CONNECT:  
             

Τι απειλεί τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

skin Υπερμελάγχρωση είναι ο επιστημονικός όρος του φαινομένου. Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι σκουρόχρωμες κηλίδες ή πανάδες να εμφανίζονται από το πουθενά και να αλλοιώνουν σοβαρά την ομοιόμορφη, φωτεινή όψη της επιδερμίδας.

Ακμή

Τι συμβαίνει. Πολλές φορές μετά από μια δερματική φλεγμονή, όπως είναι η ακμή, παρατηρείται αύξηση παραγωγής της μελανίνης που «αποτυπώνεται» στην επιδερμίδα . Το παραπάνω φαινόμενο ονομάζεται μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, εμφανίζεται συνήθως στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής, στα σκούρα δέρματα με φωτότυπο IV-VI. Η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση μπορεί να είναι επιδερμική, χοριακή ή και μεικτή, είναι αρκετά επίμονη – όσο πιο βαθιά είναι η φλεγμονή τόσο περισσότερο παραμένει στην επιδερμίδα- και διαρκεί μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Πως αντιμετωπίζεται. Γλυκολικό οξύ και ρετινόλη μπορούν να απαλύνουν ή και να απομακρύνουν συντομότερα τα σημάδια της φλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Ισχυρός κερατολυτικός παράγοντας το πρώτο ,κάνει βαθιά απολέπιση, ενώ η ρετινόλη επιταχύνοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό βοηθά στην ταχύτερη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να ανακτά τον ομοιόμορφο χρωματικό της τόνο χάρη στα υγιή, νεανικά κύτταρα που ανέρχονται στη επιφάνεια.

Υπεριώδης ακτινοβολία

Τι συμβαίνει. Ο ήλιος- και συμφωνούν όλοι σ' αυτό- είναι η βασική αιτία για τις μικρές καφέ κηλίδες ή εφηλίδες που εμφανίζονται και είναι το πρώτο σημάδι γήρανσης- φωτογήρανσης για να ακριβολογούμε- της επιδερμίδας. Εμφανίζονται συνήθως στο κατώφλι των σαράντα χρόνων και είναι πιο συχνές στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Τους λόγους τους γνωρίζουμε. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δίνει το σύνθημα στα κύτταρα να ενεργοποιήσουν τους φυσικούς αμυντικούς τους μηχανισμούς. Με τη βοήθεια της τυροσινάσης τα μελανινοκύτταρα- ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας- που βρίσκονται στη βασική στιβάδα του δέρματος ενεργοποιούνται και παράγουν μελανίνη. Με το πέρασμα όμως τους χρόνου και εξαιτίας της αθροιστικής δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας, η παραγωγή μελανίνης απορρυθμίζεται με αποτέλεσμα τόσο την υπερπαραγωγή όσο και την ανομοιόμορφη κατανομή της στην επιφανειακή στιβάδα.

Πως αντιμετωπίζεται. Αντιοξειδωτικά, οξέα φρούτων και ρετινόλη έχουν αποδείξει ότι μπορούν να απαλύνουν έως και να σβήσουν, όσο είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, τις ηλιακές κηλίδες. Από τα πρώτα, τον κύριο λόγο στη μάχη κατά της φωτογήρανσης τον έχει η βιταμίνη C σε καθαρή μορφή ή σε συνδυασμό με άλλους δραστικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα είναι το φερουλικό οξύ ή το εκχύλισμα γλυκόριζας . Εξουδετερώνει τις ασταθείς ελεύθερες ρίζες και αναστέλλει τη λειτουργία της τυροσινάσης, του ενζύμου που συνεργεί στην ενεργοποίηση των μελανινοκυττάρων . Λειτουργεί δηλαδή τόσο προληπτικά προστατεύοντας τα κύτταρα από την οξειδωτική φθορά,όσο και επανορθωτικά απαλύνοντας αισθητά τις σκουρόχρωμες κηλίδες.

Ορμονικές διαταραχές

Τι συμβαίνει. Εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά χάπια ή ορμονοθεραπεία στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι οι αιτίες για τις ορμονικής προέλευσης μελαγχρωματικές αλλοιώσεις της επιδερμίδας. Το μέλασμα ή «μάσκα εγκυμονύνης» , όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά, εκδηλώνεται με καστανές κηλίδες κυρίως σε σημεία που εκτίθενται συχνά στον ήλιο στα μάγουλα, στο μέτωπο, στο πιγούνι, τη μύτη και το άνω χείλος αλλά και στα μπράτσα. Η εμφάνιση του μελάσματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται άμεσα με τις ορμονικές διαταραχές του οργανισμού κατά τη χρήση αντισυλληπτικών ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυση. Και είναι πολύ πιθανόν οι παραπάνω ορμόνες να ενισχύουν την καταστροφική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας .

Πως αντιμετωπίζεται. Η επιδερμίδα με υπερμελάγχρωση είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης παραπανίσιας ποσότητας μελανίνης στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος. Γι αυτό τα οξέα - γλυκολικό και γαλακτικό – που κάνουν βαθιά απολέπιση έχουν τον πρώτο λόγο όταν το ζητούμενο είναι να ανακτήσει η επιδερμίδα τον ομοιόμορφο χρωματικό της τόνο. Σταθερή αξία φυσικά παραμένει η ρετινόλη που χάρη στην τόνωση του κυτταρικού μεταβολισμού επιταχύνει την απόπτωση των νεκρών, κατεστραμμένων κυττάρων.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                   

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;