CONNECT:  
             

Οι οροί, οι όροι τους και τα όριά τους ...

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Αξίζει να επενδύσουμε σε έναν ορό; κι αν ναι, τι παραπάνω θα προσφέρει στην επιδερμίδα μας; ποιος ορός ταιριάζει σε κάθε ηλικία και πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε;

Η βιομηχανία καλλυντικών μας βομβαρδίζει διαρκώς με νέες κατηγορίες προϊόντων, προσθέτοντας κάθε φορά, ένα ακόμα βήμα στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ελάχιστα από αυτά μας είναι απολύτως απαραίτητα γι αυτό και μπορούμε, με ήσυχη συνείδηση, να τα αγνοήσουμε. Όχι όμως τους ορούς.

Τι είναι οι οροί;

Μάλλον δεν μας περνάει από το μυαλό όταν τη χρησιμοποιούμε, αλλά η λέξη «ορός», -όπως και η αντίστοιχη αγγλική λέξη «serum»- δηλώνει μεταξύ άλλων, τα σωματικά υγρά (π.χ. ο ορός του αίματος). Πιθανότατα λοιπόν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ίδια λέξη για να περιγράψουν τη διάφανη ή γαλακτώδη, ρευστή φόρμουλα που είχαν κατορθώσει να αναπτύξουν στα εργαστήριά τους, πολλά χρόνια πριν! Οι οροί λοιπόν είναι καλλυντικές συνθέσεις που αποτελούνται από υπερσυμπυκνωμένα ενεργά συστατικά μικρού μοριακού βάρους που διεισδύουν εύκολα αλλά και σε βάθος . Πολύ συχνά διαθέτουν έξυπνα συστήματα μεταφοράς που «ξεγελούν» τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας,τον διαπερνούν και απελευθερώνουν τα ενεργά συστατικά που περιέχουν στις βαθύτερες στιβάδες της, εκεί όπου η δράση τους θα είναι όντως ευεργετική .

Γιατί μας είναι απαραίτητοι;

Θα μπορούσε κάποιος δικαιολογημένα να αναρωτηθεί : αν για παράδειγμα μια κρέμα περιέχει, ενυδατικά, αντιοξειδωτικά, αντιγηραντικά συστατικά , με μια κουβέντα, όλα όσα χρειάζεται η επιδερμίδα, για ποιο λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και ορό; Ε λοιπόν, μια πολύ απλή αλλά σωστή απάντηση θα ήταν «για λόγους …χωρητικότητας»! Τι εννοούμε; Μια ενυδατική σύνθεση είναι πλούσια σε μαλακτικούς παράγοντες-ο φραγμός που σχηματίζουν αποτρέπει την απώλεια υγρασίας- και πηκτικούς παράγοντες –δίνουν πλούσια , πυκνή υφή στην κρέμα. Τα συστατικά αυτά, όπως και τα αντηλιακά φίλτρα των κρεμών, είναι ευεργετικά για την επιδερμίδα, καταλαμβάνουν όμως, τον περισσότερο χώρο στη σύνθεση , με αποτέλεσμα η συγκέντρωση των υπόλοιπων ενεργών συστατικών να είναι κατ’ ανάγκη, πιο χαμηλή. Αντίθετα οι οροί, καθώς δεν περιέχουν τέτοιους παράγοντες, ούτε φίλτρα προστασίας, διαθέτουν … άπλετο χώρο, ο οποίος «γεμίζει» με ευεργετικά συστατικά , σε υψηλή συμπύκνωση που δρουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους οι οροί κοστίζουν περισσότερο, μιας και τα συστατικά που περιέχουν είναι κατά πολύ ακριβότερα από τους κοινούς μαλακτικούς και πηκτικούς παράγοντες μιας κρέμας…

Πώς χρησιμοποιούμε έναν ορό;

Οι οροί θα πρέπει να εντάσσονται τόσο στην πρωινή όσο και στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης, μετά από τον καθαρισμό, την τόνωση και την απολέπιση αλλά πριν την κρέμα ημέρας ή νύχτας, γιατί ο φραγμός που σχηματίζουν τα προϊόντα αυτά στην επιφάνεια της επιδερμίδας , τη διατηρούν ενυδατωμένη, συγχρόνως όμως εμποδίζουν τη διείσδυση των ενεργών συστατικών του ορού. Η υπερσυμπυκνωμένη φόρμουλα των ορών μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα προϊόντος-όσο ένα μπιζέλι- το οποίο απλώνουμε με πιέσεις των δακτύλων έτσι ώστε να απορροφηθεί καλύτερα. Tip: Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, αφού πλύνετε το πρόσωπό σας, περιμένετε -5-10 λεπτά πριν απλώσετε τον ορό. Σε αντίθεση με τη νωπή, η στεγνή επιδερμίδα επιβραδύνει την απορρόφηση των συστατικών του και μειώνει την πιθανότητα ερεθισμού της από αυτά.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τον ορό;

Όχι γιατί κατά κανόνα, οι οροί δεν ενυδατώνουν την επιδερμίδα όσο χρειάζεται. Εξαίρεση αποτελεί η λιπαρή επιδερμίδα που ενδεχομένως η ενυδατική δράση του ορού να της είναι αρκετή. Ακόμα και τότε όμως, οι περιοχές εκτός της ζώνης Τ, είναι πιθανό να χρειάζονται ενίσχυση με ενυδατική λοσιόν, για να μην «τραβάει» η επιδερμίδα. Να θυμάστε πάντως ότι οι περισσότεροι οροί έχουν σαν βάση τους το νερό και ταιριάζουν σε κάθε τύπο επιδερμίδας, ενώ μια νέα κατηγορία ορών με βάση τα έλαια (serum -in -oil) ενδείκνυται περισσότερο για τις ξηρές, αφυδατωμένες ή ώριμες επιδερμίδες.

Υπάρχουν … αντενδείξεις στη χρήση ενός ορού;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η γρήγορη διείσδυση των ενεργών συστατικών ενός ορού, ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στις υπερευαίσθητες ή δυσανεκτικές επιδερμίδες ή σε επιδερμίδες που υποφέρουν από έκζεμα ή ροδόχρου νόσο.

Ποιος ορός, σε ποια ηλικία;

Οι οροί είναι οι ιδεώδεις σύμμαχοι της επιδερμίδας στη μάχη με το χρόνο ή τις ατέλειες και η αγορά των καλλυντικών προσφέρει αμέτρητες εξειδικευμένες λύσεις . Οι προτεραιότητες και οι ανάγκες της επιδερμίδας όμως, δεν είναι οι ίδιες στα 20 και στα 50. Ένας ορός που δίνει ενέργεια στα κύτταρα μπορεί να είναι τέλειος για μια επιδερμίδα 30 ετών αλλά να πέφτει «λίγος» σε μια ώριμη επιδερμίδα. Ας δούμε λοιπόν σε γενικές γραμμές και με βάση την ηλικία-όχι τις εξειδικευμένες ανάγκες- τι θα πρέπει ιδανικά να περιέχει ένα serum .

20 και κάτι: Στη δεκαετία των 20+ η επιδερμίδα λειτουργεί ρολόι και τίποτα δεν χρειάζεται επιδιόρθωση … ακόμα. Είναι όμως η δεκαετία της πρόληψης και η μαγική λέξη είναι αντιοξειδωτικά. Επιλέξτε έναν ορό εμπλουτισμένο με ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά (βιταμίνες C & E, φυτικά εκχυλίσματα , συνένζυμο Q10 κλπ) που θα εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, θα προστατέψουν την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που προκαλούν οι ακτίνες UV και η περιβαλλοντική ρύπανση και θα προλάβουν τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης. Και βέβαια, οι πλούσιοι σε ενυδατικούς παράγοντες οροί, μπορούν να καταπολεμήσουν την αφυδάτωση η οποία σε αυτήν την ηλικία οφείλεται στις συνήθεις υπερβολές μας (με τον ήλιο, με το ξενύχτι, με το αλκοόλ….)

30 και κάτι: Εκεί, λίγο μετά τα 30, οι πρώτες λεπτές γραμμές κάνουν την εμφάνισή τους. Η ενέργεια των κυττάρων αρχίζει να λιγοστεύει και οι ρυθμοί ανανέωσής τους επιβραδύνονται. Είναι ώρα εκτός από την καθημερινή προστασία με ενυδατικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, να εντάξετε στη βραδινή περιποίησή σας έναν ορό εμπλουτισμένο με αντιγηραντικά συστατικά (πχ. Ρετινόλη, νιασιναμίδη, οξέα φρούτων), που θα ενισχύσουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, θα διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και θα ενεργοποιήσουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέως . Τα συστατικά αυτής της κατηγορίας θα βοηθήσουν όχι μόνο στην απάλυνση των λεπτών γραμμών αλλά θα αποτρέψουν-ή έστω θα καθυστερήσουν- τον σχηματισμό νέων.

40 και κάτι: Η επιδερμίδα αρχίζει να … τεμπελιάζει για τα καλά και να κάνει λάθη, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ξηρή, οι λεπτές γραμμές να γίνονται ρυτίδες, η σφριγηλότητα και η ελαστικότητά της να μειώνονται και να εμφανίζονται οι πρώτες κηλίδες . Αναζητήστε ορούς με ενυδατικούς και απολεπιστικούς παράγοντες (υαλουρονικό, γλυκολικό οξύ κ.α), ουσίες που ρυθμίζουν την παραγωγή μελανίνης, ρετινοειδή, φυτικά εκχυλίσματα και πεπτίδια που λειαίνουν τις ρυτίδες και ενθαρρύνουν τους ινοβλάστες να συνθέτουν περισσότερες και καλύτερης ποιότητας ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.

50 και κάτι: Οι οροί στη δεκαετία αυτή-όπως και στις επόμενες- είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίοι. Εστιάστε την αναζήτησή σας σε συμπυκνωμένες φόρμουλες ανάπλασης και επανόρθωσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν σφαιρικά τα σημάδια τόσο της χρονολογικής όσο και της ορμονικής γήρανσης -που αρχίζουν τώρα να είναι ορατά. Έντονη ξηρότητα, θαμπή και άτονη επιδερμίδα, κηλίδες, αλλοίωση του οβάλ του προσώπου εξαιτίας της έντονης χαλάρωσης. Ρετινόλη, πεπτίδια, αυξητικοί παράγοντες, οξέα φρούτων, λευκαντικές ουσίες, φυτικά συστατικά που μιμούνται τη δράση των ορμονών και λιπαρά οξέα ωμέγα 3 είναι μερικά από τα «βέλη» που θα πρέπει να περιέχει η «φαρέτρα» , του ορού ή των ορών (άλλον για το πρωί κι άλλον για το βράδυ) που θα χρησιμοποιήσετε.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                                    

Σχετικά θέματα
Μα τι κάνει επιτέλους ένα serum;
2015-07-24
Μα τι κάνει επιτέλους ένα serum;
 
Έναν ορό, μα ποιον ορό;
2016-01-11
Έναν ορό, μα ποιον ορό;
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;