CONNECT:  
             

Μύθοι και αλήθειες για τα αποσμητικά

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

sweating ​Στην καρδιά του καλοκαιριού, οι καύσωνες είναι αναμενόμενοι . Κάθε φορά όμως που ο υδράργυρος ανεβαίνει και  η μάχη με τον ιδρώτα δίνεται στα… πεδία της ασφάλτου και των  μέσων μαζικής μεταφοράς, κάποιοι επαναφέρουν το γνωστό debate. Αποσμητικά ή αντιιδρωτικά; Εξουδετέρωση ή ...συγκάλυψη της κακοσμίας; Πόσο ασφαλή ή πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη και τι οι μύθοι που τα περιβάλλουν.

Γιατί ιδρώνουμε;

Το σώμα μας διαθέτει από 2 έως 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες με βασική τους αποστολή τη θερμορύθμιση. Τι σημαίνει αυτό; Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η θερμοκρασία του σώματός μας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Μόλις αρχίσει να ανεβαίνει η πρώτη, ο υποθάλαμος- ο θερμοστάτης του υγιούς οργανισμού που βρίσκεται στον εγκέφαλο και ρυθμίζει την θερμοκρασία μας περίπου στους 37ο - σημαίνει συναγερμό και δίνει εντολή στους ιδρωτοποιούς αδένες να αναλάβουν δράση. Ο ιδρώτας που παράγεται, εξατμίζεται, ψύχεται και μας επαναφέρει σε κατάσταση ομοιόστασης, δηλαδή ισορροπίας ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και το σώμα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και κάθε φορά που η εσωτερική μας θερμοκρασία αυξάνεται εξαιτίας επίπονης σωματικής άσκησης ή έντονων συνθηκών στρες. Η φυσιολογική διαδικασία της εφίδρωσης, δεν θα μας απασχολούσε ιδιαίτερα αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της κακοσμίας.

Τι… μυρίζει;

Ο ιδρώτας που παράγεται από τους εκκρινείς αδένες και εναποτίθεται στο σύνολο της επιφάνειας του δέρματος-κυρίως όμως στο κεφάλι, στις παλάμες και στα πέλματα-, είναι κατά κανόνα άοσμος καθώς αποτελείται κατά 99% από νερό και λιγοστές οργανικές ουσίες (χλωριούχο νάτριο και κάλιο). Αυτός είναι ο ιδρώτας που ψύχεται. Αντίθετα, οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες που αναπτύσσονται κατά την εφηβεία, βρίσκονται σε «κλειστές» περιοχές ή με έντονη τριχοφυΐα, όπως είναι οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα και ο ιδρώτας που εκκρίνουν δεν έχει σαφή ρόλο-σύμφωνα με μια θεωρία λειτουργεί ως αρχέγονος σεξουαλικός «messenger» . Ο ιδρώτας αυτός, είναι ένα πιο πηχτό, άοσμο υγρό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμμωνία, λιπίδια και υδατάνθρακες. Εκβάλλει στην επιφάνεια του δέρματος μέσω των τριχοθυλακίων και αποκτά ιδιάζουσα οσμή – κακοσμία- εξαιτίας των βακτηριδίων που αναπτύσσονται εύκολα σε θερμό και υγρό περιβάλλον. Το πρόβλημα επιτείνουν η ψυχολογική μας κατάσταση και το στρες.

Έλεγχος ή κάλυψη;

Στην αγορά των καλλυντικών, η υπερβολική εφίδρωση όπως και η κακοσμία αντιμετωπίζονται με δύο βασικές κατηγορίες προϊόντων, τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά. Τα πρώτα, περιέχουν ενεργά συστατικά, κυρίως άλατα αλουμινίου, τα οποία ρυθμίζουν την έκκριση του ιδρώτα φράζοντας παροδικά τους ιδρωτοποιούς αδένες της μασχάλης κατά 60% περίπου. Τα δεύτερα, δεν σταματούν την εφίδρωση. Με τα συστατικά που περιέχουν, κάνουν το περιβάλλον της μασχάλης λιγότερο «φιλικό» προς τα βακτηρίδια ή απλώς εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές καλύπτοντάς τις με άρωμα. Η διάκριση αυτή δεν είναι πάντα ξεκάθαρη καθώς κυκλοφορούν προϊόντα που συνδυάζουν την αποσμητική με την αντιιδρωτική δράση.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα αποσμητικά είναι αποτελεσματικότερα όταν η χρήση τους γίνεται σε καθαρή επιδερμίδα το βράδυ –όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη και η παραγωγή ιδρώτα μικρότερη- και επαναλαμβάνεται το επόμενο πρωί. Δεν έχουν πάντως όλες οι μορφές αποσμητικών έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Τα αποσμητικά σε μορφή roll-on είναι πιο αποτελεσματικά από τα σπρέι και τα στικ, έστω κι αν έχουν την ίδια σύνθεση.

Μύθοι και αλήθειες

Τα αποσμητικά προϊόντα έχουν κατηγορηθεί όσο λίγα καλλυντικά για την “επικίνδυνη” δράση τους. Μολονότι οι αποδείξεις στηρίζονται συνήθως σε κάποιες αόριστες έρευνες, η κινδυνολογία που αναπτύσσεται -συνήθως μέσω διαδικτύου-προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος: Τα αντιιδρωτικά (antiperspirants) «παγιδεύουν» τις τοξίνες στον οργανισμό.

Αλήθεια: Το 95% των τοξινών αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος και των νεφρών. Ο ιδρώτας αποτελεί δευτερεύον δίκτυο αποβολής τοξινών. Ο κύριος ρόλος του είναι να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος . Από την άλλη, οι ιδρωτοποιοί αδένες της μασχάλης δεν ξεπερνούν το 1% από τα εκατομμύρια αδένων που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Απλώς στην περιοχή αυτή ο ιδρώτας γίνεται αντιληπτός γιατί δεν μπορεί να εξατμιστεί εύκολα.

Μύθος: Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά προκαλούν καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια: Το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο έχει δηλώσει κατηγορηματικά, από το 2002, ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα αντιιδρωτικά προκαλούν καρκίνο από τη συσσώρευση επικίνδυνων ουσιών και τοξινών στον ιστό του μαστού. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μάρκες απέσυραν προληπτικά τα parabens από τη σύνθεση των προϊόντων τους.

Tip: Οι γιατροί συστήνουν στις γυναίκες, τη μέρα που θα κάνουν μαστογραφία να μην χρησιμοποιήσουν αντιιδρωτικό ή αποσμητικό γιατί υπάρχει κίνδυνος τα συστατικά τους που μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, να "διαβαστούν" κατά λάθος από τις ακτίνες Χ ως ανωμαλία ή βλάβη του μαστού.

Μύθος: Τα αντιιδρωτικά προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτες, ανιχνεύθηκαν άλατα αλουμινίου (ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά των αντι-ιδρωτικών) στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ, η παρουσία τους ωστόσο δεν συνδέθηκε με τα αίτια εμφάνισης της νόσου. Και στην περίπτωση αυτή, αρκετές εταιρίες απέσυραν προληπτικά τα άλατα αλουμινίου από τις συνθέσεις των προϊόντων τους και τα αντικατέστησαν με ορυκτά άλατα.

Και μια αλήθεια χωρίς μύθο: Ο μόνος υπαρκτός κίνδυνος από τη χρήση αποσμητικού ή αντιιδρωτικού είναι ο ερεθισμός της ευαισθητοποιημένης επιδερμίδας -π.χ. μετά από ξύρισμα ή μικροτραυματισμό της περιοχής. Ωστόσο, τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν έχουν πλέον φόρμουλες με ισορροπημένο pH, δεν είναι δηλαδή όξινο ώστε να ερεθίζει το δέρμα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                       

Σχετικά θέματα
8+1 τρόποι να τα βγάλετε πέρα με τον ιδρώτα
2014-05-15
8+1 τρόποι να τα βγάλετε πέρα με τον ιδρώτα
 
Κινδυνεύουμε πράγματι από το Triclosan;
2016-01-10
Κινδυνεύουμε πράγματι από το Triclosan;
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;