CONNECT:  
             

Ασκήσεις... ηρεμίας για την ερεθισμένη επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

o-SKIN Εμφανίζονται ξαφνικά και αλλάζουν άρδην την όψη και υφή της επιδερμίδας. Η ξηρότητα, οι κοκκινίλες, η αίσθηση τραβήγματος, τσιμπήματος και καύσου φανερώνουν τον ερεθισμό της. Εντοπίζοντας άμεσα τον ένοχο φροντίζουμε για την έγκαιρη αποκατάσταση της ισορροπίας στην επιδερμίδα, προτού οι ερεθισμοί εξελιχθούν σε επαναλαμβανόμενο πρόβλημα.

Συμβαίνει και στις πιο ανθεκτικές επιδερμίδες. Αρκεί η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων, τυχόν επιθετικοί επιφανειοδραστικοί παράγοντες που αλλάζουν το pH της επιδερμίδας, στρες ή ορμονικές διαταραχές , έντονη και συχνή απολέπιση αλλά και αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες για να προκαλέσουν περιστασιακούς, στην πλειονότητά τους, ερεθισμούς. Σε πρώτο στάδιο η επιδερμίδα αφυδατώνεται, κοκκινίζει , τραβάει και «τσιμπάει» στη διάρκεια της μέρας. Σταδιακά εμφανίζεται έντονη ξηρότητα και η επιδερμίδα ξεφλουδίζει. Πριν λοιπόν η ευαισθησία γίνει μόνιμη, φροντίστε να …..κατευνάσετε την επιδερμίδα αποκαθιστώντας την ισορροπία του δερματικού φραγμού.

Πρώτη κίνηση- Ανακουφίζετε την επιδερμίδα. Στην πρώτη αίσθηση καύσου ή στο έντονο κοκκίνισμα της επιδερμίδας ρίχνετε άφθονο δροσερό νερό . Αν η ενόχληση δεν υποχωρήσει, επαναλαμβάνετε μετά από 5- 10 λεπτά. Απομακρύνετε έτσι άμεσα όποια ουσία δημιούργησε τον ερεθισμό. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το νερό αλλάζει άμεσα το pH του προϊόντος που προκάλεσε τον ερεθισμό.

Εντοπίζετε τον …..ένοχο. Η επόμενη κίνηση είναι ένα flashback στο προηγούμενο 48ωρο. Προσπαθήστε να θυμηθείτε:

- ποια προϊόντα χρησιμοποιήσατε

- αν περιλαμβάνεται κάποιο νέο

- αν αλλάξατε κάτι στη καθημερινή ρουτίνα περιποίησης

- τυχόν «συνδυασμούς» προϊόντων ( για παράδειγμα απολέπιση με AHA οξέα φρούτων και ταυτόχρονα κρέμες νυχτερινής φροντίδας με υψηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη)

- αν κάνατε απολέπιση, ποιο προϊόν χρησιμοποιήσατε και αν οι κινήσεις σας στη διάρκεια της διαδικασίας ήταν πιο έντονες από το συνηθισμένο

- αν μείνατε για αρκετή ώρα στον ήλιο ή σε παγωμένο αέρα

Οι συνήθεις «ύποπτοι». Έχει αποδειχτεί ότι τις περισσότερες φορές ο βασικός υπεύθυνος για τον ερεθισμό της επιδερμίδας είμαστε εμείς οι ίδιες. Ο υπερβάλλων ζήλος που δείχνουμε με την εντατική και συχνή- παραπάνω από όσο έχει πραγματικά ανάγκη το δέρμα- απολέπιση, οι βίαιες κινήσεις , το μέγεθος των κόκκων του απολεπιστικού προϊόντος που επιλέγουμε, οι σκληροί καθαριστικοί παράγοντες, συμπληρώνουν τη λίστα με τους πιθανούς ενόχους.

Πως θα ηρεμήσετε την επιδερμίδα.

Back to basics. Τις επόμενες μέρες και για ένα μικρό χρονικό διάστημα- δύο εβδομάδες για μεγαλύτερη ασφάλεια- περιορίστε την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης στον καθαρισμό και την ενυδάτωση που καταπραΰνει, θρέφει και οχυρώνει επαρκώς την επιδερμίδα στις καθημερινές δυσμενείς συνθήκες. Επιλέγετε απαλά προϊόντα καθαρισμού, κατά προτίμηση όσα δεν κάνουν αφρό και δεν απομακρύνουν τα φυσικά έλαια από την επιφανειακή στιβάδα. Τα balm και τα λάδια καθαρισμού μαζί με τα eaux micellaires είναι οι συνθέσεις νέας γενιάς που ενδείκνυνται ιδιαίτερα για τις αφυδατωμένες και ευαίσθητες επιδερμίδες. Φροντίζετε πάντα οι κινήσεις σας να είναι πολύ απαλές, τόσο στη διαδικασία του καθαρισμού όσο και στην εφαρμογή του ενυδατικού προϊόντος.

Αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού. Ο ερεθισμός δεν είναι τίποτα άλλο από την εξασθένιση της ασπίδας προστασίας - αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του επιδερμικού φραγμού- της επιδερμίδας . Το ζητούμενο λοιπόν είναι να φροντίσετε όσο πιο άμεσα γίνεται για την αποκατάστασή του. Αναζητήστε γι αυτό προϊόντα με αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικούς και ενυδατικούς παράγοντες όπως είναι η aloe vera, η ουρία , τα κεραμίδια, η άρνικα, το νιασιναμίδιο και η γλυκερίνη, που ελκύουν το νερό και το συγκρατούν γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας.

Skingurus say

Την περίοδο αποκατάστασης της ερεθισμένης επιδερμίδας αποφεύγετε τα έλαια , όσο ενυδατικά και αν είναι. Η φυσική προέλευση της σύνθεσής τους μπορεί να είναι αιτία που δεν υποχωρεί εύκολα ο ερεθισμός.

Η απολέπιση μπορεί να περιμένει. Οι ερεθισμοί και η δυσανεξία της επιδερμίδας είναι σημάδι πως έχει διαταραχτεί η ισορροπία του δερματικού φραγμού. Το τελευταίο πράγμα λοιπόν που χρειάζεται η επιδερμίδα - για δύο εβδομάδες, τουλάχιστον- είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας απομάκρυνσης των κερατινοκυττάρων, με αποτέλεσμα να απειλείται σοβαρά ο προστατευτικός τους ρόλος.

Συστατικά σε… απόσταση. Ρετινόλη, βιταμίνη C σε υψηλή περιεκτικότητα - φωτοευαίσθητοι παράγοντες – αιθέρια έλαια, αρώματα, προϊόντα με χαμηλό pH, και υψηλή συγκέντρωση σε ΑΗΑ οξέα φρούτων , όπως είναι, για παράδειγμα, το γλυκολικό οξύ, μπαίνουν για λίγο καιρό στο ντουλάπι.

Αντηλιακή προστασία με φυσικά φίλτρα. Η ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα είναι περισσότερο ευάλωτη στην υπεριώδη ακτινοβολία. Φροντίζετε λοιπόν για την καθημερινή αντηλιακή προστασία με συνθέσεις που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ( zinc oxide) και οξείδιο του τιτανίου ( titanium dioxide). Όχι μόνο γιατί προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος , αλλά , κυρίως, γιατί είναι πολύ φιλικά προς την επιδερμίδα.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                   

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

skin heroes ingredients

 

2020-03-30
Οι dream teams της περιποίησης

Αφού κάναμε εντατική απολέπιση, βάλαμε τις μάσκες μας , αφιερώσαμε τον απαραίτητο χρόνο στον καθημερινό...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  

fine lines

 

2019-02-03
Λεπτές γραμμές: κάθε δεκαετία με τα όπλα της

Η πρόληψη για τα πρόωρα σημάδια του χρόνου είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος της επιδερμίδας. Αλλά,...  

signs to change your skincare regimen

 

2019-11-23
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που όταν «δυσανασχετεί» αντιδρά. Ο...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;