CONNECT:  
             

«Γλυκαίνουν» την ομορφιά

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Β-ΓΛΥΚΑΝΕΣ Δεν τις ήξεραν με το όνομά τους, όμως αιώνες τώρα, οι πρακτικοί γιατροί γνώριζαν πως οι ουσίες που βρίσκονται στο φλοιό των  δημητριακών, μπορούν να καταπραΰνουν το ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα. Οι ουσίες αυτές είναι  οι β-γλυκάνες και όπως έχει πλέον αποδειχθεί, εκτός από πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας του οργανισμού μας, αποτελούν  και ένα πρώτης τάξεως αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό όπλο ομορφιάς.

Τι είναι: Οι β-γλυκάνες είναι φυσικοί πολυσακχαρίτες που ενισχύουν τον μηχανισμό αυτοάμυνας της επιδερμίδας (τα ενδογενή αντιοξειδωτικά της), ενάντια στο οξειδωτικό στρες και γενικά τις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, διεγείρουν τα μακροφάγα- φαγοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία «τρώνε» και αποδομούν τα βλαπτικά κύτταρα που εισβάλλουν στον οργανισμό και συγχρόνως ενεργοποιούν τις κυτοκίνες, τις χημικές ουσίες που διευκολύνουν την επικοινωνία των ανοσοποιητικών κυττάρων μεταξύ τους.

Το σώμα μας δεν παράγει β-γλυκάνες φυσικά. Τις βρίσκουμε στην κυτταρίνη των φυτών, στο φλοιό δημητριακών (βρώμη κριθάρι, σίκαλη, σιτάρι, φαγόπυρο κ.α.), σε μανιτάρια, στη μαγιά και σε ορισμένα βακτηρίδια και ζυμομύκητες . Ειδικότερα, οι β-γλυκάνες των δημητριακών, θεωρούνται διαιτητικές ίνες, γιατί επιβραδύνουν την κένωση του περιεχομένου του στοµάχου και την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης δεσμεύουν τοξικές ουσίες και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης και στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιποπρωτεινών. Οι β-γλυκάνες που εμπλουτίζουν τη σύνθεση των καλλυντικών προϊόντων έχουν βιοτεχνολογική προέλευση-κυρίως από ζυμομύκητες , βρώμη και μανιτάρια.

Τι κάνουν: Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι β-γλυκάνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν είχαν απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες στη βιομηχανία της ομορφιάς . Το μεγάλο μοριακό τους βάρος που, όπως πίστευαν, δεν επέτρεπε τη διείσδυσή τους στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας τις είχε περιορίσει σε «δεύτερους ρόλους» μέσα σε μια καλλυντική σύνθεση. Η δημοσίευση μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, το 2005, ανέτρεψε την αντίληψη αυτή όμως καθώς αποδείχθηκε ότι παρά το μεγάλο μοριακό τους βάρος, οι β-γλυκάνες από βρώμη, κατορθώνουν να διαπεράσουν την μεσοκυττάριο ουσία –το «τσιμέντο» που ενώνει να κύτταρα μεταξύ τους- και να φτάσουν μέχρι το χόριο. Το ενδιαφέρον όμως ήταν ότι στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι έχουν μετρήσιμη δράση κατά των ρυτίδων, λειαίνοντας και μειώνοντας το βάθος τους και συγχρόνως, ενεργοποιούν τη σύνθεση κολλαγόνου, αποκαθιστώντας την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας . Τέλος, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, η τοπική εφαρμογή μιας κρέμας με β-γλυκάνες μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση του δέρματος έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις και να μειώσει την πιθανότητα σχηματισμού ουλής.

Risk Factor: Οι β-γλυκάνες κατατάσσονται στα ασφαλή συστατικά για καλλυντική χρήση

Μάθετε περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;