CONNECT:  
             

Μύθοι και αλήθειες για τα συντηρητικά και τις σιλικόνες

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

preservatives in skincare Οι εταιρίες καλλυντικών, φυσικών ή μη, «εξορίζουν» τα  parabens από τη σύνθεση των προϊόντων τους. Κάποιες, κάνουν το ίδιο και με τις σιλικόνες. Αιτία, οι θόρυβος που έχει προκληθεί εδώ και αρκετά χρόνια από ορισμένες επιστημονικές μελέτες ,δημοσιεύσεις ή απλά ...διαδόσεις , σύμφωνα με τις οποίες, οι ουσίες αυτές, κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Αυτή τη φορά ας ακούσουμε τι λέει και η άλλη πλευρά.  

Τα αγνά "βιολογικά" καλλυντικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, είναι πιο φιλικά προς την επιδερμίδα.

Μύθος: Υπάρχει λόγος που τα καλλυντικά περιέχουν συντηρητικά και πολύ περισσότερο εκείνα που έχουν σαν βάση τους το νερό ή κυκλοφορούν σε βαζάκι. Τα συντηρητικά εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μικροβίων στη φόρμουλα της κρέμας , κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της επιδερμίδας-και όχι μόνο. Φανταστείτε, λένε οι δερματολόγοι, να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν σώματος χωρίς καθόλου συντηρητικά, σε ένα σημείο όπου υπάρχει μικροτραυματισμός. Τα βακτηρίδια που ενδεχομένως έχουν αναπτυχθεί, μπορούν εύκολα να περάσουν κάτω από το δέρμα και να το μολύνουν.

Οι σιλικόνες είναι σχεδιασμένες να παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Δεν απορροφούνται .

Αλήθεια: Ο λόγος για τον οποίο πολλά καλλυντικά είναι εμπλουτισμένα με σιλικόνες είναι για να προσφέρουν τη βελούδινη αίσθηση που έχουμε μετά την εφαρμογή της κρέμας ή του μέικαπ στην επιδερμίδα, για να διατηρούν τη φυσική της υγρασία σχηματίζοντας ένα αόρατο φιλμ στην επιφάνειά της , ή για να προστατεύουν και να λειαίνουν την τρίχα όταν προστίθενται σε προϊόντα για τα μαλλιά. Δεν είναι ενεργό συστατικό που χρειάζεται να διεισδύσει στις βαθύτερες στιβάδες-δεν το επιτρέπει άλλωστε το μεγάλο μοριακό τους βάρος- αντίθετα, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των άλλων ενεργών συστατικών που εμπλουτίζουν το συγκεκριμένο προϊόν. Και, όπως έχουμε ξαναπεί, οι σιλικόνες είναι εχθρικές μόνο προς το περιβάλλον-δεν βιοδιασπώνται-, όχι προς την επιδερμίδα.

Τα συντηρητικά είναι επικίνδυνα γιατί απορροφώνται από το δέρμα και αποθηκεύονται στο σώμα.

Μύθος: Στην πλειοψηφία τους συντηρητικά δεν είναι λιποδιαλυτά αλλά υδατοδιαλυτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό, ούτε αποθηκεύονται αλλά αποβάλλονται από το σώμα μέσω των ούρων. Από την άλλη, για να αποθηκευτούν και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας, τα επίπεδα συγκέντρωσης συντηρητικών ουσιών στον οργανισμό θα πρέπει να είναι πολύ υψηλά, κάτι που ποτέ δεν συμβαίνει, έστω κι αν καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλά και διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα.

Από όλα τα συντηρητικά τα parabens είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία μας

Μύθος: Παρά τη φρενίτιδα που έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια, τόσο ο FDA όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατατάσσουν τα parabens (εκτός ορισμένων) στις επικίνδυνες και απαγορευμένες ουσίες. Στην πραγματικότητα τα parabens έχουν μελετηθεί όσο λίγες χημικές ουσίες -χρησιμοποιούνται εδώ και 100 χρόνια- και έχουν περάσει από εξαντλητικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί η ασφάλειά τους. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι απειροελάχιστες ποσότητες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής υγιεινής και απορροφώνται από τον οργανισμό, διασπώνται, μεταβολίζονται πλήρως και αποβάλλονται πριν προλάβουν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Όσο για την οιστρογονική δράση των parabens και τη σύνδεσή τους με τον καρκίνο του μαστού, οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και η μέγιστη καθημερινή έκθεση στις χημικές ουσίες αυτές είναι αδύνατον να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στον οργανισμό. Υπολογίζεται ότι η δράση τους είναι 10.000 φορές πιο ασθενής από αυτήν των φυτοοιστρογόνων που καταναλώνουμε καθημερινά μέσω των τροφών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές, ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά θα πρέπει να εφαρμόζει καθημερινά ποσότητα ίση με 40 κιλά καλλυντικού προϊόντος που περιέχει 0.03% butylparaben-η πιο ισχυρή μορφή paraben- για να γίνει αντιληπτή η ήπια οιστρογονική επίδραση που παρατηρείται σε πειραματόζωα.


Skingurus say: Πιστεύουμε ότι τα συντηρητικά στις φόρμουλες των καλλυντικών είναι ένα αναγκαίο κακό. Εάν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες, λιγότερο «ύποπτες», εξίσου όμως αποτελεσματικές ουσίες ή, ακόμα καλύτερα, εάν βρεθεί τρόπος να απαλλαγούν οι κρέμες μας από τα συντηρητικά χωρίς να κινδυνεύουν να αλλοιωθούν και να γίνουν εστίες μικροβίων, θα είμαστε οι πρώτες που θα χαιρετήσουμε την –τεχνολογική- επανάσταση. Μέχρι τότε, επιλέγουμε προϊόντα –με ή χωρίς parabens….- από αξιόπιστες μάρκες καλλυντικών που εγγυώνται, με διαρκείς ελέγχους την ασφάλεια των συνθέσεών τους.
Όσο για τις σιλικόνες, παρόλο που εύκολα θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από τις καλλυντικές φόρμουλες , ως μη ενεργά συστατικά-την ενυδατική, μαλακτική ή προστατευτική τους δράση μπορούν να αντικαταστήσουν άλλες, περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον ουσίες- η καλλυντική ευχαρίστηση που μας προσφέρουν με την υφή τους τα προϊόντα περιποίησης δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Και, όπως όλες γνωρίζουμε… εκ πείρας, μια κρέμα που δεν μας αρέσει να τη φοράμε, την εγκαταλείπουμε όσα καλά κι αν υπόσχεται…

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;