CONNECT:  
             

Πόση χοληστερόλη έχει η …επιδερμίδα σας;

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

skin cholesterol Συνήθως μιλάμε για τις υψηλές τιμές της στο αίμα και την θεωρούμε-δικαίως- παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Για την επιδερμίδα όμως η παρουσία της χοληστερόλης είναι πολύτιμη καθώς εγγυάται την σωστή ενυδάτωση και την προστασία της . Και όταν με το πέρασμα του χρόνου ή τις εχθρικές κλιματολογικές συνθήκες τα επίπεδά της πέφτουν δραματικά, τα καλλυντικά προσφέρονται να την αναπληρώσουν!

Τι είναι

Η χοληστερόλη (cholesterol) είναι μια μονοακόρεστη στεροειδής αλοόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, στο αίμα των ζώων και στις μεμβράνες των φυτών. Στο δέρμα είναι μια από τις τρεις ομάδες λιπιδίων του προστατευτικού φραγμού της κερατίνης στιβάδας της επιδερμίδας που αποτρέπει την υπερβολική απώλεια νερού. Η χοληστερόλη που εμπλουτίζει πολλές καλλυντικές φόρμουλες είναι μια ουσία με συμπαγή, κηρώδη μορφή (μοιάζει σαν βούτυρο) που μιμείται τη δράση της φυσικής χοληστερόλης. Η προέλευσή της είναι ζωική (λανολίνη), ή φυτική (στερόλη)

Τι κάνει

Όπως είναι γνωστό, η χοληστερόλη ( μαζί με τα κεραμίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα) καταλαμβάνει τον μεσοκυττάριο χώρο, διατηρώντας τα κερατινοκύτταρα ενωμένα μεταξύ τους όπως ακριβώς το τσιμέντο στερεώνει τα τούβλα μιας οικοδομής. Σε συνδυασμό με τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες, όπως είναι η ουρία και το γαλακτικό οξύ, τα παραπάνω λιπίδια συγκρατούν το νερό και εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ισορροπία υγρασίας στο δέρμα. Τα επίπεδα όμως της φυσικής χοληστερόλης της επιδερμίδας μειώνονται με την ηλικία αλλά και κατά τους χειμερινούς μήνες . Την αναπλήρωσή της αναλαμβάνουν τότε οι καλλυντικές συνθέσεις που περιέχουν χοληστερόλη, σε συνδυασμό με άλλα λιπίδια (κυρίως κεραμίδια και ελευθερα λιπαρά οξέα). Πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό συστατικό και για το λόγο αυτό τη συναντάμε παντού, από ενυδατικές και αντιγηραντικές κρέμες μέχρι κραγιόν και βαφές μαλλιών. Στην ίδια τη φόρμουλα ενός καλλυντικού προϊόντος η χοληστερόλη παίζει πρώτα απ΄ όλα, ρόλο γαλακτωματοποιητή, εμποδίζοντας τον διαχωρισμό της ελαιώδους από την υδατική φάση ενός γαλακτώματος. Στην επιδερμίδα, έχει μαλακτική δράση, συμβάλλει στην ενίσχυση και επανόρθωση του προστατευτικού φραγμού της κερατίνης στιβάδας, ρυθμίζει την κυτταρική δραστηριότητα και διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας της, αποτρέποντας την αφυδάτωση . Σύμφωνα δε με μελέτη (2012) Κορεατών επιστημόνων, η τοπική εφαρμογή χοληστερόλης προστατεύει την επιδερμίδα από τις φθορές που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Risk factor
Η χοληστερόλη είναι μια από τις πλέον μελετημένες οργανικές ουσίες και κατατάσσεται στη λίστα με τα ασφαλή συστατικά για καλλυντική χρήση, ακόμα και από τους πλέον αυστηρούς οργανισμούς
Μάθετε περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών:

http://www.skingurus.gr/ingredients-a-to-z/

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;