CONNECT:  
             

Ραγάδες: Όταν το δέρμα φτάνει στα όριά του

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

stretch marks Μοιάζουν να χαράζουν το σώμα μας για να μας θυμίζουν σημαντικές φάσεις της ζωής μας, την εφηβεία, μια εγκυμοσύνη… Η αλήθεια όμως είναι πιο πεζή και έχει να κάνει με το δέρμα μας και τις αντοχές του.

Για να προλάβουμε τις ραγάδες και, ως ένα βαθμό, να περιορίσουμε τα σημάδια τους, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τους λόγους που εμφανίζονται και τους μηχανισμούς που οδηγούν στον σχηματισμό τους.

Μια επιδερμίδα-λάστιχο…

Το δέρμα μας έχει ελαστικότητα, μια μοναδική ιδιότητα που του επιτρέπει να τεντώνεται και στη συνέχεια να ανακτά το σχήμα του. Η επιδερμίδα αντλεί τη δύναμη αυτή από το χόριο, τη στιβάδα που βρίσκεται από κάτω. Εκεί υπάρχουν οι ισχυρές ίνες κολλαγόνου που δίνουν σφρίγος και πυκνότητα στο δέρμα και ανάμεσά τους βρίσκονται διάσπαρτες ίνες μιας άλλης πρωτεΐνης, της ελαστίνης. Χάρη στη δομή τους –μοιάζουν με ελατήρια- μπορούν να τεντώνονται και στη συνέχεια, όταν η αιτία δεν υφίσταται πια, να επανέρχονται στο αρχικό τους μήκος-ή σχεδόν… Η επαναφορά γίνεται ομαλά μόνο όταν η δύναμη τάσης, αυτή που κάνει τις ίνες να τεντώνονται, υποχωρήσει σχετικά σύντομα και η διαδικασία αυτή έχει γίνει αργά και ομοιόμορφα-φανταστείτε ένα λαστιχάκι που το τεντώνουμε αργά και μετά το αφήνουμε.

Αντίθετα, όταν η δύναμη τάσης ασκηθεί απότομα ή/και διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ελαστικές ίνες στου δέρματος χάνουν την ικανότητά τους να επανέρχονται-φανταστείτε τώρα να τυλίγουμε το λαστιχάκι γύρω από ένα κύλινδρο-π.χ. μια αφίσα- και να το αφήνουμε έτσι για μήνες, ή να φουσκώνουμε υπερβολικά ένα μπαλόνι και στη συνέχεια να το ξεφουσκώνουμε. Το «ξεχείλωμα» που βλέπουμε στο λαστιχάκι ή το μπαλόνι συμβαίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στο δέρμα μας. Σε αυτήν ακριβώς την αδυναμία επαναφοράς οφείλεται ο σχηματισμός ραγάδων στο σώμα.

Πώς σχηματίζονται οι ραγάδες;

Έπειτα από ένα βαθύ κόψιμο, το δέρμα επουλώνεται φέρνοντας πιο κοντά τα δύο τμήματα που έχουν κοπεί, μέχρις ότου συγκολληθούν. Μερικές φορές όμως, αν τα δύο άκρα δεν πλησιάσουν αρκετά, σχηματίζεται ουλή. Οι ραγάδες είναι κι αυτές μια μορφή ουλής και μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους οπουδήποτε: στην κοιλιά, στους γλουτούς, στο στήθος, στο εσωτερικό των μπράτσων…. Οι ελαστικές ίνες είναι έτσι δομημένες ώστε, να τεντώνονται και να επανέρχονται. Κάτω από ειδικές συνθήκες π.χ. στους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, η τάση στην περιοχή της κοιλιάς ή και του στήθους, είναι τόσο απότομη που οι ίνες σπάνε και το δέρμα τραυματίζεται, «σχίζεται» στο εσωτερικό του. Η επούλωσή του όμως είναι ατελής, γιατί από τη διαδικασία απουσιάζουν ορισμένα συστατικά του δέρματος, με πιο χαρακτηριστική τη μελανίνη. Λόγω της περιορισμένης παραγωγής της, οι ραγάδες, όταν υποχωρήσει το κόκκινο ή μοβ χρώμα της φλεγμονής-αποτέλεσμα της αύξησης της ροής του αίματος εξαιτίας του τραυματισμού του δέρματος- αποκτούν ένα υπόλευκο ή γκριζωπό χρώμα που τις κάνει να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο δέρμα. Πολλές φορές οι ραγάδες δεν είναι άμεσα ορατές- μολονότι η βλάβη έχει ήδη συντελεστεί- αλλά εμφανίζονται μετά τον τοκετό ή έπειτα από σημαντική απώλεια βάρους.

Μπορούμε να τις προλάβουμε;

Ενώ η γενετική προδιάθεση, οι αυξομειώσεις του βάρους ή το απότομο ύψος που παίρνουν οι έφηβες, είναι καταστάσεις που δεν μπορούν ακριβώς να προβλεφθούν, μια εγκυμοσύνη έχει… προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, επομένως έχουμε περιθώριο να δράσουμε για να προλάβουμε τις ραγάδες. Λύσεις βέβαια δεν έχουμε πολλές. Η αποτελεσματικότερη μέθοδος προστασίας της ελαστικότητας της επιδερμίδας και δραστικής μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ραγάδων, είναι βέβαια η ενυδάτωση. Η εφαρμογή, με απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ, μιας πλούσιας θρεπτικής κρέμας ή ενός ελαίου στην περιοχή της κοιλιάς-κάθε πρωί, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης- μειώνει το στρες των ιστών του χορίου και τη φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που προκαλεί το τέντωμα του δέρματος. Επίσης κάθε βράδυ, ιδιαίτερα στους 3 τελευταίους μήνες πριν τον τοκετό, η χρήση προϊόντων με συστατικά που ενισχύουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου, μπορεί να συμβάλλει στην επανόρθωση των φθορών που έχει ήδη υποστεί το δίκτυο των ινών του από το στρες και να αυξήσει το πάχος και την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας.

Κι αν δεν τις αποφύγουμε;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι ραγάδες, από τη στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους δεν εξαφανίζονται δυστυχώς με τις καλλυντικές κρέμες, απλώς απαλύνονται. Δραστική λύση μπορούν να δώσουν μόνο κάποιες από τις μη επεμβατικές μεθόδους της αισθητικής δερματολογίας και χειρουργικής. Για παράδειγμα, οι θεραπείες μικροδερμοαπόξεσης (microdermabrasion) με λέιζερ και τα χημικά peelings, βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας και καμουφλάρουν τις ραγάδες, ενώ οι υπέρηχοι (ultrasounds), μπορούν με τη βοήθεια της θερμότητας να ενεργοποιήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και να κάνουν τις ραγάδες λιγότερο ορατές.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                         

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ELBOWS AND KNEES

 

2023-05-05
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας

Αγκώνες και γόνατα. Δύο περιοχές του σώματος που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να...  

jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

deodorants

 

2020-05-27
Όσα γνωρίζουμε -και όσα δεν γνωρίζουμε- για τον ιδρώτα και τα αποσμητικά

Παρά το διάλειμμα δροσιάς που διαδέχτηκε τον πρόωρο μαγιάτικο καύσωνα, ένα ακόμα ζεστό καλοκαίρι...  

 

2020-08-31
Μια σιλουέτα στα κιλά της, μια επιδερμίδα στα καλύτερά της

Απαλλαγείτε γρήγορα από τα παραπανίσια κιλά των διακοπών, εντάσσοντας στο καθημερινό σας μενού 5...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;