CONNECT:  
             

Τα βλαστοκύτταρα, τα φυτά της επιβίωσης … και η επιδερμίδα μας

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

plant stem cells, courtesy HR Η επιστήμη της ομορφιάς αναζητά στα αρχέγονα κύτταρα των πιο …σκληροτράχηλων φυτών, εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αναζωογονήσει τα κύτταρα της επιδερμίδας, όταν ο χρόνος , το περιβάλλον και το στρες, αδειάζουν τις «μπαταρίες» τους . Και τα αποτελέσματα όπως φαίνεται, τη δικαιώνουν!

Την τελευταία δεκαετία, η αντιγήρανση έχει αποκτήσει ένα νέο σύμμαχο, τα βλαστοκύτταρα ή βλαστικά κύτταρα που υπόσχονται να χαρίσουν το «φιλί της ζωής» στα γηρασμένα κύτταρα της επιδερμίδας. Για τι πράγμα όμως μιλάμε; Ελάτε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα; Να το πούμε απλά: αν δεν υπήρχαν, δεν θα είχαμε καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλο, ούτε και επιδερμίδα. Κι αυτό γιατί τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, που εμφυτεύονται στο τοίχωμα της μήτρας, πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, είναι αυτά που σχηματίζουν ιστούς, οι οποίοι σταδιακά παίρνουν τη μορφή των ζωτικών οργάνων του σώματός μας. Τα κύτταρα αυτά, μετά το τέλος της εγκυμοσύνης, ονομάζονται ενήλικα και παραμένουν «εν υπνώσει» κοντά στα όργανα που έχουν δημιουργήσει, έτοιμα να αναλάβουν δράση αν χρειαστεί να επανορθώσουν βλάβες ή να δημιουργήσουν νέους ιστούς.

Τι ρόλο παίζουν στην επιδερμίδα; Όπως όλα τα όργανα, έτσι και το δέρμα μας διαθέτει κι αυτό ενήλικα βλαστικά κύτταρα. Βρίσκονται προστατευμένα στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας και δεν ακολουθούν τον κύκλο ζωής των υπόλοιπων κυττάρων γιατί ρόλος τους είναι να επιδιορθώνουν τις φθορές και να γεννούν νέα δερματικά κύτταρα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως και με τις διαρκείς επιθέσεις που δέχεται η επιδερμίδα από το περιβάλλον, τα αποθέματα ενήλικων βλαστοκυττάρων αφενός μειώνονται αφετέρου δε, η αναπλαστική τους δύναμη εξασθενεί.

Και πώς μπορούν να ενισχυθούν; Εδώ ακριβώς παρεμβαίνει η βιομηχανία της ομορφιάς με τα φυτικά βλαστοκύτταρα τα οποία βλέπουμε συχνά να εμπλουτίζουν τη σύνθεση αντιγηραντικών καλλυντικών προϊόντων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δομή τους είναι παρόμοια με αυτήν των ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων κάτι που τους επιτρέπει να μιμούνται την επανορθωτική δράση τους, να επιταχύνουν τους ρυθμούς κυτταρικής ανανέωσης και να συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, στην αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου και ελαστίνης και γενικά στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

Δηλαδή τα καλλυντικά περιέχουν βλαστοκύτταρα; Όχι ακριβώς. Η κρέμα που φοράμε δεν περιέχει αυτούσια φυτικά βλαστοκύτταρα . Τα κύτταρα αυτά αφού απομονωθούν και εκχυλιστούν, καλλιεργούνται και με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας, μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία παράγεται μια νέα ουσία που διατηρεί όλες τις αρχικές τους ιδιότητες-και ακόμα περισσότερες.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν βλαστοκύτταρα από οποιοδήποτε φυτό; Θεωρητικά ναι αν και δεν έχουν μελετηθεί όλα τα φυτά σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους στην ανάπλαση και προστασία της επιδερμίδας. Και πάλι όμως, από αυτά που γνωρίζουμε, δεν έχουν όλα την ίδια δύναμη…

Τα φυτά της επιβίωσης

Μέσα από τις επιστημονικές μελέτες βοτανολόγων και βιολόγων και τις πολύχρονες έρευνες των εργαστηρίων μεγάλων εταιριών καλλυντικών (όπως η Clarins, η La Prairie, η Kiehls κ.α.) αναδείχθηκε μια σπάνια ομάδα φυτών διαφορετικών οικογενειών και προέλευσης, με ένα όμως κοινό βιολογικό χαρακτηριστικό. Την ικανότητα να προσαρμόζονται για να επιβιώνουν κάτω από τις πιο εχθρικές και ευμετάβλητες περιβαλλοντικές συνθήκες. Λουλούδια και βότανα που ζουν στο πολικό ψύχος των παγετώνων ή στην άνυδρη άμμο της ερήμου, υδρόβια φυτά που εκτίθενται 365 μέρες το χρόνο στην υπεριώδη ακτινοβολία, τον παγωμένο αέρα και τα κύματα της θάλασσας ή ριζώνουν στα ανεμοδαρμένα βράχια των ακτών της. Τα φυτά αυτά, έχοντας αναπτύξει εκπληκτικούς μηχανισμούς άμυνας, αποτελούν κυριολεκτικά, «εργοστάσια ενέργειας»! Τα βλαστικά τους κύτταρα έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αναπλαστική δύναμη, που τους επιτρέπει να επανορθώνουν ταχύτατα τις φθορές που υφίστανται από τις συνεχείς περιβαλλοντικές επιθέσεις. Αυτό όμως που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο μηχανισμός τους είναι παρόμοιος με αυτόν τον ανθρώπινων κυττάρων και τα συστατικά τους προσαρμόζονται με "βιομιμητική" στο δέρμα μας.

Η NASA , τα αλόφυτα και... η επιδερμίδα μας: Ανάμεσα στα αξιοθαύμαστα αυτά φυτά, συγκαταλέγονται και τα αλόφυτα, θαμνώδη φυτά που ευδοκιμούν σε- εχθρικά για τα περισσότερα φυτά- εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε θαλασσινό αλάτι (NaCL) και τα οποία εκπροσωπούν μόλις 2% της βλάστησης του πλανήτη . Ανάμεσά τους είναι και τα γνωστά μας αρμυρίκια (του γένους Tamarix), τα αμάραντα (Amaranthus pumilus) και το κρίταμο (Crithmum Maritimum) . Τα αλόφυτα, τα οποία θεωρούνται «φυτικά εργοστάσια ενέργειας», κίνησαν το ενδιαφέρον ακόμα και της NASA! Στο Ερευνητικό Κέντρο Greenlab που έχει δημιουργηθεί στο Κλίβελαντ του Οχάιο, μελετάται το ενδεχόμενο να καλλιεργηθούν αλόφυτα σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις χρησιμοποιώντας θαλασσινό νερό, με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμων για τις αερομεταφορές! Δείτε το video:

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;