CONNECT:  
             

Ρυτίδες: με δύναμη από το παρελθόν

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

Clean Όταν οι ρυτίδες εμφανίζονται στην επιδερμίδα, σηματοδοτούν το τέλος μιας πολύχρονης διαδικασίας στα βαθύτερα στρώματα. Που όμως πολλές φορές επισπεύδουμε με την έκθεση της επιδερμίδας στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Εκτός κι αν φροντίσουμε έγκαιρα για τη σωστή αντιοξειδωτική της προστασία.

Έρχεται κάποια στιγμή που η επιδερμίδα μετά από κάθε έντονη ή λιγότερο έντονη έκφραση και σύσπαση των μυών του προσώπου ….αδυνατεί να ανακτήσει τη λεία όψη της και οι λεπτές γραμμές εξελίσσονται σε στατικές ρυτίδες. Μπορεί βέβαια εμείς να τις βλέπουμε στα μέσα περίπου της δεκαετίας των σαράντα χρόνων, οι διαδικασίες όμως για το σχηματισμό τους έχουν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Για να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει, θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε την επιδερμίδα μας.

Mάθημα ανατομίας. Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, η ασπίδα προστασίας μας από τον έξω κόσμο αποτελείται από τρία στρώματα. Το πρώτο, αυτό που εμείς βλέπουμε και αγγίζουμε, είναι η επιδερμίδα με την κεράτινη στιβάδα- ένα στρώμα από νεκρά κύτταρα- και τη βασική , όπου τα νέα και υγιή κύτταρα παράγονται, ωριμάζουν και ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Εκεί βρίσκουμε και τα μελανινοκύτταρα . To μεσαίο στρώμα, το 90% περίπου του δέρματός μας, είναι το χόριο. Εδώ βρίσκονται οι σμηγματογόνοι, οι ιδρωτοποιοί αδένες και οι ινοβλάστες, που παράγουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης , τα απαραίτητα δομικά υλικά τα οποία προσδίδουν ελαστικότητα και ανθεκτικότητα στο δέρμα. Κάτω από το χόριο είναι το υπόδερμα, που περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία και τα λιποκύτταρα.

Τι αλλάζει στην επιδερμίδα. Στη νεανική ηλικία η καλή λειτουργία των φυσικών μηχανισμών προστασίας, ανανέωσης και επανόρθωσης των κυττάρων εξασφαλίζει τη φωτεινή, λεία και ελαστική επιδερμίδα. Ήδη, από τα μέσα της δεκαετίας των είκοσι , όπως υποστηρίζουν οι δερματολόγοι, τα αποθέματα κολλαγόνου μειώνονται κατά ένα εκατοστό το χρόνο σηματοδοτώντας έτσι το ξεκίνημα της ενδογενούς ή χρονολογικής γήρανσης, μιας απόλυτα φυσιολογικής λειτουργίας η οποία, βέβαια, αργεί να αποτυπωθεί στην επιφάνεια. Στο κατώφλι όμως της δεκαετίας των 40- λίγο πριν ή λίγο μετά- αρχίζουν να γίνονται ορατές οι πρώτες ουσιαστικές αλλαγές.

· Η επιδερμίδα γίνεται πιο τραχιά και θαμπή λόγω της πάχυνσης της κεράτινης στιβάδας από τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων, τα οποία απομακρύνονται με ολοένα και πιο αργούς ρυθμούς.

· Η παραγωγή σμήγματος μειώνεται, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να εμφανίζει έντονη αφυδάτωση.

· Η φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης- των δύο αυτών πολύτιμων πρωτεϊνών- σε συνδυασμό με τη μείωση λίπους στο υπόδερμα είναι η αιτία για την απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας. Η επιδερμίδα δεν έχει πλέον λεία και ομοιόμορφη επιφάνεια και οι ρυτίδες δεν αργούν να σχηματιστούν.

Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν την εμφάνιση των ρυτίδων. Όσο κι αν οι κυτταρικές αλλαγές των φυσικών μηχανισμών ανανέωσης και επανόρθωσης είναι γενετικά προκαθορισμένες , αυτό που ουσιαστικά επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας είναι η φλεγμονή από τις καθημερινές εξωτερικές επιθέσεις, με πρώτη στη λίστα την υπεριώδη ακτινοβολία.

· Οι ακτίνες του ήλιου καταστρέφουν το DNA των κυττάρων με την παραγωγή ελεύθερων ριζών εξαιτίας του οξειδωτικού στρες.

· Οι ινοβλάστες παράγουν κακής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη , με αποτέλεσμα να εξασθενεί το δίκτυο στήριξης, το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να δημιουργούνται οι ρυτίδες.

· Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μια από τις αιτίες που ενεργοποιούνται δύο ένζυμα με….. κακές διαθέσεις , η κολλαγενάση και η ελαστάση, τα οποία κυριολεκτικά «τρώνε» το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ρυτίδες ….ante portas.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η αντιοξειδωτική προστασία αποδεικνύεται ο καλύτερος τρόπος τόσο για να προλάβουμε όσο και για να απαλύνουμε τις πρώιμες ρυτίδες.

Λουπεόλη- Αντιοξειδωτική προστασία με ελληνική υπογραφή . Στο πλαίσιο του ερευνητικού project AGROCOS- η μεγαλύτερη πρωτογενής έρευνα στα φυσικά συστατικά του πλανήτη που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή- και της μελέτης 1800 φυτών από όλον τον κόσμο και 3.600 εκχυλισμάτων για την αντιοξειδωτική, λευκαντική και αντηλιακή τους δράση, διαπιστώθηκε ότι τα φύλλα της Καστανιάς (Castanea Sativa) είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φαινολικού τύπου ( όπως είναι οι τανίνες) και τερπενοειδή ( ουρσολικό οξύ, λουπεόλη και betulin). Από το σύνολο των παραπάνω πολύτιμων αντιοξειδωτικών στοιχείων το Εργαστήριο ΚΟΡΡΕΣ εστίασε τις μελέτες του στη λουπεόλη, μια δραστική ουσία με τεκμηριωμένη βιβλιογραφικά ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Αντιρυτιδική δράση σε πολλαπλά επίπεδα. Η λουπεόλη, ως φυσική δραστική ουσία έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικών μελετών ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος. Το γεγονός ότι είναι αδιάλυτη ουσία , άρα δεν απορροφάται από την επιδερμίδα, ήταν και ο λόγος που δεν είχε, μέχρι πρόσφατα, αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία των καλλυντικών. Το βήμα έγινε από το Εργαστήριο ΚΟΡΡΕΣ και ακούει στο όνομα Active HALupeol , ένα καινοτόμο αποκλειστικό μόριο, το οποίο, χάρη σε ένα πλέγμα υαλουρονικού οξέος- ένας από τους πιο φιλικούς παράγοντες στο δέρμα- , μεταφέρει τη λουπεόλη στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Σύμφωνα με τις μελέτες που διενήργησε το Εργαστήριο ΚΟΡΡΕΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογίας/ Εργαστήριο Κυτταρικού Πολλαπλασιασμού & Γήρανσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος και το Τμήμα Βιολογίας/Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής /Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το δραστικό μόριο Active HALupeol καταπολεμά τις ρυτίδες σε όλες τους τις διαστάσεις.

· Προστατεύει, καταρχάς, σε κυτταρικό επίπεδο, μειώνοντας αισθητά τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες.

· Δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας των κυττάρων από τις καθημερινές φθορές- άρα η επιδερμίδα μπορεί να επανορθώνει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις βλάβες.

· Τέλος, σε γονιδιακό επίπεδο εξασφαλίζει την μακροζωία των κυττάρων μέσω της απομάκρυνσης των κατεστραμμένων πρωτεϊνών τους και της σύνθεσης νέων και υγιών.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;