CONNECT:  
             

5+1 αντιγηραντικά συστατικά που «δουλεύουν»

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Δεν είναι όλα τα αντιγηραντικά συστατικά το ίδιο αποτελεσματικά. Αν όμως η κρέμα που επιλέξατε περιέχει τουλάχιστον ένα από τα μόρια αυτά, τότε, αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα σταθείτε στον καθρέφτη σας και θα χαμογελάσετε ικανοποιημένη…

Ρετινόλη

Προφίλ: Η ενεργή μορφή αλκοόλης της βιταμίνης Α έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιγηραντικά όπλα που διαθέτει η κοσμητολογία. Η ρετινόλη και τα παράγωγά της , η ρετιναλδεΰδη, η παλμιτική ή η ενθυλακωμένη ρετινόλη, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια σε δραστικές αντιρυτιδικές συνθέσεις.
Προέλευση: Η ρετινόλη είναι χημικό συστατικό που παράγεται στο εργαστήριο κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες γιατί σταθεροποιείται δύσκολα και οξειδώνεται γρήγορα όταν έρθει σε επαφή με το φως, τον αέρα και την υγρασία. Στις φόρμουλες νέας τεχνολογίας συνδυάζεται με αντιφλεγμονώδεις παράγοντες ή απελευθερώνεται σταδιακά έτσι ώστε να είναι απόλυτα ανεκτή ακόμη και από τις ευαίσθητες επιδερμίδες.
Δράση: Επιταχύνει τους ρυθμούς ανανέωσης των κυττάρων, έχει απολεπιστική δράση, ενισχύει τη μικροκυκλοφορία και ευνοεί την παραγωγή κολλαγόνου και των γλυκοζαμινογλυκανών (GAGS) ενεργοποιώντας τη διαδικασία κυτταρικής επανόρθωσης στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.
Αποτελεσματικότητα: Χάρη στις απολεπιστικές της ιδιότητες η θαμπή επιδερμίδα ανακτά άμεσα τη λάμψη της. Ωστόσο η πραγματική αντιγηραντική δράση μιας σύνθεσης εξαρτάται από την περιεκτικότητα της σε ρετινόλη (ιδανικά 0, 3% ). Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά έπειτα από τουλάχιστον ένα μήνα χρήσης .

Πεπτίδια

Προφίλ: Οι διάσημες αυτές οργανικές ενώσεις είναι αλυσίδες αμινοξέων που βρίσκονται φυσικά στο δέρμα –αποτελούν δομικό συστατικό των πρωτεϊνών-και λειτουργούν σαν «αγγελιαφόροι» που μεταφέρουν μηνύματα και εντολές από την επιφάνεια της επιδερμίδας προς τα κύτταρα των βαθύτερων στιβάδων της. Γίνονται επίσης ρυθμιστές πολλών βιολογικών διεργασιών. Ανάλογα με τον αριθμό των αμινοξέων που έχουν στη σύνθεσή τους ονομάζονται διπεπτίδια, εξαπεπτίδια , πολυπεπτίδια κλπ.
Προέλευση: Παράγονται με βιοτεχνολογικές μεθόδους και είναι ακριβή αντίγραφα πεπτιδίων φυσικής προέλευσης μεγάλης καθαρότητας και απόλυτα ανεκτά από το δέρμα.
Δράση: Υπάρχουν πεπτίδια που ενεργοποιούν τους ινοβλάστες, ενθαρρύνουν τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης και περιορίζουν τη φθορά τους. Άλλα ενισχύουν την κυτταρική ανανέωση και άλλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση-οι ρυτίδες από πολλούς θεωρούνται χρόνια φλεγμονή του δέρματος-
Αποτελεσματικότητα: Η επανορθωτική τους δράση αρχίζει από τις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας γι αυτό και γίνεται ορατή έπειτα από 1 τουλάχιστον μήνα χρήσης.

Βιταμίνη C

Προφίλ: Η βιταμίνη C ή αλλιώς L- ασκορβικό οξυ συμμετέχει στις μεταβολικές διεργασίες του δέρματος. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τη συνθέσει.
Προέλευση: Τη βρίσκουμε σε όλα τα φρούτα, κυρίως στα εσπεριδοειδή και στα λαχανικά. Ωστόσο, η βιταμίνη C που εμπλουτίζει τα καλλυντικά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνθετική, παράγεται δηλαδή στο εργαστήριο.
Δράση: Θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Μειώνει την ακανόνιστη παραγωγή μελανίνης –επομένως και τις δυσχρωμίες. Ενδυναμώνει τα κερατινοκύτταρα και τους ινοβλάστες. Ενεργοποιεί τη σύνθεση ορισμένων τύπων κολλαγόνου και συγχρόνως αναστέλλει τη δράση ενζύμων που καταστρέφουν το κολλαγόνο.
Αποτελεσματικότητα: Η βιταμίνη C λειαίνει άμεσα την επιφάνεια της επιδερμίδας και της χαρίζει λάμψη. Έπειτα από 2 περίπου μήνες τοπικής εφαρμογής παρατηρείται απάλυνση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, ενώ η βελτίωση των δυσχρωμιών αρχίζει να γίνεται ορατή μετά τους 3 μήνες χρήσης του προϊόντος.

Πολυφαινόλες

Προφίλ: Μια ισχυρότατη αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται κάτω από το φλοιό όλων σχεδόν των φυτών και αποτελεί την ασπίδα τους απέναντι στις μολύνσεις, το στρες και τις επιθέσεις του περιβάλλοντος όπως οι ακτίνες UV, το κρύο, η ζέστη, ο αέρας κλπ. Στην οικογένεια των πολυφαινολών ανήκουν τα φλαβονοειδη, οι ταννίνες και οι ανθοκυανίνες.
Προέλευση: Η πρώτη ύλη είναι βεβαίως τα εκχυλίσματα φυτών (πράσινο τσάι, σταφύλι, ρόδι, ελιά, εσπεριδοειδή, κ.α.) Επειδή οι πολυφαινόλες είναι ασταθείς ενώσεις, απομονώνονται και προστίθενται στις φόρμουλες των καλλυντικών ενσωματωμένες σε μικροκάψουλες ή παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή χρησιμοποιείται αυτούσιο το εκχύλισμα του φυτού
Δράση: Οι πολυφαινόλες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες αποτρέποντας έτσι την οξείδωση των κυττάρων και θεωρούνται μόρια-κλειδιά για την προστασία της επιδερμίδας από τη φωτογήρανση. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών , έχουν δράση κατά των δυσχρωμιών και προστατεύουν τις ίνες κολλαγόνου από τη γλυκοζυλίωση
Αποτελεσματικότητα: Για να γίνουν ορατά τα σημάδια βελτίωσης στη συνολική εμφάνιση της επιδερμίδας (ομοιόμορφος τόνος, λάμψη, λεπτές γραμμές και ρυτίδες, σφριγηλότητα κλπ) απαιτείται συστηματική χρήση προϊόντων πλούσιων σε πολυφαινόλες για ένα τουλάχιστον μήνα.

Υαλουρονικό οξύ

Προφίλ: Ένα σύνθετο σάκχαρο, φυσικό συστατικό του σώματός μας με τη θαυμαστή ιδιότητα να κρατά ως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό. Η δράση του είναι βιομιμητική, αναγνωρίζεται δηλαδή από τον οργανισμό.
Προέλευση: Η πρώτη πηγή προέλευσής του ήταν το λειρί του κόκορα, σήμερα όμως το υαλουρονικό οξύ παράγεται με μεθόδους βιοτεχνολογίας με πρώτη ύλη το σιτάρι ή τα παντζάρια.
Δράση: Το υαλουρονικό οξύ μεγάλου μοριακού βάρους σχηματίζει ένα φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας που την ενυδατώνει και «γεμίζει» οπτικά τις ρυτίδες, επιπλέον δε ενεργοποιεί τον κυτταρικό μεταβολισμό. Αντίθετα, όταν είναι χαμηλού μοριακού βάρους , φτάνει στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας και ενεργοποιεί την φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέως καθώς και τη σύνθεση κολλαγόνου, αποκαθιστώντας έτσι τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.
Αποτελεσματικότητα: Το «γέμισμα» των ρυτίδων και η ενυδάτωση της επιδερμίδας γίνονται άμεσα ορατά. Η αντιγηραντική του δράση φανερώνεται μετά από 1 περίπου μήνα χρήσης.

Σάκχαρα

Προφίλ: Τα σάκχαρα και πιο συγκεκριμένα η γλυκόζη επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν ενέργεια. Είναι το «καύσιμό» τους. Τα τελευταία χρόνια η κοσμητολογία μελέτησε συστηματικά τις γλυκάνες (σύνθετα σάκχαρα) και διαπίστωσε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιολογία του δέρματος. Από τον συνδυασμό διαφόρων σακχάρων προέκυψαν ενεργά μόρια όπως η φρουκτόζη, η ραμνόζη, οι πολυσακχαρίτες κ.α με ενδιαφέρουσα αντιγηραντική δράση.
Προέλευση: Τα σάκχαρα προέρχονται από φρούτα, φυτά όπως το ζαχαροκάλαμο και το καλαμπόκι αλλά και από άλλες πηγές όπως το μέλι ακόμα και τα φύκια. Τα σάκχαρα που εμπλουτίζουν τις καλλυντικές συνθέσεις είναι προϊόντα εκχύλισης ή ζύμωσης , παράγονται δηλαδή με βιοτεχνολογικές μεθόδους ή είναι προϊόντα πράσινης χημείας, δηλαδή χωρίς αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Δράση: Βοηθούν την επιδερμίδα να παραμείνει ενυδατωμένη λόγω της ιδιότητάς τους να απορροφούν το νερό. Έχουν αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ορισμένα από τα σάκχαρα αυτά λειτουργούν ως αγγελιαφόροι μεταφέροντας μηνύματα για παραγωγή δομικών συστατικών του δέρματοςς όπως είναι το κολλαγόνο, η ελαστίνη και οι γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGS) .
Αποτελεσματικότητα: Τα σάκχαρα μεγάλου μοριακού βάρους σχηματίζουν ένα φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας προσφέροντας άμεση σύσφιξη. Τα σάκχαρα με μικρό μοριακό βάρος δρουν συνήθως σε συνέργεια με άλλα ενεργά συστατικά και η αντιγηραντική δράση τους αρχίζει να έχει ορατά αποτελέσματα έπειτα από 2 με 3 μήνες.

 

Σχετικά θέματα
​Πεπτίδια: Δράση ναι, άμεση όχι…
2014-03-08
​Πεπτίδια: Δράση ναι, άμεση όχι…
 
Ένα ευεργετικό οξύ
2014-04-28
Ένα ευεργετικό οξύ
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;