CONNECT:  
             

Η ζωή στην πόλη προσθέτει ρυτίδες

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

maxres Όλοι συμφωνούν πως οι σύγχρονες περιβαλλοντικές συνθήκες μόνο φιλικές δεν είναι προς την επιδερμίδα. Τρεις στον αριθμό παράγοντες συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε περιβαλλοντική γήρανση και είναι η αιτία για τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες που εμφανίζονται πρόωρα .

Όζον. Όσο είναι στη στρατόσφαιρα, μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν όμως εντοπίζεται στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας , αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ρυπογόνους παράγοντες των σύγχρονων αστικών κέντρων. Η φράση good up high, bad nearby αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δράση του αερίου με την έντονη οσμή , που όταν βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας αποτελεί βασικό συστατικό του φωτοχημικού νέφους . Το όζον λοιπόν οξειδώνει τις κυτταρικές πρωτεΐνες και τα λιπίδια της επιδερμίδας και συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στη χρόνια φλεγμονή της επιδερμίδας, μια από τις κύριες αιτίες πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες που εμφανίζονται πολύ πριν σημάνει το βιολογικό μας ρολόι, αναδεικνύουν τη ζημιά που έχει γίνει. Τη λύση δίνουν τα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα και τα βοηθούν να επανορθώσουν τις φθορές που τυχόν έχουν υποστεί. Από τη μακρά λίστα των αντιοξειδωτικών ουσιών ξεχωρίζουμε τις βιταμίνες C, Ε, το συνένζυμο Q10, το άλφα λιποϊκό οξύ (alpha lipoic acid ALA), τη ρεσβερατρόλη, το ρόδι, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών και αναζητούμε συνθέσεις με υψηλές συγκεντρώσεις που εξασφαλίζουν την πολύτιμη ευεργετική τους δράση.

Αιωρούμενα σωματίδια ( SPM : suspended particulate matter). Στην πραγματικότητα πρόκειται για το μείγμα πολλών ρύπων. Αιθαλομίχλη, σκόνη, καπνός, τζάκια, καυσαέρια αυτοκινήτων συνθέτουν ένα βλαβερό, όπως αποδεικνύεται, κοκτέιλ για την υγεία και καλή όψη της επιδερμίδας. Όσο πιο μικρή διάμετρο έχουν, τόσο πιο επιβλαβή αποδεικνύονται , αφού εισχωρούν άμεσα στους πόρους της επιδερμίδας. Τα σωματίδια αυτά έχουν την τάση να συσσωρεύονται και είναι σχετικά σταθερά στον αέρα. Η αθροιστική τους δράση στο πέρασμα του χρόνου, αποδιοργανώνει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πρόωρα τα πρώτα σημάδια γήρανσης , έντονη αφυδάτωση, θαμπό χρώμα και λεπτές γραμμές ή ρυτίδες -για να μην μιλήσουμε και τις δερματοπάθειες ή αλλεργίες που εκδηλώνονται συχνά και οι οποίες προέρχονται από την έκθεση της επιδερμίδας στο ρυπογόνο περιβάλλον των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Ο καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός - ιδανικά πρωί και βράδυ - έχει αποδειχτεί ο μοναδικός τρόπος να προστατεύσουμε την επιδερμίδα από τα αιωρούμενα σωματίδια.

Υπεριώδης ακτινοβολία. Το όζον, όπως γράψαμε και πιο πάνω, όταν βρίσκεται στην στρατόσφαιρα – το δεύτερο, από την επιφάνεια της γης, στρώμα της ατμόσφαιρας- δρα σαν ένα πολύ ισχυρό φίλτρο το οποίο μας προστατεύει από τον ήλιο, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η αραίωση όμως του στρώματος του όζοντος επιτρέπει στη μη συμβατή με τη ζωή ακτινοβολία UVC να περνά την ατμόσφαιρα ενώ δίνει τη δυνατότητα στις UVA και UVB να φτάνουν σε υψηλότερα ποσοστά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η UVA ακτινοβολία- είναι οι ακτίνες που διεισδύουν σε μεγαλύτερο βάθος και προκαλούν φωτογήρανση- έχει την ίδια ακριβώς ένταση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για την καθημερινή αντηλιακή προστασία με υψηλό SPF. Για τη σωστή προστασία λοιπόν της επιδερμίδας επιλέγουμε, κατά προτίμηση, συνθέσεις με αντηλιακά φίλτρα φυσικής προέλευσης, διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου που αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφανειακή στιβάδα της.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                        

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;