CONNECT:  
             

Η φύση στο μικροσκόπιο

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

AGROCOS Τέσσερα χρόνια έρευνας, 1.800 φυτά από όλο τον κόσμο, 3.600 εκχυλίσματα, 70 ερευνητές, και 115.000 ώρες στο εργαστήριο! Για πρώτη φορά,  Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής την ΚΟΡΡΕΣ και τον Τομέα Φαρμακογνωσίας της  Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοστατούν στο project AGROCOS  τη μεγαλύτερης κλίμακας ευρωπαϊκή πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά.

Πριν από 2 περίπου χρόνια είχαμε αναφερθεί για πρώτη φορά στο AGROCOS με αφορμή το αφιέρωμα μιας εκπομπής του Euronews στο project αυτό. Σήμερα, με αφορμή την πρεμιέρα της Castanea Arcadia στην ελληνική αγορά, γυρίζουμε 6χρόνια πίσω και πιάνουμε το νήμα από την αρχή, από το ξεκίνημα της πρωτογενούς έρευνα στα φυσικά συστατικά AGROCOS, «καρπός» της οποίας είναι η νέα αντιρυτιδική & συσφιγκτική σειρά της ΚΟΡΡΕΣ.

Τι σημαίνει όμως AGROCOS; Μέσα στο ακρωνύμιο αυτό ( προέρχεται από τις λέξεις Agrochemical και Cosmetic) κρύβεται μια μοναδική ερευνητική πρόταση με ελληνική υπογραφή. Στο φιλόδοξο αυτό ερευνητικό project- το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή μεταξύ 15 προτάσεων που υποβλήθηκαν από συνολικά 106 συμμετέχοντες- για πρώτη φορά, Έλληνες επιστήμονες ανέλαβαν ρόλο κεντρικού συντονιστή ενός ευρωπαϊκού εγχειρήματος, σε συνεργασία με διεθνή, καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα και ηγετικές βιομηχανίες. Ανάμεσά τους, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών, Δημόκριτος, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φαρμακευτική Σχολή, Τμήμα Φαρμακογνωσίας) και η εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ από την Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, από τη Γαλλία, το Συμβούλιο Επιστημονικής & Βιομηχανικής Έρευνας, από τη Νότιο Αφρική, η γερμανική βιομηχανία BASF SE κ.α.

Αποκωδικοποιώντας τη φύση

Στον πλανήτη φιλοξενούνται 400.000 είδη φυτών – αντιπροσωπεύουν περίπου 15% των ζωντανών οργανισμών. Παρά τη σημασία τους στην επιβίωση και πρόοδο του ανθρωπίνου γένους -ως τροφή, θεραπευτικό μέσο ή ακόμα και όπλο- μόνο ένα μικρό ποσοστό 10% των επίσημα καταγεγραμμένων φυτών έχει αναλυθεί φυτοχημικά. Αντικείμενο της πρωτογενούς έρευνας του AGROCOS, ήταν η ανακάλυψη και μελέτη φυσικών συστατικών ως προς την καλλυντική και την αγροχημική τους δράση. Στο πλαίσιο του ερευνητικού σκέλους της καλλυντικής εφαρμογής έγινε μια συστηματική προσπάθεια να αποκωδικοποιηθούν και να ταξινομηθούν οι πολύπλευρες ιδιότητες χιλιάδων φυτών και των παραγώγων τους και να τεθούν με τεκμήρια στη διάθεση της φυσικής ομορφιάς. Στα 4 χρόνια (2010-2014) που διήρκεσε, μπήκαν στο μικροσκόπιο 1.800 φυτά, 3.600 φυτικά εκχυλίσματα, 4.000 κλάσματα και 1.500 καθαρές ουσίες και μελετήθηκαν ως προς την αντιοξειδωτική, αντηλιακή και λευκαντική δράση τους.

5+1 hotspots … βιοποικιλότητας

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 25 περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή βιοποικιλότητα . Οι Hotspot περιοχές, όπως αποκαλούνται, διαθέτουν φυσικά οικοσυστήματα, σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός τοπικών ενδημικών ειδών που απειλούνται. Στο πλαίσιο του προγράμματος AGROCOS συμμετείχαν 6 Hotspot περιοχές που καλύπτουν διαφορετικό γεωγραφικό πλάτος και μήκος, γεγονός που εξασφάλισε μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη συλλογή φυτικού υλικού.

Μαδαγασκάρη: Ένα νησί που αποσπάστηκε -όπως και οι Σεϋχέλλες - από την υπόλοιπη ήπειρο πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα το ζωντανό παράδειγμα της εξέλιξης των ειδών σε απομόνωση. Φιλοξενεί μια εκπληκτική ποικιλομορφία μοναδικών 13.000 φυτικών ειδών- 85% είναι ενδημικά-, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα είδη.

Νότια Αφρική: Μπορεί η έκτασή της να αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% της Γης, η Νότια Αφρική όμως με 7 οικοσυστήματα και 68 τύπους βλάστησης, φιλοξενεί πάνω από 24.000 είδη φυτών, το 10% των ειδών του κόσμου!. Εκεί απαντάται και το μικρότερο από τα έξι Φυτικά Βασίλεια της γης, το Flora Capensis (Cape Floral Kingdom), με 8.700 είδη φυτών!

Νέα Καληδονία: Παρά το μικρό μέγεθός της, η ποικιλότητα των φυτών και ο ενδημισμός που παρουσιάζει, αυτό το μακρινό νησιωτικό σύμπλεγμα είναι πραγματικά εξαιρετικά σε παγκόσμιο επίπεδο, με 3.270 είδη φυτών, εκ των οποίων 2.432 ενδημικά.

Παναμάς: Το Ηotspot της Κεντρικής Αμερικής φιλοξενεί σχεδόν 10.000 είδη φυτών από τα οποία περίπου 200 βρίσκονται υπό εξαφάνιση- από τα υψηλότερα επίπεδα ποικιλομορφίας και ενδημισμού στη Γη. Τα … απομεινάρια της συνάντησης της χλωρίδας της Βόρειας και Νότιας Αμερικής συνθέτουν ένα μωσαϊκό φυτικών πληθυσμών που έχουν συναντηθεί, προσαρμοστεί και σε πολλές περιπτώσεις, έχουν εξελιχθεί σε νέα είδη.

Γαλλική Γουιάνα: μία από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη ως προς τη βιοποικιλότητα. Το 96% του εδάφους της καλύπτεται από τροπικά δάση του Αμαζονίου και περιλαμβάνει ένα από τα πέντε εναπομείναντα παρθένα δάση στον κόσμο, όπου απαντώνται περισσότερα από 1.000 είδη δέντρων και 5.500 είδη αγγειόφυτων, ενώ πολλά είδη παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Ελλάδα…. Αν νομίζετε ότι η χώρα μας συμπεριλήφθηκε… χαριστικά στα 6 Hotspots, κάνετε λάθος! Η χλωρίδα της λεκάνης της Μεσογείου αριθμεί περί τα 11.700 ενδημικά φυτικά είδη. Η Ελλάδα, μια χώρα με ασυνήθιστη ποικιλία κλιματικών συνθηκών φιλοξενεί τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, με 6.000 διαφορετικά είδη να φύονται στα εδάφη της, από τα οποία 1.200 είναι ενδημικά. Για παράδειγμα, στον Όλυμπο έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500 είδη αυτοφυών φυτών, ενώ η χλωρίδα της Κρήτης αποτελείται από περίπου 1.600 είδη άγριων αυτοφυών φυτών. Ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας στην αρχική συλλογή φυτών, αλλά και στα τελικά ευρήματα, οφείλεται όχι μόνο στην υψηλή της βιοποικιλότητα αλλά και στις μοναδικές ιδιότητες των φυτών της όπως για παράδειγμα, η ικανότητα επιβίωσής τους. Η εξήγηση, σύμφωνα με τον κ. Λέανδρο Σκαλτσούνη, καθηγητή του τομέα φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων στο τμήμα Φαρμακευτικής, έχει τις… ρίζες της στην εποχή των παγετώνων. Όταν πριν 12.000 χρόνια οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες έγιναν αιτία να εξαφανιστεί ολοσχερώς η χλωρίδα της βόρεια Ευρώπη, στην Ελλάδα -και γενικότερα στη λεκάνη της Μεσογείου- οι ηπιότερες κλιματολογικές συνθήκες επέτρεψαν σε πολλά φυτά να επιβιώσουν και να φτάσουν ως τις μέρες μας… Κάπως έτσι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην έρευνα με τη συμμετοχή 450 φυτών. Φυτά γνώριμα, καθημερινά, αποκάλυψαν ένα διαφορετικό προφίλ όπως επίσης φυτά που αναφέρονται σε αρχαία συγγράμματα των οποίων οι ιδιότητες μελετήθηκαν πρώτη φορά εις βάθος και επιβεβαιώθηκαν επιστημονικά στο πλαίσιο του AGROCOS.

Et in Arcadia….KORRES

Από τα 960 εκχυλίσματα παγκόσμιας προέλευσης, που εξετάστηκαν ως προς την αντιοξειδωτική τους απόδοση, 100 ήταν ελληνικά. Από αυτά, η Καστανιά (Castanea Sativa) κατατάχθηκε στα top performing αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς τα φύλλα της αναδείχθηκαν εξαιρετικά πλούσια σε σημαντικές αντιοξειδωτικές δραστικές ουσίες. Η ΚΟΡΡΕΣ είναι η πρώτη εταιρεία που αξιοποιεί τα ευρήματα της σημαντικής αυτής έρευνας. Το Εργαστήριο της μάρκας, εστίασε στη λουπεόλη, μια φυσική δραστική ουσία που εντοπίστηκε και στα φύλλα της Καστανιάς. Η ουσία αυτή έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλαπλών επιστημονικών μελετών φαρμακευτικού και ιατρικού ενδιαφέροντος, δεν είχε όμως συμπεριληφθεί ποτέ έως σήμερα στη λίστα των καλλυντικών φυσικών δραστικών, γιατί ως αδιάλυτη ουσία, δεν απορροφάται από την επιδερμίδα.

Για πρώτη φορά η ΚΟΡΡΕΣ κατόρθωσε να ενσωματώσει σε καλλυντική σύνθεση τη λουπεόλη σε καθαρή μορφή, χάρη στο μόριο Active HALupeol, ένα ενεργό πλέγμα υαλουρονικού οξέως, που επιτρέπει τη μεταφορά της στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Το ισχυρά αντιρυτιδικό μόριο αυτό- παγκόσμια καινοτομία της μάρκας- βρίσκεται στην καρδιά της Castanea Arcadia (Καστανιά Αρκαδική), της νέας σειράς που καταπολεμά τις ρυτίδες σε όλες τις διαστάσεις τους -βάθος/ πλάτος/ επιφάνεια- αποκαθιστώντας την τρισδιάστατη δομή της επιδερμίδας. Σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η ΚΟΡΡΕΣ επέλεξε την Αρκαδία ως την καταλληλότερη περιοχή για τη βιολογικά πιστοποιημένη καλλιέργεια της Καστανιάς και την προμήθεια των άριστης ποιότητας φύλλων της.

…και 50 Skingurus την αξιολογούν

Όπως ίσως γνωρίζετε, τις προηγούμενες εβδομάδες, αναζητήσαμε 50 γυναίκες από όλη την Ελλάδα, για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν πρώτες την αντιρυτιδική & συσφιγκτική σειρά Castanea Arcadia της ΚΟΡΡΕΣ στη φυσική αντιγήρανση. 50 γυναίκες σε ρόλο... Skingurus που για δύο μήνες θα «ντύνουν» την καθημερινή τους ατζέντα περιποίησης μόνο με φυσικά προϊόντα. Οι 50 Skingurus βρέθηκαν, παρέλαβαν τα προϊόντα και ήδη ξεκίνησαν να τα χρησιμοποιούν. Σε λίγες ημέρες , θα μάθουμε ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις τους. Μέχρι τότε, stay tuned!

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;