( glyco protein). Προέρχονται από το κέλυφος στρειδιών , περιέχουν αμινοξέα και σάκχαρα που δυναμώνουν και λειαίνουν την τρίχα.

Πρωτεΐνες γάλακτος ( lactabumin). Προέρχονται από το γάλα, είναι πλούσιες σε γαλακτικό οξύ και περιέχουν 8 πολύτιμα αμινοξέα. Θεωρούνται από τους ειδικούς ως οι καλύτερες πρωτεΐνες και συστήνονται ιδιαίτερα στα ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά.

Υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας ( hydrolyzed soy protein). Υδροδιαλυτή πρωτεΐνη που προέρχεται από τη σόγια. Τονώνει την αδύναμη τρίχα και ενισχύει την ικανότητα της να συγκρατεί την υγρασία ενώ, ταυτόχρονα, χαρίζει λάμψη και απαλότητα.

Πρωτεΐνες κολλαγόνου. Ενισχύουν την ελαστικότητα της τρίχας.

Φυτικές πρωτεΐνες. Απορροφώνται πολύ εύκολα και ενυδατώνουν σε βάθος την τρίχα. Συστήνονται ιδιαίτερα στα πορώδη, ταλαιπωρημένα μαλλιά με ψαλίδα.

Κερατίνη. Είναι η φυσική πρωτεΐνη της τρίχας. Όταν λοιπόν περιλαμβάνεται στα προϊόντα περιποίησης αναπληρώνει τις δομικές ελλείψεις της πορώδους, ταλαιπωρημένης , εύθραυστης τρίχας και προστατεύει από το φριζάρισμα χαρίζοντας απαλότητα και λάμψη.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                             

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
shampoing

 

2016-01-08
Είστε σίγουρες ότι λούζεστε σωστά;

Αναρωτιέστε γιατί όταν σας περιποιούνται στο κομμωτήριο, τα μαλλιά σας δείχνουν πιο ανάλαφρα, πιο...  

co washing

 

2019-12-20
​Co-washing ή, το λούσιμο… αλλιώς.

Σκεφτήκατε ποτέ να λούσετε τα μαλλιά σας με ….κοντίσιονερ; Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η εναλλακτική...  

hair colouring

 

2020-02-28
​Η φύση σε ρόλο κολορίστ...

Δεν είναι απλώς πηγή πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Εδώ και...  

hair loss

 

2020-04-01
​Πέφτουν; Μην τα χάνετε!

Ίσως να φταίει η ...άνοιξη, ίσως οι στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. ...  

shampooing

 

2020-06-11
Πάμε για -σωστό- λούσιμο;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί, όταν μας λούζουν στο κομμωτήριο τα μαλλιά μας μετά είναι πιο λαμπερά ή γιατί...  

colored hair

 

2019-11-06
​Βαμμένα, όμορφα μαλλιά, αλλά για πόσο;

Φλογερό κόκκινο, εβένινο μαύρο, ζεστό σοκολατί και βέβαια εκτυφλωτικό ξανθό. Όποια απόχρωση βαφής...  

VocabuHair

 

2020-06-07
VocabuHair​: «Ξεφυλλίστε» το , από το Α ως το Ω!

Τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας αλλά και τα ταλαιπωρούμε. Αλλάζουμε το χρώμα τους, παίζουμε με το...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;