CONNECT:  
             

Η τέχνη της σύνθεσης

Skingurus Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016
Skingurus

 

Darphin Οι Skingurus συνομιλούν με δύο κυρίες που γνωρίζουν εκ των έσω, τα μυστικά των αιθερίων ελαίων και μαθαίνουν γιατί στην Darphin, πολυτέλεια είναι να μπορείς να αφήνεις μια σύνθεση ακόμα και 168 ώρες, μέχρι να «ωριμάσει» σαν το παλιό καλό κρασί …

Πριν λίγο καιρό, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της υβριδικής κρέμας-ελαίου 8-Flower Nectar της Darphin συναντήσαμε τις Caroline du Pin de Saint André και Catherine Corcoran, διευθύντρια επικοινωνίας και διευθύντρια εκπαίδευσης της μάρκας, αντίστοιχα, για την παγκόσμια αγορά. Σε μια απολαυστική συζήτηση-με πολλές… off the record πληροφορίες για τον κόσμο των καλλυντικών-, οι δύο κυρίες μας μίλησαν για την «εκλεκτική συγγένεια» των ελαίων με την επιδερμίδα, μας αποκάλυψαν μυστικά που κάνουν τα ελιξίρια της Darphin μοναδικά και, πάνω απ’ όλα, κατόρθωσαν να μας μεταδώσουν το πάθος και την αγάπη τους για τα αιθέρια έλαια…

Γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε την 8-Flower Nectar Oil Cream;

" Όπως γνωρίζετε, τα έλαια είναι ένα μεγάλο trend στην κοσμητολογία. Η Darphin ήδη διαθέτει μια συλλογή από 7 έλαια-ελιξίρια. Πολλές από τις νεότερες όμως καταναλώτριες, δεν αποφασίζουν εύκολα να τα δοκιμάσουν πιστεύοντας ότι δεν κάνουν καλό - κάτι που είναι εντελώς λάθος! Θελήσαμε λοιπόν να τους τα προσφέρουμε αρχικά σε μια πιο «οικεία» μορφή, μια κρέμα που θα αναζωογονήσει την επιδερμίδα τους και θα τις οδηγήσει σταδιακά στο επόμενο βήμα, στη χρήση 8-Flower Essential Oil Elixir ή ενός από τα ελιξίριά αιθερίων ελαίων της συλλογής μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρέμα έχει περισσότερο ενυδατική και προστατευτική δράση και δεν υποκαθιστά τη δράση ενός ελαίου το οποίο δεν ενυδατώνει αλλά διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος, επομένως είναι και πιο δραστικό".

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις μεθόδους που χρησιμοποιήσατε στην Darphin για την δημιουργίας αυτής της καινοτόμου φόρμουλας;

"Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το absolute, η πιο καθαρή μορφή αιθέριου ελαίου, παραλαμβάνεται από την εκχύλιση των λουλουδιών (π.χ. του γιασεμιού) , δηλαδή το «ξέπλυμα» με πτητικούς διαλύτες (αλκοόλες). Αυτό που μένει όταν οι διαλύτες εξατμιστούν, είναι το concrete, ένα συμπύκνωμα αιθερίων ελαίων και με ένα δεύτερο ξέπλυμα με αλκοόλη παράγεται το absolute. Ο πιο συνηθισμένος βέβαια τρόπος παραλαβής του αιθέριου ελαίου ενός άνθους είναι η απόσταξη, η συλλογή δηλαδή των υδρατμών που παράγονται από τη θέρμανσή του με ζεστό νερό. Ορισμένα όμως άνθη, όπως είναι το γιασεμί ή η ίρις, δεν μπορούν να αποσταχθούν με τον τρόπο αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα ευπαθή και καταστρέφονται. Για να πάρουμε το άρωμά τους χρειάζεται να ακολουθήσουμε μια άλλη διαδικασία, η οποία παλιά ονομαζόταν effleurage και εφαρμοζόταν ευρέως στην αρωματοποιία. Τα άνθη τοποθετούνταν ένα- ένα με το χέρι ανάμεσα σε στρώσεις ψυχρού λίπους και παρέμεναν εκεί για 24-36 ώρες. Με τον τρόπο αυτό, το λίπος απορροφούσε και συγκρατούσε όλες τις πτητικές αρωματικές τους ουσίες . Σήμερα δεν ακολουθείται αυτή η μέθοδος γιατί είναι χρονοβόρα και πολύ ακριβή. Στην Darphin, λοιπόν , για την παρασκευή της 8-Flower Nectar Oil Cream χρησιμοποιήσαμε το concrete των αιθερίων ελαίων εφαρμόζοντας μια αργή τεχνική εκχύλισης που θυμίζει πολύ το effleurage, μόνο που στην περίπτωσή μας το λίπος είχε αντικατασταθεί με shea butter (βούτυρο καριτέ) ένα συστατικό γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Επιλέξαμε μάλιστα δύο μορφές του, μια πιο ελαφριά και μια πιο πλούσια, με διαφορετικό «σημείο τήξης» η κάθε μια, επομένως και με διαφορετική συμπεριφορά, χάρη στις οποίες κατορθώσαμε να έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα: η υφή του προϊόντος αλλάζει και από κρέμα σχεδόν μετατρέπεται σε λάδι, όσο περισσότερο διεισδύει στην επιδερμίδα με τις ειδικές κινήσεις μασάζ. Γι αυτόν άλλωστε το λόγο αποκαλούμε την 8-Flower Nectar Oil Cream, υβριδικό προϊόν. Τέλος, με την ταπιόκα που έχουμε προσθέσει στη φόρμουλα, η κρέμα λιώνει αφήνοντας μια απαλή, μεταξένια και απόλυτα ανάλαφρη αίσθηση όταν απλώνεται στην επιδερμίδα, παρά το γεγονός ότι έχουμε χρησιμοποιήσει ως μεταφορέα το shea butter-ένα «βαρύ» συστατικό".

Στην Darphin μιλάτε και για την «τέχνη της σύνθεσης» . Τι σημαίνει αυτό;

"Τα συστατικά που εμπλουτίζουν την 8-Flower Nectar Oil Cream, δεν είναι σπάνια, δεν προέρχονται από το… φεγγάρι. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι πως με τις υπάρχουσες πρώτες ύλες δημιουργήσαμε μια νέα φόρμουλα χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτό που κάνει ένα προϊόν τέλειο είναι η τέχνη της σύνθεσης. Και σ’ αυτήν την φόρμουλα, όλα είχαν σημασία: η σωστή θερμοκρασία, η σειρά με την οποία προστίθεται ένα συστατικό, ο χρόνος που απαιτείται κατά τη διαδικασία της ανάμειξης για να ενσωματωθεί στη φόρμουλα, η ταχύτητα ανάδευσης… Θα μπορούσαμε να τη συγκρίνουμε με την τέχνη της υψηλής ζαχαροπλαστικής όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει. Φανταστείτε ότι ένα δείγμα που παρασκευάστηκε σε θερμοκρασία μόλις 4 βαθμούς χαμηλότερη, είχε εντελώς διαφορετική υφή και δύναμη απορρόφησης από την επιδερμίδα σε σύγκριση με το τελικό προϊόν. Ακόμα και στην τελική φάση της παραγωγής, όταν πια είχαμε αδειάσει το ελιξίριο στο γυάλινο βαζάκι του, το αφήσαμε να «ξεκουραστεί» σε προστατευμένο περιβάλλον, με συγκεκριμένη θερμοκρασία για 168 ώρες, μια ολόκληρη εβδομάδα! Για την Darphin, βλέπετε, πολυτέλεια είναι να δίνεις χρόνο στο προϊόν να «ωριμάσει»".

Θα μας εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει εντέλει να φοβόμαστε τα έλαια;

"Γιατί τα έλαια είναι ο καλύτερος φίλος της επιδερμίδας. Είναι βασικά συστατικά της-σκεφτείτε το σμήγμα και τα φυσικά έλαια του υδρολιπιδικού φραγμού της –που εξασφαλίζουν τη συνοχή των κυττάρων , βοηθώντας τις στιβάδες τους να παραμένουν ενωμένες μεταξύ τους. Τα έλαια αυτά «αναγνωρίζουν» τα έλαια που εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα και τους επιτρέπουν να διεισδύσουν σε βάθος. Ακόμα και μια λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να ωφεληθεί, για έναν απλό λόγο. Μολονότι από τη φύση της παράγει περισσότερο σμήγμα, αν δεχτεί στην επιφάνειά της ένα έλαιο που το αναγνωρίζει σαν δικό της, «τεμπελιάζει» και μειώνει τη δική της παραγωγή, ενώ συγχρόνως οι αντισηπτικές ιδιότητες πολλών αιθερίων ελαίων συμβάλλουν στην εξυγίανση της επιδερμίδας στην ανάκτηση της φωτεινότητας της και εντέλει στην εξισορρόπηση της λιπαρότητας".

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;