CONNECT:  
             

Μετά βαΐων και κλάδων

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 1 Απριλίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

Palm oil Στην εκκλησιαστική γλώσσα , η φράση περιγράφει τη  θριαμβευτική  είσοδο του Ιησού  στην Ιερουσαλήμ. Στη γλώσσα της ομορφιάς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο φοινικόδεντρο, πηγή προέλευσης των βαΐων, το πολύτιμο έλαιο που παράγουν οι καρποί του και, τελευταία, στον κίνδυνο που διατρέχουν τα τροπικά δάση και τα τοπικά οικοσυστήματα από την αλόγιστη εκμετάλλευσή του.


«Όχλος πολύς…έλαβον τα βάια των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ». Με αυτά τα λόγια ο Ευαγγελιστής Ιωάννης περιγράφει τη βασιλική υποδοχή που επεφύλαξαν στον Ιησού κατά την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα...Ενώ η λέξη βάια ή βάγια, στην Εβραϊκή γλώσσα σημαίνει "οι νέοι βλαστοί που βγαίνουν από τα δέντρα, την άνοιξη", στην Ελλάδα εννοούμε όλα τα δοξαστικά φυτά (δάφνη, μυρτιά, φοίνικες) κυρίως όμως τα κλαδιά δάφνης με τα οποία στολίζουν τις εκκλησίες και μοιράζουν την Κυριακή των Βαΐων. Εμείς πάντως σήμερα θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα την ευαγγελική ρήση και θα μιλήσουμε για το φοινικόδεντρο και το έλαιό του που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τη βιομηχανία καλλυντικών-κάτι που δεν αρέσει και τόσο στο περιβάλλον....

Τι είναι : Το φοινικέλαιο (Palm oil ) είναι ένα βρώσιμο φυτικό έλαιο, κόκκινου χρώματος (λόγω του β-καροτένιου που περιέχει), πλούσιο σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά (50%+50%) το οποίο προέρχεται από τον καρπό του φοινικόδεντρου Elaeis guineensis. Από τον πυρήνα (το κουκούτσι) του καρπού του ίδιου φυτού, εξάγεται ένα ακόμη έλαιο (palm kernel oil) με 82% περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά . Και τα δύο είδη, καθαρά ή σε υδρογονωμένη, δηλαδή ημι-στέρεα μορφή (Palmitate, Cetyl palmitate, Hydrated palm glyceride κ.α), χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την παρασκευή σαπουνιών και καλλυντικών.

Τι κάνει: Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται κυρίως σε σαμπουάν, κοντίσιονερ, σαπούνια , κρέμες προσώπου και φον ντε τεν, ως καθαριστικός ,μαλακτικός παράγοντας . Στην υδρογονωμένη μορφή του αυξάνει το ιξώδες της φόρμουλας (της δίνει συνεκτικότητα). Ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα ενώ χάρη στην τοκοτριενόλη, μια μορφή της βιταμίνης Ε που περιέχει , προσφέρει υψηλή αντιοξειδωτική προστασία και αντιρυτιδική δράση.

Risk Factor: Το φοινικέλαιο και τα παράγωγά του είναι ασφαλή για καλλυντική χρήση. Ο κίνδυνος όμως βρίσκεται αλλού. Η τεράστια ζήτηση για το ευρύτατα διαδεδομένο λάδι αυτό-υπολογίζεται ότι τα μισά σχεδόν προϊόντα οικιακής χρήσης περιέχουν συστατικά φοινικέλαιου- γίνεται αιτία καταστροφής του οικοσυστήματος των τροπικών δασών, σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας όπως είναι το νησί Βόρνεο, η Σουμάτρα της Ινδονησίας και η Μαλαισία -παραγωγοί του 90% της παγκόσμιας αγοράς φοινικελαίου. Για να εξευρεθούν ολοένα και μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση, τα τροπικά δάση αποψιλώνονται παράνομα, καταστρέφονται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και στη συνέχεια ισοπεδώνονται από μπουλντόζες, με αποτέλεσμα, το πλούσιο οικοσύστημα των δασών-σπάνια ζώα όπως ο κόκκινος ουρακοτάγκος, πουλιά και ψάρια των ποταμών- να έχουν οδηγηθεί στην εξαφάνιση. Η πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι να πείσουν εταιρείες κολοσσούς να αγοράζουν φοινικέλαιο που προέρχεται από πιστοποιημένες, αειφόρες καλλιέργειες έτσι ώστε να μπει σταδιακά τέλος στην αποδασοποίηση και να αποτραπούν η καταστροφή του οικοσυστήματος αλλά και η στυγνή εκμετάλλευση των τοπικών κοινωνιών. Και, όπως όλα δείχνουν, το ...κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο.

Δείτε το video για την αποψίλωση των τροπικών δασών στη Σουμάτρα

Μάθετε περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;