CONNECT:  
             

Κανονική επιδερμίδα. Και όμως υπάρχει

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

glowing Μοιάζει με είδος προς εξαφάνιση. Η κανονική επιδερμίδα, συνώνυμο της ιδανικής , για τις περισσότερες γυναίκες, σπάνια αναφέρεται σε άρθρα ομορφιάς . Ξεχνάμε, όπως αποδεικνύεται, ότι τα περισσότερα «προβλήματα» που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας, αφορούν κυρίως σε επίκτητες καταστάσεις μέσα στο χρόνο.

Φωτεινή, λεία, απαλή , ανεκτική , χωρίς ορατές ατέλειες . Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κανονικής -ή μήπως της ιδανικής;- επιδερμίδας. Για την πλειοψηφία των γυναικών, ο συγκεκριμένος τύπος δέρματος είναι …άγνωστη λέξη. Για τους ειδικούς, η κανονική επιδερμίδα υπάρχει και σε μεγαλύτερο ποσοστό από όσο ίσως υποπτευόμαστε. Αρκεί να μάθουμε να την ξεχωρίζουμε.

Πως την αναγνωρίζουμε. Είναι γνωστό, ότι η επιδερμίδα στο πέρασμα του χρόνου αλλάζει. Το γεγονός ότι σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο εμφανίζεται έντονη λιπαρότητα στη μύτη ή στο πιγούνι ή περιστασιακή ευαισθητοποίηση που εκδηλώνεται με δυσανεξία, είτε σε καλλυντικά προϊόντα είτε στο κρύο, το νερό και τον αέρα δεν σημαίνει ότι η επιδερμίδα έγινε ξαφνικά λιπαρή- στην πρώτη περίπτωση- ή ευαίσθητη, στη δεύτερη. Η κανονική λοιπόν επιδερμίδα:

·είναι φωτεινή, διαυγής στην χροιά, λεία και απαλή στην υφή.

·σε ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνεται λιπαρή -σε έντονη ζέστη- ή να εμφανίζει ξηρότητα σε συνθήκες παγωνιάς , πολύ σύντομα όμως επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση.

·οι πόροι δεν είναι έντονα ορατοί

·δεν «τραβάει», ούτε καταλήγει ξηρή στο τέλος της μέρας

·δεν γυαλίζει στη διάρκεια της μέρας, ιδιαίτερα στα γνωστά «ύποπτα» σημεία, μέτωπο, μύτη και πιγούνι.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα αποθέματα υγρασίας είναι επαρκή και η επιδερμίδα ενυδατώνεται σωστά, οι εκκρίσεις του σμήγματος είναι φυσιολογικές και ο κυτταρικός μεταβολισμός λειτουργεί άψογα. Παρόλα αυτά, ακόμη και η κανονική επιδερμίδα, όπως κάθε τύπος άλλωστε, στο πέρασμα του χρόνου αποκτά νέες ανάγκες. Ορμονικοί παράγοντες, κληρονομικότητα, κάπνισμα, στρες, διατροφή, περιβαλλοντικές συνθήκες, αθροιστική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων είναι οι αιτίες για τις αλλαγές που εκδηλώνονται στην κανονική επιδερμίδα. Γι αυτό και είναι απαραίτητο να μάθουμε να διαχωρίζουμε τον τύπο δέρματος, από τις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας που προκύπτουν από εξωγενείς, κυρίως, παράγοντες, σε κάθε στιγμή της ζωής μας.

Τι χρειάζεται. Η ειδοποιός διαφορά της κανονικής επιδερμίδας συγκριτικά με κάθε άλλο τύπο, είναι ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για να παραμένει φωτεινή, λεία και υγιής. Αρκεί φυσικά να ακολουθούμε τις βασικές αρχές για τη σωστή καθημερινή περιποίηση, επιλέγοντας απαλές συνθέσεις που προστατεύουν αλλά και ενισχύουν τις φυσιολογικές λειτουργίες της επιδερμίδας.

Καθαρισμός. Είναι η πιο σημαντική κίνηση στην καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας. Απομακρύνει μακιγιάζ, σκόνη, ρύπους και επιπλέον προετοιμάζει την επιδερμίδα να δεχτεί τα ευεργετικά συστατικά των προϊόντων περιποίησης. Σταδιακά και όσο τα χρόνια περνούν προσθέτουμε την απολέπιση- για πιο βαθύ καθαρισμό- επενδύοντας ιδιαίτερα στα α-υδροξυοξέα (AHA) που αναζωογονούν και χαρίζουν άμεση λάμψη.

Ενυδάτωση. Ιδανικά με αντηλιακό δείκτη προστασίας ακόμη και για τις συννεφιασμένες μέρες του χρόνου. Μόνον όταν η επιδερμίδα ενυδατώνεται σωστά, οχυρώνεται αποτελεσματικά στα σημάδια του χρόνου. Εννοείται ότι και η καθημερινή ενυδατική περιποίηση από δεκαετία σε δεκαετία, διαφοροποιείται ανάλογα , προσαρμόζεται δηλαδή στις εξειδικευμένες ανάγκες του δέρματος όσο τα χρόνια περνούν. Οι συνθέσεις των προϊόντων ενισχύονται με αντιγηραντικούς παράγοντες για αντιρυτιδική ή /και συσφιγκτική δράση.

Αντιοξειδωτική προστασία. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα από τις καθημερινές, περιβαλλοντικές επιθέσεις, τον βασικό λόγο πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας στις μέρες μας. Ήλιος αλλά και όζον ή μικροσωματίδια που πλανώνται στην ατμόσφαιρα, αποτελούν τη σύγχρονη απειλή για την υγεία κάθε τύπου επιδερμίδας . Οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες που περιλαμβάνονται σε ορούς ή κρέμες καθημερινής περιποίησης είναι ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσουμε τη φωτεινότητα και ομοιομορφία στο χρωματικό τόνο που χαρακτηρίζει την κανονική επιδερμίδα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                  

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cosmetic results2

 

2021-05-10
Πόσο γρήγορα θα δω αλλαγές στην επιδερμίδα μου;

Σε πείσμα των διαφημιστικών μηνυμάτων, που υπόσχονται θαύματα σε λίγα λεπτά, τα προϊόντα καθημερινής...  

dry skin

 

2021-10-06
Ξηρή επιδερμίδα: ο λόγος που οι ρυτίδες εμφανίζονται πρόωρα;

Ο μύθος θέλει τις ξηρές επιδερμίδες να αποκτούν ρυτίδες πολύ νωρίτερα από τις λιπαρές. Τι πραγματικά...  

what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2021-06-18
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

freckles

 

2021-03-29
2 λόγοι που οι κηλίδες επιμένουν

Η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει πληθώρα αποχρωματιστικών και απολεπιστικών ενεργών συστατικών που...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  

skincare mistakes

 

2021-04-12
Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα λαμπερή, σφριγηλή, χωρίς ατέλειες, χωρίς ρυτίδες γι’ αυτό και της προσφέρουμε...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;