CONNECT:  
             

Έλαιο άγριου τριαντάφυλλου: τα κάνει όλα και συμφέρει

Αντωνία Θωμοπούλου Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

rosehips Αν και η σύγχρονη κοσμητολογία το ανακαλύπτει τη δεκαετία του ’80, τα στοιχεία για τις πολύτιμες επουλωτικές και αναπλαστικές του ιδιότητες χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Το έλαιο του άγριου τριαντάφυλλου η κυνόροδου αποδεικνύεται πανάκεια για την επιδερμίδα.

Η ιστορία. Το τριαντάφυλλο είναι ένα από τα αρχαιότερα λουλούδια στη γη. Τα πρώτα ίχνη εντοπίζονται στην Περσία και την Κίνα πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την εποχή του χαλκού. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 6ο αιώνα όταν ο βασιλιάς Μίδας της Λυδίας διώχθηκε από το στρατό των Περσών, πήρε μαζί του στη Μακεδονία, τον τόπο εξορίας του, τις τριανταφυλλιές του. Τοιχογραφίες και αντικείμενα που απεικονίζουν τριαντάφυλλα έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο, σε τάφους που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα. Την περίοδο της ακμής της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το τριαντάφυλλο έγινε συνώνυμο της σπάταλης ζωής των αυτοκρατόρων που ζητούσαν από τους αγρότες να καλλιεργούν τα πανέμορφα αυτά λουλούδια για να τα χρησιμοποιούν στη μαγειρική, να γεμίζουν τα σιντριβάνια και τα λουτρά με ροδόνερο και να φτιάχνουν χαλιά με ροδοπέταλα! Στην Ευρώπη, τα πρώτα κόκκινα τριαντάφυλλα- μέχρι τότε καλλιεργούνταν μόνο λευκά και ροζ- έρχονται από την Κίνα το 19ο αιώνα. Από τα 200 είδη που συναντάμε στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Αμερική μια ποικιλία, η αγριοτριανταφυλλιά , ένα αυτοφυές φυτό, έχει συγκεντρώσει, τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της βιομηχανίας της ομορφιάς. Είναι γνωστή και αυτή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της, κυρίως, ιδιότητες. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην αρχή, το ρόδο ήταν λευκό. Βάφτηκε κόκκινο με το αίμα της Αφροδίτης όταν πήγε με γυμνά πόδια να σώσει τον Άδωνι από τα χέρια του Άρη και πάτησε την….. ακανθώδη ροδή την οποία έβαψε με αίμα. Αναφορές για τις αναζωογονητικές της ιδιότητες βρίσκουμε και σε πολλά μεσαιωνικά κείμενα.

Τι είναι. Η αγριοτριανταφυλλιά ή rosa canina , όπως είναι η λατινική ονομασία της ή κυνόροδο, είναι ένα φυλλοβόλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών. Το ύψος της κυμαίνεται από 1 έως 3 μέτρα. Όταν τα πέταλα από τα άνθη της πέσουν εμφανίζονται οι καρποί με πορτοκαλί χρώμα που γίνεται κόκκινο, όταν ωριμάσουν.

Τι κάνει. Το έλαιο που προέρχεται από την έκθλιψη των καρπών του αγριοτριαντάφυλλου έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές, ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Είναι, πρώτα απ' όλα, πλούσιο σε βιταμίνη C, με υψηλότερη περιεκτικότητα από τα εσπεριδοειδή. Ταυτόχρονα όμως, είναι πολύτιμη πηγή βιταμινών Α, Κ, Ε, Β2, Β3 και D ενώ επιπλέον, περιέχει Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα σε ποσοστό 70%. Όταν λοιπόν περιέχεται σε καλλυντικά προϊόντα:

· Προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, τη βασική αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας.

· Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, εξασφαλίζοντας έτσι ενισχυμένη αντιριτυδική δράση.

· Βοηθά στην ανάκτηση της φωτεινότητα της επιδερμίδας αναστέλλοντας τη δράση της τυροσινάσης, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες για την εμφάνιση δυσχρωμιών.

· Προσφέρει πλούσια θρέψη στις ώριμες, ξηρές επιδερμίδες.

· Εξασφαλίζει επαρκή ενυδάτωση αποτρέποντας την απώλεια νερού από την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας χωρίς να φράζει τους πόρους.

· Ξεχωρίζει για την επουλωτική και αναπλαστική του δράση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ηλιακού εγκαύματος, στα σημάδια της ακμής και στις κοκκινίλες.

· Έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

· Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                       

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2019-05-06
​Χρειάζεται αποτοξίνωση η επιδερμίδα μας;

Detox.  Μια πολυδιαφημισμένη λέξη που τελευταία φιγουράρει ολοένα και πιο συχνά στις ετικέτες των...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

sunscreen

 

2020-07-06
​Να βάλω το περσινό αντηλιακό… ή καλύτερα όχι;

Είναι δίχως άλλο, το πιο συχνό δίλημμα της εποχής. Τι κάνουμε με το μισογεμάτο αντηλιακό που ξέμεινε...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

JOJOBA

 

2020-09-23
​Jojoba: Όταν η φύση κάνει… τα μαγικά της

Με έμπνευση το αφιέρωμα των Sephora στα Wonder Ingredients, γινόμαστε για λίγο…βοτανολόγοι και σας...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

YVES ROCHER

 

2021-05-07
Ένα μπουμπούκι φέρνει την άνοιξη στην επιδερμίδα

Η φύση προσφέρει πάντα απλόχερα τα πολύτιμα συστατικά της στην επιστήμη της ομορφιάς. Ακόμα και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;