CONNECT:  
             

Απολέπιση ναι, αλλά πώς;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Exfoliation Peeling, scrub, gommage, polishing, exfoliation … Μπορεί τα προϊόντα απολέπισης να εμφανίζονται με πολλά ονόματα και να μας μπερδεύουν, οι μέθοδοι όμως για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων είναι πάντα δύο. Η μηχανική και η χημική. Ας δούμε το προφίλ της κάθε μιας για να καταλάβουμε πώς η επιδερμίδα μας "αλλάζει δέρμα"....

Τι σημαίνει απολέπιση; Η επιφάνεια της επιδερμίδας μας καλύπτεται από 15-20 στιβάδες νεκρών κυττάρων. Ο ρόλος των κερατινοκυττάρων, όπως ονομάζονται, είναι να προστατεύουν τους ζωντανούς ιστούς από το εξωτερικό περιβάλλον . Τα επιφανειακά κερατινοκύτταρα αποβάλλονται καθημερινά ενώ αντικαθίστανται πλήρως κάθε 2 εβδομάδες. Ωστόσο, η φυσική αυτή διαδικασία δεν ακολουθεί πάντα τους ίδιους ρυθμούς και μερικές φορές τα κύτταρα απομακρύνονται πιο αργά από όσο πρέπει. Η βραδύτητα αυτή έχει σαν συνέπεια η επιδερμίδα να δείχνει θαμπή, ανομοιόμορφη και τραχιά καθώς καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα νεκρών κυττάρων.

Η καλλυντική απολέπιση υποβοηθά και επιταχύνει τη φυσική διαδικασία απομάκρυνσής τους- χωρίς ωστόσο να περιορίζει την προστατευτική λειτουργία των κερατινοκυττάρων- με δύο τρόπους. Τον μηχανικό και τον χημικό. Στην αγγλική γλώσσα έχει καθιερωθεί ο όρος peel ή peeling για να περιγράψει την χημική απολέπιση, σε αντιδιαστολή με το scrub που παραπέμπει στη μηχανική. Στα ελληνικά χρησιμοποιείται η λέξη απολέπιση και για τις δύο μεθόδους.

Η μηχανική απολέπιση

Φανταστείτε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το σμυριδόχαρτο για να λειάνουμε ένα κομμάτι ξύλο και θα έχετε μια εικόνα για το πώς λειτουργεί η μηχανική απολέπιση-ευτυχώς όμως ηπιότερα… Με άλλα λόγια, οι κόκκοι που συνήθως περιέχουν τα απολεπιστικά προϊόντα ανασηκώνουν και αποκολλούν με την τριβή, τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας . Η μέθοδος αυτή κατηγορείται συχνά ότι δεν είναι φιλική με την επιδερμίδα . Η αποτελεσματικότητα όμως της μηχανικής απολέπισης αλλά και η επιθετικότητά της, εξαρτώνται από το είδος και το μέγεθος των κόκκων που περιέχει η σύνθεση όπως και από τη συχνότητα ή τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα προϊόντα. Η αλήθεια είναι ότι συχνά, έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι η σύνθεση που επιλέξαμε δεν «δουλεύει» επειδή δεν αισθανόμαστε… κάτι με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή ή να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη δύναμη. Με τον τρόπο όμως αυτό, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τραυματίσουμε τον προστατευτικό φραγμό της κεράτινης στιβάδας και να ανοίξουμε το δρόμο στην αφυδάτωση.

Αυτό που συστήνουν πάντα οι δερματολόγοι και οι επαγγελματίες αισθητικοί είναι η εφαρμογή των προϊόντων μηχανικής απολέπισης να γίνεται με απαλές κυκλικές κινήσεις για 1-2 λεπτά και όχι με γρήγορο και βίαιο τρίψιμο που θα ερεθίσει την επιδερμίδα χωρίς να της προσφέρει μεγαλύτερη δράση.

Τα συστατικά της φύσης: Η προέλευση των συστατικών που εμπλουτίζουν τις απολεπιστικές φόρμουλες είναι συνήθως φυσική. Στα πιο δημοφιλή αλλά και πιο «σκληρά» συστατικά περιλαμβάνοντα τα θρυμματισμένα κουκούτσια καρπών (π.χ. του βερίκοκου ή της ελιάς). Από το μέγεθος των σωματιδίων εξαρτάται τόσο η χρήση τους (πρόσωπο ή σώμα), όσο και η δράση- ή η ερεθιστικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούν προσεκτική εφαρμογή και κατά προτίμηση, μόνο στο σώμα. Στην ίδια ομάδα κατατάσσονται και οι απολεπιστικοί κόκκοι θαλασσινού αλατιού, ορυκτών ή κρυσταλλικής ζάχαρης.

Αναζητώντας ηπιότερους τρόπους μηχανικής απολέπισης, πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια φυτικούς κόκκους jojoba, μπαμπού κ.α., οι οποίοι παρασκευάζονται από υδρογονωμένο έλαιο των φυτών αυτών, χημικά επεξεργασμένο. Οι διάφανοι αυτοί κόκκοι είναι εξίσου αποτελεσματικοί αλλά περισσότερο φιλικοί προς την επιδερμίδα.

Οι κόκκοι βλάπτουν σοβαρά το… περιβάλλον: Μια άλλη κατηγορία για την οποία γίνεται τελευταία πολύς λόγος, είναι τα απολεπιστικά μικροσφαιρίδια συνθετικής προέλευσης. Τα συστατικά αυτά, τα οποία βλέπουμε συνήθως να «κολυμπούν» σε απολεπιστικά ζελ, χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από την βιομηχανία καλλυντικών γιατί λόγω του υλικού τους (παρασκευάζονται από πολυαιθυλένιο, ένα είδος πλαστικού), αφενός ήταν πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με τα φυσικά απολεπιστικά, αφετέρου δε μπορούσαν να πάρουν οποιοδήποτε μέγεθος ή σχήμα, έτσι ώστε να κάνουν τη μηχανική απολέπιση πιο «φιλική» προς την επιδερμίδα . Αποδείχθηκε όμως ότι τα μικροσφαιρίδια αυτά φτάνοντας μέσω της αποχέτευσης στα νερά των ποταμών και των λιμνών, μετατρέπονταν σε περιβαλλοντικές τοξίνες. Για το λόγο αυτό, υπάρχει σκέψη να απαγορευτεί εντελώς η χρήση τους- αρκετές πολιτείες της Αμερικής το έχουν ήδη κάνει- ενώ πολλές εταιρίες καλλυντικών χρησιμοποιούν πλέον άλλα συστατικά, φιλικά όχι μόνο προς την επιδερμίδα αλλά και για το περιβάλλον.

Τα «αξεσουάρ» της τεχνολογίας: Η εξέλιξη του παραδοσιακού και πολύ αποτελεσματικού «γαντιού για τρίψιμο» από λούφα, κατάλληλου ωστόσο μόνο για το σώμα, έδωσε ίσως την ιδέα για τα καινοτόμα απολεπιστικά σφουγγαράκια από μικροΐνες. Ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ασία, άρχισαν τον τελευταίο καιρό να γίνονται γνωστά και στην Ευρώπη. Οι «σπόγγοι Konjac» όπως ονομάζονται, κατασκευάζονται από τις ρίζες του φυτού κονγιάκ ή «γλώσσα του διαβόλου» που ευδοκιμεί στα τροπικά εδάφη της νοτιοανατολικής Ασίας. Προσφέρουν ήπια απολέπιση και ενδείκνυνται για χρήση στην επιδερμίδα τόσο του προσώπου όσο και του σώματος .

Η χημική απολέπιση

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τριβή του απολεπιστικού συστατικού με την επιδερμίδα αλλά για μια έμμεση και όχι πάντα εμφανή διαδικασία. Με τη χημική απολέπιση εξομαλύνεται ο κυτταρικός μεταβολισμός, αλλάζει δηλαδή η ταχύτητα με την οποία τα νέα –νεκρά- κύτταρα ανεβαίνουν στην κεράτινη στιβάδα και απωθούν τα παλιότερα. Για να γίνει αυτό, τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται, φτάνουν στις κατώτερες στιβάδες και «αναγκάζουν» τα ζωντανά κύτταρα να επιταχύνουν τη διαίρεσή τους. Άλλα πάλι, διαλύουν την «κόλλα» με την οποία συνδέονται τα κερατινοκύτταρα μεταξύ τους, διευκολύνοντας έτσι την απομάκρυνσή τους. Η χημική απολέπιση θεωρείται –και είναι- ηπιότερη από την μηχανική, η αποτελεσματικότητά της όμως εξαρτάται από τη φόρμουλα του προϊόντος και την περιεκτικότητά του σε ενεργά συστατικά από τα οποία τα πιο γνωστά είναι τα υδροξυοξέα και τα ένζυμα.

Τα υδροξυοξέα: Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται τα πιο γνωστά χημικά απολεπιστικά συστατικά. Ο ακριβής τρόπος δράσης τους δεν είναι απόλυτα γνωστός, οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και συγχρόνως δρουν κερατολυτικά, δηλαδή διαλύουν τους δεσμούς μεταξύ των κερατινοκυττάρων. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι τα συστατικά αυτά, επιταχύνοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό προσφέρουν και αξιόλογη αντιγηραντική δράση καταπολεμώντας δυσχρωμίες και βελτιώνοντας την όψη των λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Η αποτελεσματικότητά τους πάντως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το pH τη σύνθεσης στην οποία βρίσκονται. Όταν το pH είναι υψηλό, τα υδροξυοξέα δεν μπορούν να διαπεράσουν την επιφάνεια της επιδερμίδας και να δράσουν. Αντίθετα, όταν είναι πολύ χαμηλό, τα υδροξυοξέα κινδυνεύουν να προκαλέσουν ερεθισμό (έγκαυμα) στην επιδερμίδα.

Τα υδροξυοξέα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

ΑΗΑ ή α-υδροξυοξέα: Την πρώτη θέση στην κατηγορία κατέχει το δημοφιλές γλυκολικό οξύ-έχει το μικρότερο μοριακό βάρος και είναι το πιο δραστικό. ΑΗΑ όμως είναι και το γαλακτικό, το μηλικό, το κιτρικό και το μανδελικό οξύ.

ΒΗΑ ή β- υδροξυοξέα: Εδώ, το πιο γνωστό συστατικό είναι βέβαια το σαλικυλικό οξύ, .

Σε τι διαφέρουν;

-Τα ΑΗΑ είναι υδατοδιαλυτά συστατικά. Ενδείκνυνται για ξηρές επιδερμίδες και χρησιμοποιούνται περισσότερο για την αντιγηραντική τους δράση. Αντίθετα τα ΒΗΑ είναι λιποδιαλυτά και ενδείκνυνται περισσότερο για λιπαρές με τάση ακμής επιδερμίδες– για παράδειγμα, το σαλικυλικό οξύ διαπερνά το σμήγμα και καθαρίζει σε βάθος τους φραγμένους πόρους.

-Τα ΑΗΑ, κυρίως το γλυκολικό οξύ, προκαλούν φωτοευαισθησία και γι αυτό την εφαρμογή τους πρέπει να ακολουθεί πάντα αντηλιακό . Αντίθετα, το σαλικυλικό οξύ που είναι ΒΗΑ, όχι μόνο δεν είναι ερεθιστικό αλλά παρέχει και ήπια προστασία από τις ακτίνες UV.

Τα ένζυμα: Είναι το «όχημα» για τη λεγόμενη βιολογική ή ενζυμική απολέπιση. Τα ένζυμα είναι γενικά πρωτεΐνες οι οποίες έχουν συγκεκριμένες βιολογικές λειτουργίες. Ανάμεσά τους, οι πρωτεάσες ή πρωτεολυτικά ένζυμα που περιέχουν ορισμένα φρούτα-π.χ. η παπαΐνη από την παπάγια η βρομελίνη από τον ανανά κ.α.), διαλύουν τις αλυσίδες πρωτεϊνών που συγκρατούν τα κερατινοκύτταρα. Τα συστατικά αυτά έχουν μεγάλο μοριακό βάρος και διεισδύουν δύσκολα στην επιδερμίδα, γι αυτό και η απολέπιση με προϊόντα περιέχουν ένζυμα είναι ήπια και κατάλληλη ακόμα και για ευαίσθητες επιδερμίδες.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                              

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;