CONNECT:  
             

Μετά βαΐων και κλάδων

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 1 Απριλίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

Palm oil Στην εκκλησιαστική γλώσσα , η φράση περιγράφει τη  θριαμβευτική  είσοδο του Ιησού  στην Ιερουσαλήμ. Στη γλώσσα της ομορφιάς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο φοινικόδεντρο, πηγή προέλευσης των βαΐων, το πολύτιμο έλαιο που παράγουν οι καρποί του και, τελευταία, στον κίνδυνο που διατρέχουν τα τροπικά δάση και τα τοπικά οικοσυστήματα από την αλόγιστη εκμετάλλευσή του.


«Όχλος πολύς…έλαβον τα βάια των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ». Με αυτά τα λόγια ο Ευαγγελιστής Ιωάννης περιγράφει τη βασιλική υποδοχή που επεφύλαξαν στον Ιησού κατά την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα...Ενώ η λέξη βάια ή βάγια, στην Εβραϊκή γλώσσα σημαίνει "οι νέοι βλαστοί που βγαίνουν από τα δέντρα, την άνοιξη", στην Ελλάδα εννοούμε όλα τα δοξαστικά φυτά (δάφνη, μυρτιά, φοίνικες) κυρίως όμως τα κλαδιά δάφνης με τα οποία στολίζουν τις εκκλησίες και μοιράζουν την Κυριακή των Βαΐων. Εμείς πάντως σήμερα θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα την ευαγγελική ρήση και θα μιλήσουμε για το φοινικόδεντρο και το έλαιό του που χρησιμοποιείται ευρύτατα από τη βιομηχανία καλλυντικών-κάτι που δεν αρέσει και τόσο στο περιβάλλον....

Τι είναι : Το φοινικέλαιο (Palm oil ) είναι ένα βρώσιμο φυτικό έλαιο, κόκκινου χρώματος (λόγω του β-καροτένιου που περιέχει), πλούσιο σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά (50%+50%) το οποίο προέρχεται από τον καρπό του φοινικόδεντρου Elaeis guineensis. Από τον πυρήνα (το κουκούτσι) του καρπού του ίδιου φυτού, εξάγεται ένα ακόμη έλαιο (palm kernel oil) με 82% περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά . Και τα δύο είδη, καθαρά ή σε υδρογονωμένη, δηλαδή ημι-στέρεα μορφή (Palmitate, Cetyl palmitate, Hydrated palm glyceride κ.α), χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την παρασκευή σαπουνιών και καλλυντικών.

Τι κάνει: Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται κυρίως σε σαμπουάν, κοντίσιονερ, σαπούνια , κρέμες προσώπου και φον ντε τεν, ως καθαριστικός ,μαλακτικός παράγοντας . Στην υδρογονωμένη μορφή του αυξάνει το ιξώδες της φόρμουλας (της δίνει συνεκτικότητα). Ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα ενώ χάρη στην τοκοτριενόλη, μια μορφή της βιταμίνης Ε που περιέχει , προσφέρει υψηλή αντιοξειδωτική προστασία και αντιρυτιδική δράση.

Risk Factor: Το φοινικέλαιο και τα παράγωγά του είναι ασφαλή για καλλυντική χρήση. Ο κίνδυνος όμως βρίσκεται αλλού. Η τεράστια ζήτηση για το ευρύτατα διαδεδομένο λάδι αυτό-υπολογίζεται ότι τα μισά σχεδόν προϊόντα οικιακής χρήσης περιέχουν συστατικά φοινικέλαιου- γίνεται αιτία καταστροφής του οικοσυστήματος των τροπικών δασών, σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας όπως είναι το νησί Βόρνεο, η Σουμάτρα της Ινδονησίας και η Μαλαισία -παραγωγοί του 90% της παγκόσμιας αγοράς φοινικελαίου. Για να εξευρεθούν ολοένα και μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση, τα τροπικά δάση αποψιλώνονται παράνομα, καταστρέφονται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και στη συνέχεια ισοπεδώνονται από μπουλντόζες, με αποτέλεσμα, το πλούσιο οικοσύστημα των δασών-σπάνια ζώα όπως ο κόκκινος ουρακοτάγκος, πουλιά και ψάρια των ποταμών- να έχουν οδηγηθεί στην εξαφάνιση. Η πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι να πείσουν εταιρείες κολοσσούς να αγοράζουν φοινικέλαιο που προέρχεται από πιστοποιημένες, αειφόρες καλλιέργειες έτσι ώστε να μπει σταδιακά τέλος στην αποδασοποίηση και να αποτραπούν η καταστροφή του οικοσυστήματος αλλά και η στυγνή εκμετάλλευση των τοπικών κοινωνιών. Και, όπως όλα δείχνουν, το ...κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο.

Δείτε το video για την αποψίλωση των τροπικών δασών στη Σουμάτρα

Μάθετε περισσότερα για τα συστατικά των καλλυντικών

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

sunscreen

 

2019-05-22
​Μερικές αλήθειες για τα αντηλιακά

Μπορεί η αναποφασιστικότητα του καιρού να κρατά ακόμα τις παραλίες μακριά από το οπτικό μας πεδίο,...  

Biotherm

 

2019-06-26
Μια «ντίβα» που προσέχει την επιδερμίδα μας

Ελάχιστες είναι οι μάρκες καλλυντικών που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με ένα ενεργό συστατικό,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;