CONNECT:  
             

Φυτοθεραπεία γένους θηλυκού (ΙΙ)

Guest Editor Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016
Guest Editor

 

Phytotherapy Στρες, αϋπνίες, κατάθλιψη. «Ασθένειες» του σύγχρονου lifestyle. Συχνά, οι γυναίκες επιλέγουν να αντιμετωπίσουν τα διάφορα συμπτώματα, σωματικά και ψυχικά, με τη χρήση φαρμάκων. Μήπως όμως υπάρχει ένας πιο φυσικός τρόπος; Μήπως η λύση για όλα τα προβλήματα, ή τουλάχιστον για πολλά από αυτά, υπάρχει στη φύση;

Η φύση είναι πλούσια σε φυτά με ωφέλιμη αλλά και θεραπευτική δράση (βότανα). Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν φυτά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενοχλητικών σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων με διαφόρους τρόπους, όπως με τη διόρθωση ορμονικών διαταραχών ή την αύξηση των επιπέδων ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Η θεραπευτική που χρησιμοποιεί τα φυτά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας λέγεται φυτοθεραπεία και δεν είναι τυχαίο που επί αιώνες αποτελούσε τη βάση της παραδοσιακής ιατρικής. Σε ποιες περιπτώσεις όμως μπορούν να ικανοποιήσουν τα φυτά τη γυναικεία ανάγκη για καλή ζωή, χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα;

Στρες, αϋπνία, κατάθλιψη

Το στρες, η αϋπνία ή η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες ηλικίες και να επηρεάσουν πολύ την καθημερινότητα της γυναίκας. Η φύση έχει προνοήσει και για αυτά…

Χρυσή ρίζα

Η χρυσή ρίζα, γνωστή και ως Roseroot (Rhodiola rosea), είναι ένα βότανο με προσαρμοσιογόνο δράση, έχει δηλαδή την ικανότητα να βοηθά τον οργανισμό να αντεπεξέλθει συνολικά και να προσαρμοστεί σε διάφορα είδη στρες, όπως χημικό, βιολογικό ή σωματικό. Σύμφωνα με μελέτες, η χρυσή ρίζα συμβάλλει στην αύξηση της πνευματικής και σωματικής απόδοσης, τη μείωση της κόπωσης λόγω αυξημένου άγχους, την οξυγόνωση του εγκεφάλου και των μυών και την ενίσχυση των επιπέδων της ενέργειας. Επίσης, επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας τη διάρκεια της αυτοσυγκέντρωσης και βελτιώνοντας τη μνήμη, τη διάθεση, την πνευματική ικανότητα και την απόδοση στην εργασία. Η χρυσή ρίζα θεωρείται ιδανική για άτομα που νιώθουν ατονία, έχουν μειωμένη απόδοση στην εργασία ή εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, όπως δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστικότητα ή κεφαλαλγίες, που προκύπτουν από έντονη φυσική ή πνευματική καταπόνηση. Μελέτες δείχνουν ότι η χρυσή ρίζα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, μέχρι και κατά 30%.

Τι πρέπει να προσέξουμε: Η χρυσή ρίζα θεωρείται από τα πιο ασφαλή βότανα και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις.

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) θεωρείται ένα φυσικό ηρεμιστικό και υπνωτικό που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της ευερεθιστικότητας, της νευρικότητας, της αϋπνίας και σε καταστάσεις υστερίας. Η βαλεριάνα περιέχει ουσίες με ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Οι ηρεμιστικές ιδιότητες της βαλεριάνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διατήρηση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου. Σύμφωνα με μελέτες, άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες και λαμβάνουν βαλεριάνα έχουν γενικά ευκολότερη και πιο ήσυχη μετάβαση στον ύπνο από άτομα που χρησιμοποιούν τυπικά υπνωτικά ή κάποιο άλλο σκεύασμα τέτοιου τύπου. Έχει αποδειχθεί ότι η βαλεριάνα μειώνει το συχνό ξύπνημα, την ένταση και την ανησυχία και σε αντίθεση με μερικά φάρμακα, εξασφαλίζει έναν υγιή ύπνο, χωρίς να υπάρχει αίσθηση κούρασης την επόμενη ημέρα. Το μέρος του βοτάνου που χρησιμοποιείται είναι η ρίζα.

Τι πρέπει να προσέξουμε: Η βαλεριάνα θεωρείται δραστικό βότανο και έχει θεραπευτική δράση. Δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με ηρεμιστικά φάρμακα ή άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα χωρίς τη συμβουλή γιατρού. Επίσης, ενδέχεται να μειώσει την εγρήγορση.

Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), γνωστό και ως βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s Wort) ή υπερικόν, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τις ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες αλλά και για τη φροντίδα των πληγών (εξωτερική χρήση). Η υπερισίνη, που περιέχεται στο βαλσαμόχορτο, έχει ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα από βαλσαμόχορτο μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης, της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει και συμπτώματα όπως νευρικότητα ή αϋπνία. Το βαλσαμόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ανακουφίσει από εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές.

Τι πρέπει να προσέξουμε: Το βαλσαμόχορτο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με φάρμακα για την κατάθλιψη και μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, π.χ. να μειώσει τη δράση των αντισυλληπτικών ή αντιισταμινικών φαρμάκων. Σε μερικά άτομα μπορεί να παρατηρηθεί φωτοευαισθησία έπειτα από λήψη αφεψήματος από τα φύλλα του. Το πτητικό έλαιο του βοτάνου έχει ερεθιστικές ιδιότητες.

Η Φυτοθεραπεία έχει κανόνες

Από τη λέξη και μόνο φυτοθεραπεία, μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα φυτά, ιδιαίτερα αυτά που ανήκουν στα θεραπευτικά βότανα, μπορεί να έχουν ισχυρή δράση που πιο πολύ θεωρείται θεραπευτική παρά υποστηρικτική. Για το λόγο αυτό, αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βότανο, καλό θα ήταν να ενημερωθούμε πρώτα καταλλήλως για τη δράση του. Υπάρχουν φυτά και βότανα με πολύ ήπια δράση που μπορούν να ληφθούν από τον καθένα, υπάρχουν όμως και βότανα με ισχυρή δράση, όπως το βαλσαμόχορτο και η βαλεριάνα, που πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και με την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνονται κάποια συγκεκριμένα φάρμακα. Γενικά, τα βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, από παιδιά και από άτομα με σοβαρές παθήσεις, ενώ αν κάποιος παίρνει φάρμακα πρέπει να ελέγξει τις αντενδείξεις του βοτάνου που θέλει να πάρει πριν προβεί στη χρήση του.
Αποξηραμένα ή Τυποποιημένα Βότανα; Η επιλογή ενός αποξηραμένου βοτάνου μπορεί να ενέχει κινδύνους. Ακόμα κι αν μας διαβεβαιώσουν ότι ένα αποξηραμένο βότανο προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια και νιώθουμε ασφαλείς για την ποιότητά του, δεν μπορούμε να πάρουμε εγγυήσεις για την περιεκτικότητά του. Ένα αποξηραμένο βότανο μπορεί να προέρχεται από μια πλούσια ή φτωχή σοδειά, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσουμε ένα αποξηραμένο βότανο σήμερα και ένα άλλο μετά από ένα μήνα, η περιεκτικότητά τους σε δραστικά συστατικά μπορεί να είναι τελείως διαφορετική με αποτέλεσμα, λαμβάνοντας την ίδια ποσότητα ξηρού βοτάνου, να παίρνουμε διαφορετική ποσότητα δραστικών συστατικών και να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η λύση για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς για τα βότανα που χρησιμοποιούμε είναι να επιλέγουμε τυποποιημένα βότανα από αξιόπιστες εταιρίες, που μπορούν να μας εγγυηθούν ότι ανεξαρτήτως από την παρτίδα των προϊόντων και τη σοδειά που προέρχονται, αυτά προσφέρουν την ίδια ποσότητα δραστικών συστατικών και άρα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το www.y-o.gr

 

Σχετικά θέματα
Φυτοθεραπεία γένους θηλυκού  (Ι)
2016-02-06
Φυτοθεραπεία γένους θηλυκού (Ι)
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;