CONNECT:  
             

Είναι αποτελεσματικές οι πρωτεϊνικές δίαιτες;

Guest Editor Σάββατο, 2 Απριλίου 2016
Guest Editor

 

Protein diets Atkins, Dukan, Paleo… Διάσημες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους. Με ποιο όμως τίμημα όμως για την υγεία μας;

Οι ενεργειακές ανάγκες ενός οργανισμού για να λειτουργεί φυσιολογικά, εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος αλλά και η καθημερινή δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην θερμιδική πρόσληψη και στην θερμιδική κατανάλωση, ώστε να είναι φυσιολογική η λειτουργία του. Συνεπώς, αν θέλουμε να επιτύχουμε μείωση του βάρους, πρέπει να μεταβάλλουμε αυτό το ισοζύγιο. Σε περίπτωση περίσσειας, η θερμιδική πρόσληψη αποθηκεύεται στον οργανισμό υπό μορφή λίπους. Επομένως, ο σκοπός μιας αδυνατιστικής διατροφής είναι να μειώσει την θερμιδική πρόσληψη, μειώνοντας την πρόσληψη ορισμένων διατροφικών συστατικών, ώστε ο οργανισμός να καταναλώνει από τις αποθήκες του, κι έτσι να μειωθεί το λίπος του και κατ’ επέκταση το βάρος του.

Ας δούμε πώς λειτουργούν οι πρωτεϊνικές δίαιτες.

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες βασίζονται στην αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης, ώστε να ξεπερνά τα 2,2g/kg βάρους την ημέρα. Είναι φτωχές σε υδατάνθρακες, δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού και στοχεύουν στην απώλεια βάρους, μέσω της απώλειας λίπους με την ταυτόχρονη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Είναι αυστηρές δίαιτες που προορίζονται για παχύσαρκους ή για άτομα που το βάρος τους μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα υγείας, όπως οστεοαρθρίτιδα, υπερχοληστεριναιμία, άπνοια κατά τον ύπνο, διαβήτη τύπου 2, ενώ πρέπει να παρακολουθείται η πορεία τους από τον θεράποντα ιατρό, εκτός από τον διατροφολόγο.

Τα στάδια της πρωτεϊνικής δίαιτας

Το πρώτο στάδιο διαρκεί 2-4 εβδομάδες και προβλέπει πρόσληψη 15-18 gr πρωτεΐνης και κατανάλωση λαχανικών πτωχών σε υδατάνθρακες, όπως τα σπαράγγια, τα μπρόκολα, τα κολοκύθια, με στόχο την ημερήσια πρόσληψη 650-800 θερμίδων.

Στο δεύτερο στάδιο προστίθενται σταδιακά και υδατάνθρακες και φρούτα, με στόχο την ημερήσια πρόσληψη 1200 θερμίδων.

Στο τελευταίο στάδιο, έχουμε καθιέρωση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, ώστε μέσα από τις νέες διατροφικές του συνήθειες το άτομο να διατηρήσει το βάρος του.

Αντενδείξεις, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα

Αντενδείκνυνται στις εγκυμονούσες ή στις θηλάζουσες γυναίκες, σε άτομα με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και σε ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Επιπλέον, καθότι η διατροφή επηρεάζει την αιματική ροή και κατ’ επέκταση την απορρόφηση των φαρμάκων, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πρωτεϊνικές δίαιτες, αυξάνοντας την αιματική ροή και την ηπατική αιματική ροή, αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα άλλων φαρμάκων.

Επιβάλλεται στα άτομα που τις ακολουθούν η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για τις επαρκείς ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά και η επαρκής κατανάλωση νερού που ανέρχεται στο 1,5-2 λίτρα ημερησίως.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, χωρίς έντονο αίσθημα πείνας και με διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Τα μειονεκτήματα από την άλλη είναι αρκετά.

Ας ξεκινήσουμε με την στοματική δυσοσμία, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης κετονοσωμάτων και έπεται συνέχεια, με γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα, η ορθοστατική υπόταση, οι βραδινές κράμπες, καρδιακά και νεφρικά προβλήματα, αλλά και διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες.

Προσοχή: Οι πρωτεϊνικές δίαιτες συνιστώνται μόνο για λίγο χρονικό διάστημα και είναι αποτελεσματικές γιατί αποδίδουν λιγότερη ενέργεια, αλλά δεν αποτελούν ισορροπημένη διατροφή. Συνεπώς έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και όταν το άτομο επανέρχεται στην κανονική του διατροφή συμβαίνει γρήγορη επαναπρόσληψη του βάρους. Είναι το γνωστό φαινόμενο «yo-yo».

Πηγή: http://www.y-o.gr/

 

Σχετικά θέματα
​Διάσημες δίαιτες στο μικροσκόπιο (Part I)
2014-09-16
​Διάσημες δίαιτες στο μικροσκόπιο (Part I)
 
​Διάσημες δίαιτες στο μικροσκόπιο (Part II)
2014-09-23
​Διάσημες δίαιτες στο μικροσκόπιο (Part II)
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ELBOWS AND KNEES

 

2023-05-05
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας

Αγκώνες και γόνατα. Δύο περιοχές του σώματος που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να...  

jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

Broken nails

 

2021-11-25
Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;