CONNECT:  
             

Μαύρα ή λευκά στίγματα; Η ακμή είναι εδώ!

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

oily skin Εμφανίζονται και σπέρνουν τον πανικό. Τα πρώτα σημάδια της ακμής αλλοιώνουν τη μέχρι πρότινος, άψογη εικόνα της επιδερμίδας. Για να απαλλαγούμε πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πώς και γιατί δημιουργούνται ώστε να οργανώσουμε σωστά τις επόμενες κινήσεις μας…..

Πως εκδηλώνεται η ακμή. Όλα ξεκινούν από τους πόρους της επιδερμίδας. Είναι το σημείο από το οποίο απελευθερώνεται το σμήγμα, η φυσική λιπαντική ουσία του δέρματος. Σε ιδανικές συνθήκες οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν την ποσότητα σμήγματος που έχει ανάγκη η επιδερμίδα για να διατηρείται λεία και απαλή. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η ποσότητα σμήγματος είναι πολύ περισσότερη απ όση χρειάζεται η επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται μέσα στους πόρους. Και γίνεται ακόμη πιο σύνθετο εξαιτίας των νεκρών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφανειακή στιβάδα της. Σμήγμα και νεκρά κύτταρα μπλοκάρονται στους πόρους κι έτσι εμφανίζονται οι φαγέσωρες τα μαύρα ή λευκά στίγματα, που δεν είναι τίποτα άλλο από μικρές κύστεις με εγκλωβισμένο σμήγμα στο εσωτερικό τους.

Μαύρα στίγματα. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή ακμής, την κοινή μη φλεγμονώδη ή φαγεσωρική ακμή. Τα μαύρα στίγματα είναι ανοιχτοί φαγέσωρες μέσα στους οποίους συνυπάρχουν σμήγμα και νεκρά κύτταρα και οξειδώνονται λόγω της έκθεσης στο περιβάλλον. Εμφανίζονται συνήθως στη μύτη, στο μέτωπο, στο πιγούνι αλλά και στην πλάτη. Τα μαύρα στίγματα δεν δημιουργούνται από βακτήρια. Άρα, η χρήση τοπικών αντιβιοτικών δεν προσφέρει τίποτα. Τη λύση στα μαύρα στίγματα τη δίνουν τα β-υδροξυοξέα ( ΒΗΑ) ή πιο απλά το γνωστό και τόσο αποτελεσματικό σαλικυλικό οξύ με την πλούσια κερατολυτική του δράση. Ακριβώς επειδή είναι λιποδιαλυτό μπορεί να διαπερνά ευκολότερα τους πόρους της επιδερμίδας , να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και να απελευθερώνει το σμήγμα.

Λευκά στίγματα ή σπυράκια. Είναι και αυτά μια μορφή μη φλεγμονώδους ακμής με τη διαφορά ότι πρόκειται για κλειστούς φαγέσωρες. Γι αυτό και παραμένουν λευκοί επειδή το σμήγμα δεν έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον κι έτσι δεν οξειδώνεται. Συνήθως είναι μεγαλύτερα από τα μαύρα στίγματα, σκληρά και εμφανίζονται κυρίως στο μέτωπο και στα μάγουλα. Είναι όμως και πιο επίμονα. Για να απαλλαγούμε συνδυάζουμε ΒΗΑ , ΑΗΑ, οξέα φρούτων και ένζυμα. Τα πρώτα δρουν εκ των έσω και απελευθερώνουν το σμήγμα, ενώ τα ΑΗΑ και τα ένζυμα χάρη στην έντονη απολεπιστική τους δράση προλαμβάνουν τη δημιουργία νέων. Αν όμως τα σπυράκια επιμένουν, δεν τα σπάμε αλλά ζητάμε τη βοήθεια αισθητικού ή δερματολόγου.

Συμβουλές καθημερινής επιβίωσης. Και τα δύο παραπάνω ανήκουν στα συμπτώματα της ήπιας ακμής. Όσο είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο - τα μαύρα στίγματα ή τα σπυράκια εμφανίζονται για λίγο και μετά εξαφανίζονται- μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε ακολουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες .

- Φροντίζουμε για τον καθημερινό καθαρισμό με αντιβακτηριδιακές συνθέσεις ειδικά σχεδιασμένες για λιπαρές επιδερμίδες.

- Επιλέγουμε ένα ήπιο προϊόν απολέπισης που εφαρμόζουμε μια έως δύο φορές την εβδομάδα για να απομακρύνουμε συστηματικά τα νεκρά κύτταρα και τα μαύρα στίγματα.

- Αναζητούμε oil free ενυδατικά προϊόντα σε ρευστή μορφή για την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας.

- Ελέγχουμε ότι τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιούμε είναι μη φαγεσωρογόνα.

Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή εμφανίζονται επώδυνες φλεγμονές, η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

anti-aging

 

2023-01-27
Ρυτίδες σε αναμονή

Είναι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι του χρόνου που περνά. Οι λεπτές γραμμές που αρχικά αποτυπώνουν,...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;