CONNECT:  
             

Εσείς, πώς παίρνετε το … υαλουρονικό σας;

Λένα Ιωαννίδου Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Απορροφά 1000 φορές το βάρος του σε νερό, προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, «γεμίζει» τις ρυτίδες . Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα πολύτιμο συστατικό με πολλές ιδιότητες και πολλές μορφές. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα για να μάθουμε ποιες από αυτές θα διασφαλίσουν τη φρεσκάδα και τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας.

Πριν 20 σχεδόν χρόνια, ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ABC μας «σύστησε» με τους υπερήλικους κατοίκους ενός μικρού αγροτικού χωριού της Ιαπωνίας που παρέμεναν δραστήριοι ακόμα και στα 90 τους, δεν φορούσαν γυαλιά και η επιδερμίδα τους, έδειχνε ασυνήθιστα νεανική. Το μυστικό τους; το διαιτολόγιό τους ήταν πλούσιο σε αμυλώδη λαχανικά , τροφές που ενεργοποιούσαν τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέως στον οργανισμό! Ήταν πλέον θέμα χρόνου, το «θαυματουργό» αυτό μόριο να περάσει πρώτα σαν ενέσιμο υλικό στα χέρια των πλαστικών χειρουργών και αμέσως μετά σαν βασικό συστατικό στη σύνθεση καινοτόμων ενυδατικών και αντιγηραντικών συνθέσεων. Η ιστορία όμως του υαλουρονικού οξέος αρχίζει αρκετά χρόνια πριν…

  • Το υαλουρονικό οξύ ανακαλύφθηκε το 1934 όταν απομονώθηκε από το υαλοειδές υγρό του ματιού του βοδιού. Από εκεί άλλωστε πήρε και το μισό όνομά του –το άλλο μισό προήλθε από το ουρονικό οξύ που περιέχει.
  • Στη δεκαετία του 40, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να το απομονώσουν και από άλλες πηγές, κυρίως από το λειρί του κόκορα και από τον ομφάλιο λώρο των θηλαστικών.
  • Το 1951 προσδιορίστηκε η χημική δομή του υαλουρονικού οξέος, χρειάστηκαν όμως άλλα 20 χρόνια για να γίνει κατανοητή η πολύτιμη λιπαντική δράση του στο σώμα-ιδίως στις αρθρώσεις.
  • Η πρώτη εμφάνισή του σε καλλυντικές συνθέσεις καταγράφεται στη δεκαετία του 1980. Προερχόταν όμως αποκλειστικά από το λειρί του κόκορα και για το λόγο αυτό το κόστος του ήταν απαγορευτικό.
  • Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1999 για να δούμε τη βιοτεχνολογική… κλωνοποίηση του υαλουρονικού οξέος από βακτήρια, που επέτρεψε την παραγωγή της ουσίας με πολύ χαμηλότερο κόστος και το σημαντικότερο, χωρίς να είναι ζωικής προέλευσης.
  • Το 2003 επετράπη στους πλαστικούς χειρουργούς η χρήση ενέσιμου υαλουρονικού οξέος για το γέμισμα των ρυτίδων.
  • Από το 2010 και μετά αναπτύχθηκε μια νέα, ακόμα πιο ασφαλής μέθοδος βιοτεχνολογικής παραγωγής υαλουρονικού οξέος-από το βακτήριο Bacillus subtilis-, την οποία εφαρμόζει και εξελίσσει διαρκώς η βιομηχανία καλλυντικών.

Τι είναι: Το υαλουρονικό οξύ ( hyaluronic acid ή ΗΑ) είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας, μια γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG) , που αποτελείται από δύο ενωμένα μόρια σακχάρων, σε χιλιάδες επαναλήψεις . Το μέγεθος του μορίου αλλά και οι ιδιότητές του, εξαρτώνται από τις επαναλήψεις των δύο αυτών σακχάρων . Παράγεται φυσιολογικά, τόσο από τον άνθρωπο όσο και από τα ζώα και βρίσκεται κυρίως στους συνδετικούς ιστούς, στις αρθρώσεις και στην ουσία που περιβάλλει τα κύτταρα της επιδερμίδας. Ένας άνθρωπος 70 κιλών έχει μόλις 15 γραμμάρια υαλουρονικού οξέος στο σώμα του, αλλά λόγω της ισχυρής υγροσκοπικής του φύσης, έχει την ικανότητα να απορροφά 20.000 μόρια νερού, δηλαδή 1.000 φορές το βάρος του!

Τι κάνει: Το υαλουρονικό οξύ μαζί με το νερό δημιουργούν μια μορφή gel που εντοπίζεται σε πολλά σημεία του σώματός μας κυρίως όμως εκεί που χρειάζεται περισσότερο νερό- για παράδειγμα, στο βολβό του ματιού, στην καρδιά, στα υγρά του αυτιού και στις αρθρώσεις, συγκεκριμένα στα “μαξιλαράκια” που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων. Φυσικά βρίσκεται και στο δέρμα, σε σημαντικές μάλιστα ποσότητες. Ο ρόλος του εκεί είναι να ρυθμίζει την ενυδάτωση, να παρέχει αντιοξειδωτική προστασία στα κύτταρα της επιδερμίδας, να βελτιώνει την ενδοκυτταρική επικοινωνία και να συμβάλλει στην παραγωγή νέων ινών κολλαγόνου- παρέχοντάς τους υγρασία. Το υαλουρονικό οξύ διαρκώς ανακυκλώνεται μέσα στον οργανισμό μας. Όπως υπάρχουν τα ένζυμα που το συνθέτουν υπάρχουν και τα ένζυμα που το αποδομούν, με αποτέλεσμα, 1/3 από τα 15 γραμμάρια της ουσίας που βρίσκονται στο σώμα, να χάνεται καθημερινά . Αυτή βέβαια είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, ιδίως μετά τα 40 και με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, αρχίζει να μειώνεται η παραγωγή υαλουρονικού οξέος και τότε η επιδερμίδα χάνοντας ένα από τα δομικά συστατικά της, αρχίζει να αφυδατώνεται , να χάνει τον όγκο και την ελαστικότητά της και να χαλαρώνει..

Το υαλουρονικό στα καλλυντικά μας

Οι επιστήμονες των μεγάλων εταιρειών καλλυντικών κατόρθωσαν να συνθέσουν υαλουρονικό οξύ με βιοτεχνολογικές μεθόδους ή από εκχυλίσματα φυτικών ουσιών και μάλιστα, με διαφορετικό μοριακό βάρος, έτσι ώστε να αξιοποιούνται όλες οι ιδιότητές του. Συνήθως το συναντάμε σε ενυδατικές κρέμες ή ορούς ενώ στις αντιγηραντικές συνθέσεις, συνδυάζεται με άλλα ενεργά συστατικά (ρετινόλη, πεπτίδια, φυτικά εκχυλίσματα, βιταμίνη C) έτσι ώστε να συμπληρώνει και να ενισχύει τη δράση τους. Όταν το υαλουρονικό οξύ είναι μικρού μοριακού βάρους (κλάσματα HA) μπορεί να εισχωρεί βαθύτερα, να φτάνει στο χόριο και να προσφέρει αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες ,την οξείδωση των λιπιδίων και τη φλεγμονή και ενθαρρύνοντας τη σύνθεση νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης . Όταν το μοριακό του βάρος είναι μεγάλο, επομένως δεν μπορεί να διαπεράσει την κεράτινη στιβάδα, παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας, την ενυδατώνει, συγκρατώντας την υγρασία της και ενισχύει τον προστατευτικό φραγμό της.

Τι βλέπουμε εμείς; Η επιδερμίδα ενυδατώνεται άμεσα, δείχνει απαλότερη και πιο ελαστική. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά στην ώριμη επιδερμίδα. Με συστηματική χρήση το περίγραμμα του προσώπου αναπλάθεται , η επιδερμίδα ανακτά τη σφριγηλότητα και τον όγκο της και οι ρυτίδες λειαίνονται-μοιάζουν να "γεμίζουν" εκ των έσω .

Και το πόσιμο υαλουρονικό οξύ;

Τον τελευταίο καιρό, το υαλουρονικό οξύ κυκλοφορεί- και διαφημίζεται κατά κόρον- ως διατροφικό συμπλήρωμα, σε κάψουλες, ή πιο συχνά, σε υγρή μορφή, ως «ελιξίριο νεότητας». Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητά του και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η λήψη του από το στόμα. Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν μελέτες που να διασφαλίζουν ότι η μακροχρόνια χρήση του, είναι απόλυτα ασφαλής. Υπάρχουν για παράδειγμα έρευνες που αναφέρουν ότι το υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους (κάτω από 500.000 daltons) όχι μόνο χάνει τις ιδιότητές του, αλλά ενδεχομένως προκαλεί φλεγμονές στους ιστούς. Βέβαια, το πόσιμο υαλουρονικό οξύ βιοτεχνολογικής προέλευσης που κυκλοφορεί στην αγορά, είναι υψηλού μοριακού βάρους (2 εκατομμύρια daltons). Ερωτήματα όμως προκύπτουν κατά πόσο το υαλουρονικό οξύ, όταν περνάει από το στομάχι και το έντερο, αποδομείται και διασπάται σε μικρά κομμάτια. Είναι επομένως πιθανό, φτάνοντας στο αίμα να μην είναι πλέον αποτελεσματικό. Μήπως όμως έχει και παρενέργειες; Δεν γνωρίζουμε. Ασαφής επίσης είναι και η βιοδιαθεσιμότητά του . Μια παλιότερη μελέτη (2008) έδειξε ότι η ουσία καταλήγει μεν στους ιστούς , αλλά δεν ανέφερε με ποιο μοριακό βάρος , ενώ μια νεότερη μελέτη (2014), έδειξε ότι το 90% του πόσιμου υαλουρονικού οξέος απορροφάται και είτε χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τον οργανισμό είτε καταλήγει στους ιστούς –και στο χόριο του δέρματος- χωρίς όμως και πάλι να γίνεται γνωστό το τελικό μοριακό του βάρος.

Skingurus say: Σε αντίθεση με το υγρό πόσιμο κολλαγόνο που σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν έχει εμφανή επίδραση στο δέρμα, το πόσιμο υαλουρονικό οξύ ενδέχεται να προσφέρει ενυδάτωση στους ιστούς. Δεν υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η λήψη του από το στόμα μπορεί να προλάβει ή και να επανορθώσει τα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα. Μέχρι λοιπόν να δουν το φως της δημοσιότητες περισσότερες επιστημονικές μελέτες και να δοθούν απτές αποδείξεις για τη δράση του-σε ανθρώπους, όχι σε ποντίκια-, καλό θα ήταν να κρατάμε μικρό…. μπουκάλι, στα «ελιξίρια νεότητας» και στις υποσχέσεις τους.

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2019-05-06
​Χρειάζεται αποτοξίνωση η επιδερμίδα μας;

Detox.  Μια πολυδιαφημισμένη λέξη που τελευταία φιγουράρει ολοένα και πιο συχνά στις ετικέτες των...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

sunscreen

 

2020-07-06
​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;

Είναι δίχως άλλο, το πιο συχνό δίλημμα της εποχής. Τι κάνουμε με το μισογεμάτο αντηλιακό που ξέμεινε...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

JOJOBA

 

2020-09-23
​Jojoba: Όταν η φύση κάνει… τα μαγικά της

Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

YVES ROCHER

 

2021-05-07
Ένα μπουμπούκι φέρνει την άνοιξη στην επιδερμίδα

Η φύση προσφέρει πάντα απλόχερα τα πολύτιμα συστατικά της στην επιστήμη της ομορφιάς. Ακόμα και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;