CONNECT:  
             

Τι ακριβώς σημαίνει υγιής επιδερμίδα;

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

5 - tips Σίγουρα δεν είναι η αψεγάδιαστη εικόνα που όλοι ξέρουμε πως αποτελεί έργο της αισθητικής δερματολογίας. Είναι όμως η επιδερμίδα που, στο πέρασμα του χρόνου, παραμένει φωτεινή, λεία και απαλή, ένδειξη ότι οι φυσικοί μηχανισμοί αυτοάμυνας και επιδιόρθωσης λειτουργούν φυσιολογικά, ακόμη κι όταν διαγράφονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Πως ορίζουμε την υγιή επιδερμίδα. Μην βιαστείτε να απαντήσετε πως είναι η επιδερμίδα χωρίς ψεγάδι, γιατί είναι λάθος. Εκτός κι αν έχετε κατά νου τη βρεφική. Τέλεια επιδερμίδα δεν υπάρχει. Όταν συμβαίνει, έχουν αναλάβει δράση, είτε επαγγελματίας μέικαπ άρτιστ ή το Photoshop. Η υγιής λοιπόν επιδερμίδα είναι φωτεινή, διαυγής, λεία και απαλή. Δεν τραβάει στη διάρκεια της μέρας, δεν κοκκινίζει, δεν ξεφλουδίζει, δεν είναι τραχιά και ξηρή. Μπορεί όμως να έχει λεπτές γραμμές, ρυτίδες , ίσως και κάποιες δυσχρωμίες όταν πλέον βρίσκεται σε.... ώριμη ηλικία. Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως λειτουργεί σωστά ,καταρχάς, σαν ασπίδα προστασίας, που αποτρέπει τις επιβλαβείς ουσίες να εισχωρήσουν στις εσωτερικές στιβάδες της, διατηρεί την υγρασία στα φυσιολογικά επίπεδα και ενεργοποιεί αμυντικούς αλλά και επανορθωτικούς μηχανισμούς με στόχο την ταχύτερη επούλωση των «τραυματισμών» από τις καθημερινές εξωτερικές επιθέσεις.

Τι απειλεί την υγεία της επιδερμίδας. Το δέρμα είναι το βασικό όργανο προστασίας του οργανισμού, ένα φυσικό οχυρό απέναντι στα βακτήρια, τις μολύνσεις και την υπεριώδη ακτινοβολία που το απειλούν σοβαρά καθημερινά. Για να παραμένει υγιές, πρέπει η κεράτινη στιβάδα, αυτό, δηλαδή, που εμείς βλέπουμε και αγγίζουμε, να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτική. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν «ρωγμές» στο φυσικό φράγμα που ακούει στο όνομα επιδερμίδα μπορεί να είναι:

· ερεθιστικές ουσίες σε προϊόντα υγιεινής και περιποίησης

· βακτήρια

· αλλεργιογόνα

· σκληροί καθαριστικοί παράγοντες και εντατική απολέπιση που διαταράσσουν την ισορροπία στο υδρολιπιδικό φιλμ

της επιφανειακής στιβάδας

· καυτό νερό

· ηλιακό έγκαυμα

· ατμοσφαιρική μόλυνση

· κάπνισμα

· στρες

· μη ισορροπημένη διατροφή

· χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές όπως είναι η ροδόχρους νόσος

Όταν λοιπόν η επιδερμίδα είναι υγιής, τα σημάδια δυσανεξίας- κοκκινίλες, αίσθηση καύσου, τσούξιμο, ξηρότητα - είτε δεν εκδηλώνονται είτε είναι πιο ήπια και διαρκούν λιγότερο. Κι αν τυχόν εμφανιστούν, η επιδερμίδα καταφέρνει να επουλώσει τις «πληγές» της πολύ σύντομα.

Πως διατηρούμε ανθεκτικό το φράγμα προστασίας και υγιή την επιδερμίδα μας.

Φροντίζουμε για την καθημερινή αντηλιακή προστασία. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ο βασικός λόγος για τις δομικές αλλαγές που συμβαίνουν στα δερματικά κύτταρα, με συνέπεια, σε πρώτο στάδιο τη φωτογήρανση, την πρόωρη δηλαδή γήρανση της επιδερμίδας, ενώ σε προχωρημένο, την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος. Οι δερματολόγοι άλλωστε επιμένουν ότι μετά την ηλικία των τριάντα χρόνων η αντηλιακή κρέμα είναι η κρέμα ημέρας.

Ενισχύουμε την ενυδάτωση. Για να είναι ανθεκτικό το οχυρό, έχει ανάγκη από λιπίδια και υγραντικούς παράγοντες που θα αποτρέψουν την απώλεια υγρασίας στο περιβάλλον και θα διατηρήσουν τα αποθέματα στα επιθυμητά επίπεδα. Επειδή όμως είναι πολλοί οι παράγοντες – εσωτερικοί και εξωτερικοί- που συνεργούν στην αφυδάτωση της επιδερμίδας, εμείς οφείλουμε να αναπληρώνουμε τα κενά με την καθημερινή ενυδάτωση σύμφωνα πάντα με τις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας μας.

Συμπεριλαμβάνουμε την αντιοξειδωτική προστασία στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Ρύποι, καυσαέρια, ηλιακή ακτινοβολία και κάπνισμα είναι η αιτία για το οξειδωτικό στρες, μια ακόμη αίτια πρόωρης γήρανσης . Ο αριθμός των ελεύθερων ριζών που επιτίθενται στην επιδερμίδα είναι πολύ μεγαλύτερος από όσες μπορούν να εξουδετερώσουν οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί της. Τη λύση δίνουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες που αποδεδειγμένα ενισχύουν το σύστημα αυτοάμυνας του δέρματος.

Αποφεύγουμε τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού και την εντατική απολέπιση. Σε αντίθετη περίπτωση, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να «τραυματίσουμε» το υδρολιπιδικό φιλμ της επιφανειακής στιβάδας, να δημιουργήσουμε σοβαρό ρήγμα στο φράγμα προστασίας και να απογυμνώσουμε την επιδερμίδα. Η έντονη ευαισθησία, οι κοκκινίλες και η ξηρότητα που ακολουθούν μας υποδεικνύουν ότι η επιδερμίδα νοσεί.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;