CONNECT:  
             

Το top 4 της αντιγηραντικής φροντίδας

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 19 Απριλίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

shutterstock Δεν είναι καινοτόμα μόρια, ούτε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις της σύγχρονης κοσμητολογίας. Είναι τέσσερις απλές, βασικές κινήσεις στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που, όταν εφαρμόζονται συστηματικά, εξασφαλίζουν ενισχυμένη προστασία της επιδερμίδας και αντοχή στα σημάδια του χρόνου.

1.Αντηλιακή προστασία. Η γήρανση της επιδερμίδας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της φυσιολογικής φθοράς - βιολογική γήρανση- αλλά και της έκθεσης στις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις, με τoν ήλιο να έχει τον πρώτο ρόλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία η φωτογήρανση αναλογεί στο 90% πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Αναζητήστε την αιτία στη UVA (….geing) υπεριώδη ακτινοβολία που με τη σταθερή παρουσία της σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκφυλίζει τα δερματικά κύτταρα, τα οποία, με τη σειρά τους, παράγουν κακής ποιότητας κολλαγόνο με αποτέλεσμα, η ελαστικότητα και ο τόνος της επιδερμίδας να μειώνονται και οι ρυτίδες να εμφανίζονται πρόωρα. Μοναδική μας άμυνα η καθημερινή αντηλιακή προστασία με υψηλό δείκτη προστασίας χειμώνα-καλοκαίρι. Ειδικότερα από τη δεκαετία των τριάντα οι δερματολόγοι συστήνουν την αντηλιακή κρέμα ως την κρέμα ημέρας.

Extra tip: Αν η υφή των παραδοσιακών αντηλιακών συνθέσεων σας πέφτει βαριά, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε- για όσο παραμένετε στο κλεινόν άστυ- με τα αντηλιακά πόλης. Οι ανάλαφρες αυτές φόρμουλες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρουν αποτελεσματική αντηλιακή - έχουν υψηλό δείκτη SPF 30- αλλά και αντιοξειδωτική προστασία χωρίς να βαραίνουν την επιδερμίδα.

2.Αντιοξειδωτική άμυνα. Για τις λεπτές γραμμές, την ανομοιόμορφη όψη και τις πανάδες που εμφανίζονται πρόωρα στην επιδερμίδα- στα μέσα περίπου της δεκαετίας των 30- έχει αποδειχτεί ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης ανήκει στις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μικρά και ασταθή μόρια οξυγόνου, οξειδώνουν τα κύτταρα και σταδιακά τα οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα εξαιτίας των καθημερινών επιθέσεων- ήλιος, περιβαλλοντική μόλυνση, στρες, κάπνισμα και μη ισορροπημένη διατροφή συνθέτουν ένα ολέθριο κοκτέιλ- , με αποτέλεσμα οι ελεύθερες ρίζες να συσσωρεύονται και το οξειδωτικό στρες να απειλεί σοβαρά την υγεία της επιδερμίδας. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ουσίες που κατορθώνουν να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Κι όσο κι αν η καθημερινή διατροφή αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο ενίσχυσης του οργανισμού, η αξιοποίησή τους σε καλλυντικές συνθέσεις οχυρώνει ακόμη περισσότερο την επιδερμίδα από τις επιθέσεις .

Extra tip: Όσα περισσότερα αριθμητικά και όσο υψηλότερες είναι οι συγκεντρώσεις των αντιοξειδωτικών ουσιών στις φόρμουλες- τα εντοπίζετε στις πρώτες θέσεις της λίστας των συστατικών- , τόσο πιο αποτελεσματικά είναι τα προϊόντα που επιλέγουμε.

3.Καθαρισμός. Είναι η πρώτη κίνηση για τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας από την εφηβική, ήδη, ηλικία. Δεν αφαιρεί μόνο το καθημερινό μακιγιάζ , το σμήγμα, τη σκόνη και τους περιβαλλοντικούς ρύπους, αλλά ταυτόχρονα, διευκολύνει την κυτταρική ανανέωση και προετοιμάζει σωστά την επιδερμίδα να δεχτεί τους ενεργούς παράγοντες που περιέχονται στα προϊόντα φροντίδας. Με την προϋπόθεση ότι:

- επιλέγουμε τις εξειδικευμένες φόρμουλες που ταιριάζουν στον τύπο της επιδερμίδας μας.

- χρησιμοποιούμε ήπιες συνθέσεις που δεν διαταράσσουν το υδρολιπιδικό φιλμ και καταλήγουν να αφυδατώνουν ή να ερεθίζουν την επιδερμίδα.

Extra tip: Ιδανικά ο καθαρισμός γίνεται δύο φορές στη διάρκεια της μέρας. Το βράδυ για να αφαιρέσουμε μακιγιάζ, αντηλιακά και ρύπους ενώ το πρωί το παραπανίσιο σμήγμα.

4.Ενυδάτωση. Στη νεανική ηλικία οι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες αρκούν για να διατηρούν σωστά ενυδατωμένη την επιδερμίδα ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις που δέχεται καθημερινά. Με το πέρασμα όμως του χρόνου ο κυτταρικός εξοπλισμός αρχίζει να εξασθενεί και τα αποθέματα νερού μειώνονται. Η παραγωγή σμήγματος και γλυκοζαμινογλυκανών ( GAGs) - οι πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη σωστή ενυδάτωση του δέρματος- φθίνει , με αποτέλεσμα η επιδερμίδα σταδιακά να γίνεται ξηρή. Η σωστή λοιπόν εξωτερική ενυδάτωση στοχεύει , πρώτα απ' όλα, στο να αναπληρώσει τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη στην επιφανειακή στιβάδα που αναχαιτίζει την απώλεια νερού ενώ ενισχύει την προστατευτική της λειτουργία στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Που σημαίνει ότι η επαρκώς ενυδατωμένη επιδερμίδα είναι ανθεκτική και στα σημάδια του χρόνου.

Extra tip: Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη σε όλους , ανεξαιρέτως, τους τύπους επιδερμίδας. Ακόμη και στις λιπαρές. Τη διαφορά στη σωστή φροντίδα την κάνει η υφή του προϊόντος. Για τις ξηρές επιδερμίδες συστήνονται οι πλούσιες υφές ενώ για τις λιπαρές τη λύση τη δίνουν οι oil free συνθέσεις σε μορφή fluide ή gel.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                           

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  

inflammaging

 

2021-11-15
​Inflammaging: ένα «λάθος», που μας γερνά πρόωρα.

 Ίσως να μην έχετε ξανακούσει τη λέξη, όμως τις συνέπειές της μπορεί να τις βλέπετε ήδη στον καθρέφτη...  

woman with eye cream

 

2021-11-17
5+1 συχνές ερωτήσεις για τις κρέμες ματιών

Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μας ενασχόλησης με την ομορφιά τις έχουμε διατυπώσει και εμείς στους...  

skin types

 

2022-01-12
​Όταν η επιδερμίδα συμπεριφέρεται…αλλιώς

Ο τύπος δέρματος με τον οποίο μας προίκισε η φύση δύσκολα αλλάζει. Συμβαίνει συχνά όμως, να αλλάζει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;