CONNECT:  
             

Πόση ρετινόλη χρειάζεται η επιδερμίδα;

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

retinol in skincare Όσο αποτελεσματική κι αν είναι η ρετινόλη, υπάρχει πάντα η πιθανότητα, σε υψηλές συγκεντρώσεις, να μην γίνει ανεκτή. Για να αποφύγουμε λοιπόν τυχόν ερεθισμούς αναζητούμε τις συνθέσεις με την ιδανική περιεκτικότητα για τις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας μας και αυξάνουμε τη δοσολογία σταδιακά ή όταν οι …συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Η ρετινόλη , η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α , είναι ένα από τα πιο δραστικά συστατικά της σύγχρονης κοσμητολογίας. Ανήκει στην ομάδα των μορίων με σημαντικό ρόλο στην ενδοκυτταρική επικοινωνία , που σημαίνει ότι αναγνωρίζεται από τον ανάλογο υποδοχέα και μεταφέρει το σωστό μήνυμα στο κύτταρο όταν και όπου χρειάζεται. Όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο, στη συνέχεια, ρυθμίζει τις κυτταρικές λειτουργίες. Επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό- τη βασική αντιγηραντική δράση της επιδερμίδας-, ενισχύει τη μικροκυκλοφορία, έχει ήπια απολεπιστική δράση, τονώνει την παραγωγή κολλαγόνου και των γλυκοζαμινογλυκανών (GAGS) , με αποτέλεσμα την καλή λειτουργία των φυσικών επανορθωτικών μηχανισμών. Όλα αυτά εμείς τα εντοπίζουμε καθώς παρατηρούμε τις δυσχρωμίες να απαλύνονται, τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές να λειαίνονται και την επιδερμίδα να ανακτά το φωτεινό της χρώμα. Είναι αλήθεια ότι η ουσιαστική αντιγηραντική δράση της ρετινόλης εξαρτάται άμεσα από την περιεκτικότητά της. Αρκεί φυσικά να είναι ανεκτή από την επιδερμίδα μας.

Πόση ρετινόλη είναι αρκετή. Ο τύπος, οι ανάγκες στο πέρασμα του χρόνου και πάνω απ' όλα, η ανθεκτικότητα της επιδερμίδας, καθορίζουν την επιλογή της κατάλληλης φόρμουλας με την ανάλογη συγκέντρωση ρετινόλης. Εκείνο που έχει σημασία είναι να κατανοήσουμε πως ….ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Έχει αποδειχτεί ότι όταν συνδυάζουμε τη ρετινόλη με άλλα εξίσου πολύτιμα ενεργά συστατικά – αντιοξειδωτικούς και ενυδατικούς παράγοντες- ενισχύουμε τη δράση της και οχυρώνουμε αποτελεσματικά την επιδερμίδα σε βάθος χρόνου.

Σε χαμηλή συγκέντρωση. Η ρετινόλη είναι ένας από τους πιο δραστικούς παράγοντες που ακόμη και στις χαμηλότερες συγκεντρώσεις 0,03% έως 0,01% είναι αρκετή για να βελτιώσει αισθητά την υφή της επιδερμίδας. Όμως δεν είναι ανεκτή από όλους τους τύπους δέρματος. Στις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες ενδέχεται να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό Γι αυτό και συστήνεται η χρήση προϊόντων με χαμηλή συγκέντρωση, εναλλάξ με το κλασικό προϊόν νυχτερινής φροντίδας μέχρι να συνηθίσει η επιδερμίδα. Και μόνον όταν, μετά την πρώτη εβδομάδα, δεν παρουσιαστεί κανένας ερεθισμός μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε άφοβα κάθε βράδυ.

Σε μέτρια συγκέντρωση. Για τις περιπτώσεις σκουρόχρωμων κηλίδων, έντονων ρυτίδων και χαλάρωσης τα ιδανικά επίπεδα περιεκτικότητας της ρετινόλης κυμαίνονται από το 0,04% έως 0,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας - δημοσιεύτηκε το 2009-η χρήση ρετινόλης σε συγκέντρωση 0,1% για διάστημα οκτώ εβδομάδων συνέβαλε στη σημαντική μείωση των λεπτών γραμμών στο πόδι της χήνας, των ρυτίδων και των δυσχρωμιών.

Σε υψηλή συγκέντρωση. Στις πιο ώριμες επιδερμίδες, όταν τα προβλήματα φωτογήρανσης ή βιολογικής γήρανσης είναι εμφανή, συστήνεται η χρήση ρετινόλης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε ποσοστό από 0,5% έως 1%. Κι εδώ ανάλογη έρευνα έδειξε ότι χρειάστηκαν μόλις 7 ημέρες χρήσης ρετινόλης σε υψηλή συγκέντρωση για την ορατή βελτίωση της επιδερμίδας! Όλα αυτά βέβαια έχοντας πάντα κατά νου ότι, όσο αυξάνουμε τα ποσοστά περιεκτικότητας, υπάρχει πιθανότητα η επιδερμίδα να αντιδράσει αρνητικά. Σ' αυτήν την περίπτωση επανερχόμαστε άμεσα στις πιο χαμηλές συγκεντρώσεις. Και επενδύουμε στην αθροιστική της δράση που, ανεξάρτητα από το ποσοστό συγκέντρωσης, έχει αποδειχτεί πως παραμένει η πιο αποτελεσματική λύση στη μάχη με τα σημάδια του χρόνου.

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;